Wyłączyłem wszystkie konta użytkowników i nie mogę zalohgować się do XP
Proszę o pomoc, wyłączyłem swoje konto użykownika, wcześniej konto administratora i gościa i teraz nie mogę uruchomić xp. Wyświetla się nazwa użtkownika i po wciśnięciu OK pojawia się komunikat twoje konto zostało wyłączone skontaktuj się z administratorem. Jak mogę uruchomić system z poziomu wiersza poleceń. Nie mam możliwości uruchomienia systemu nawet z płyty instalacyjnej.
Pozdrawiam:redface:
Odpowiedzi: 15
Przyssam się trochę, ale co tam.
Nie polecam ogólnie takiego softu, bo to źle wróży.
Nie umiesz? Nie grzeb. Zapytaj.
To bym raczej polecił na koniec.
Player już to wie.
Oby inni zrozumieli to zawczasu.
Wielkie dzięki Pulkownik, program jest super. Uruchomiłem go z USB i dałem radę włączyć swoje konto. Musiałem najpierw utworzyć nowe konto administratora, a dalej poszło gładko. Polecam.
To zostaje jeszcze jedna możliwość. Jest takie bardzo przydatne narzędzie [url=http://pogostick.net/~pnh/ntpasswd/]Offline NT Password & Registry Editor[/url]. Umożliwia on kasowanie zapomnianych haseł oraz włączanie i odblokowywanie kont. Jeżeli chodzi o kasowanie haseł ani razu mnie nie zawiódł.
Możliwe, że jest jeszcze jedna szansa. Piszę "możliwe" bo nie sprawdzałem tego nigdy. Przeczytaj to i zobacz czy się uda akcja (Ctrl+Alt+Del) z ukrytą ikoną konta nadrzędnego bez hasła. Może jest to konto.
http://www.centrumxp.pl/SkrzynkaPytan/1771,1,Jak_aktywowa%C4%87_sekretne_konto_Super.aspx
Wiersz polecenia tutaj nie jest potrzebny.
To dosyć logiczne, że nie możesz ich znaleźć, skoro je usunąłeś.
Nielogicznym za to mi się zdaje, że ci się to udało.
System masz na pewno legalny?
Widywałem już tak zmodyfikowane windy, że możliwość usunięcia wszystkich kont to tylko pryszcz...
Wyłączyłem wszystkie konta i admina też. W trybie awaryjnym też muszę się logować, a obydwa konta są wyłączone. Po naciśnięciu OK, wyskakuje komunikat "konto zostało wyłączone, skontaktuj się z administrtorem". Musi istnieć jakaś możliwość aktywowania któregoś konta z poziomu wiersza poleceń. Wgrałem na tej samej partycji XP i próbowałem dostać się do wyłączonych kont, ale w panelu aministracyjnym są tylko nowe konta, a tych starych nie umiem odnaleść. POMOCY!!!!!!
A próbowałeś uruchomić Windowsa w trybie awaryjnym, wtedy domyślnie loguje się na konto admina.
-
[quote=pulkownik]A próbowałeś uruchomić Windowsa w trybie awaryjnym, wtedy domyślnie loguje się na konto admina.[/quote][quote=XanTyp]Nawet, jeśli masz problem z dostaniem się do XP zwykłą drogą - konto admina musi być dostępne z poziomu trybu awaryjnego.[/quote]Czytajmy dokładnie :)
Widzę, że sam sobie odpowiedziałeś już na swoje pytanie: [quote=player1000]Zostałem ostrzeżony że windows może nie działać (...)[/quote] więc można przyjąć, że MS nie uznał za sensowne odkręcanie takiej sytuacji tworząc odpowiedni sposób.
Przykro mi, ale nt wiersza poleceń nic Ci nie pomogę. Tu kończy się moja skromna wiedza - w tym zakresie.
Jest możliwe wyłączenie wszystkich kont, bo ja to zrobiłem. Po zainstalowaniu systemu wyłączyłem konto administratora i gościa. Tak komputer działał przez kilkanaście miesięcy, a ostatnio wyłączyłem swoje konto z uprawnieniami administratora. Zostałem ostrzeżony że windows może nie działać, ale zrobiłem to. Przeinstalowanie systemu nic nie daje, robiłem to już 3 razy, mogę zainstalować nowy windows xp, ale strace możliwość uruchamiania wszystkich zainstalowanych wcześnie programów. Dlatego mam pytanie czy jest możliwe włączenie swojego poprzedniego konta lub konta admina z poziomu wiersza poleceń. Jeżli takiej możliwości nie ma, niestety będę musiał zainstalować system od nowa i nie muszę usuwać partycji lub jej formatować. Tylko chciałbym tego uniknąć. Jak możesz to odpowiedz konkretnie, czy jest możliwe aktywowanie [włączenie] swojego konta z wiersza poleceń przy uruchomionej kontroli odzyskiwania, czy nie jest to możliwe? Który plik jest odpowiedzialny za konta użytkowników? Przeczytałem kilkanaście porad ze strony microsoft i nie ma tam podobnego problemu.
Czegoś tu nie rozumiem... jak Ci się udało usunąć/wyłączyć wszystkie konta na XP?
Wedle moich informacji - nie jest to fizycznie możliwe. Nie da się uciąć gałęzi, na której się siedzi. Nie w tym przypadku ;)
[u]Zawsze[/u] zostaje jedno konto administratora - na którym to - nie ustanawiając haseł - system uruchamia się właśnie tak, jak byś chciał, czyli automatycznie, bez potrzeby logowania. Nawet, jeśli masz problem z dostaniem się do XP zwykłą drogą - konto admina musi być dostępne z poziomu trybu awaryjnego. A jeśli nie jst - to znaczy, że wina leży w samym Windowsie - a nie w sposobie zarządzania nim.
Gdyby mimo to system wołał o kliknięcie na ok, czy coś tam innego, można to zlikwidować z poziomu Tweak UI i już.[quote=player1000]Nie wiem czy jak usunę winlogon, userinit i coś tam jeszcze i przeinstaluję system[/quote]Nie widzę sensu w usuwaniu plików z systemu, który potem i tak wywalisz i ustawisz od zera.
Proponuję wykonać zwykłą reinstalację systemu i to powinno rozwiązać problem.
W skrajnej sytuacji - skasować tę konkretną partycję z poziomu instalatora XP, ustanowić ją na nowo i zainstalować system.
Dysk był wcześnie sformatowany i zainstalowany windows xp działał bez zarzutu. Wyłączyłem wszystkie konta bo chciałem aby windows uruchamiał się automatycznie, tzn. bez logowania. Ponieważ dzieci grają na tym systemie XP, nie chcę zainstalować systemu od nowa, bo usunę ich zapisane gry i muszę wszystkie sterowniki wgrywać od nowa. Mam laptopa ACER i instaluję również programy tej firmy. Ja mam na dysku C Vistę i jestem zadowolony. Nie wiem, które pliki wywołują logowanie do systemu i gdybym je usunął i przeinstalował Windows byłoby wszystko po staremu. Komendą expand podmieniłem userinit.exe i winlogon.exe, ale to nie pomogło i dalej włącza się logowanie z dzieci imionami, naciskam enter i informacja, konto wyłączone przez administratora. Konto nie było zabezpieczone hasłem. Nie wiem czy jak usunę winlogon, userinit i coś tam jeszcze i przeinstaluję system, czy to pomoże. Mam nauczkę i po przeczytaniu kilkunastu postów wiem już jak wyłączyć logowanie bezpiecznie. Proszę o szybką pomoc, bo dzieci chcą mi urwać głowę
Wyjaśnij jedno: XP jest zainstalowany po formatowaniu partycji D:?
Już to zrobiłem wcześniej, ale po przeinstalowaniu systemu pojawia się ponownie okno do logowania i ponownie pojawia się komunikat, konto zostało wyłączone. Jedynie przy naciśnięciu R mam możliwość dostępu do wiersza poleceń. Ponieważ mam dwa systemy Vista na C i XP na D, Mogę, z wiersza poleceń zalogować się do jednego lub drugiego systemu, ale tylko w wieszu poleceń. Wybieram D:Windows. I co zrobić dalej aby uruchomić system, wyłączając logowanie.Nawet w trybie awaryjnym muszę się zalogować. i dalej ten sam problem.
A od kiedy to potrzebujesz konta do systemu, na poziomie uruchamiania płyty instalacyjnej... zaraz po biosie?
Włączasz kompa, wkładasz płytę z instalatorem, ustawiasz w biosie, by rozruch nastąpił z płyty, reset i reinstalujesz system, bez formatu, żeby nie stracić niczego z partycji systemowej. Albo formatujesz. Wedle uznania.
Strona 1 / 1