Wyłaczanie się komputera podczas bootowania z cd lub floop

Witam,
mam taki problem. Komputer z nowymi częściami mam od niedawna i do tej pory raz tylko wystapił u mnie ten problem który przy poprzedniej reinstalce samoistnie ustąpił. Teraz "zacięło" się na amen. Chodzi o to źe chciałbym "odświeźyć" system (mam WINDOWS XP)i sformatować dysk "C" W biosie ustawiam jak zwykle bootowanie na FLOOP i wkładam dyskietke startkową win 98. Komputer zaczyna wczytywać dane z dyskietyki i po chwili.. wyłącza się jakby ktoś odłączył prąd. Nawet nie restartuje tylko się całkowicie wyłącza. Spróbowalem teź ustawiając w biosie bootowanie z CDROM i tez pojawił sie niebieski ekran, zaczęło sie wczytywanie podst. sterowników z CD i znowu komputer sie wyłącza. Nie mogę sformatować w źaden sposób partycji. Moźe to chodzi o jakies ustawienia w biosie?? chciałem dodac źe przy normalnej pracy w Windowsie taki problem nie występuje. Bardzo Proszę o pomoc ! :(
Elementy komputera to:
płyta: Abit is7 z AGPx8
procesor: Pentium IV 3.4 GHZ
Grafika:GeForce 6600 GT GYGABYTE
muzyka: Soundblaster Live 5.1
dysk: 80 GB WD
karta sieciowa
nagrywarka CD i DVD

Czy moźe to byc problem sprzętowy?

Odpowiedzi: 9

Witam !!
Tak się składa źe bodajźe kilka dni temu miałem tensam problem przy naprawie kompa.. po dluzszym i jeszcze dłuźszym rozmyślaniu... stwierdziłem a raczej wykryłem iź kość ram była uszkodzona przez co przy bootowaniu resetowal mi sie komp.... i bylo tak w kolko co wlozylem xp i bootwalem to reset az w koncu wyjolem uszkodzona kosc ram i po sprawie wszystko poszlo i udalo sie sformatowac i wgrac nowego xpecza.. wiec przestrzegam ze to prawdopodbnie nie jest zadna wina wentylatora i naplywu powietrza , tylko ram cos ci kolego szfankuje posrawdzaj wszystko w okolicach plyty .. a moze zostaw jak chodzi to chodzi :) po co ruszac ... pozdrawiam
Pan_W
Dodano
22.09.2005 01:05:53
mam dodatkowy wentylator wysysający ciepłe powietrze na zewntatrz. Dzieki za podpowiedz – Sprawdze tym programem temperatury
Yamashi
Dodano
22.09.2005 00:30:12
Przegrzanie teź daje takie efekty, uźyj programu Everest i zobacz jakie masz temepratury przy zamkniętej i otwartej obudowie. Masz jakieś dodatkowe wentylatory w obudowie?
spiderko
Dodano
21.09.2005 22:13:43
Witam ponownie,
pisze wlasnie z nowego juz systemu.. za "entym" razem wkoncu udało sie sformatowac system i nie nastapiło wyłączenie komputera. Jedyna rzeczą jaka zrobiłem było zdjęcie bocznej klapy obudowy i odsunięcie komputera od biurka.. czy jest mozliwe źe napływ większej ilości powietrza które wleciało do środka obudowy poprawiło całą sytuację? czy mozliwe było zbyt duźe ciepło panujące wewnątrz? Bo nic innego nie zrobiłem, nic nie odpinałem nie wyciągałem jedynie tą boczną klapę obudowy.. :roll:
Yamashi
Dodano
21.09.2005 20:39:16
Tak sobie myślę, źe tą dyskietkę to bym jakim antywirem "przetrzepał" – cóś mi po głowie chodzi, źe to o to chodzi

Ps. i moźe jeszcze test powierzchni przy okazji
Seeker
Dodano
21.09.2005 19:51:27
jeszcze nie sprawdzalem z odpietym CD/DVD ale zasilacz jest raczej mocny Chieftec 420 W
Yamashi
Dodano
21.09.2005 19:09:56
Trochę dziwny objaw, sprawdzałeś bez CD/DVD podpiętego, tylko sama stacja dyskietek? Na mocniejszym zasilaczu teź nie zawadzi sprawdzić.
spiderko
Dodano
21.09.2005 19:00:41
jak ustawiam botowanie spowrotem na dysk twardy to system uruchamia się bez problemu. Wszystkie funkcje systemu wydają sie być stabilne, instalacja programów, działanie programów, gier itp. jest bezproblemowe. Nic sie złego nie dzieje w samym windowsie. Jednak tylko gdy zmienia się botowanie na CDROM lyb dyskietkę i zaraz po ponownym restarcie komputera i rozpoczęciu procesu wczytywania informacji z dyskietki lub płyty instalatora komputer wyłącza się. Acha chciałem dodać źe mam dwa napędy CD i DVD i zarówno z jednego jak i drugiego sprawa wyglada tak samo..
Yamashi
Dodano
21.09.2005 18:42:36
Wygląda na sprzętowy.
Tyle, źe trudno orzec co się dzieje – sprawdziłbym na poczatek kwestie napięć zasilania,a i stan samych przewodów zasilających.. Kolejnym krokiem byłoby przepięcie CD–ROM–u na inny kanał – nawet przy odpięciu dysku i sprawdzenie czy w takiej konfiguracji instalator ruszy – to, źe ew. dysku nie wykryje to bez znacznia.
Gdyby objawy wyły te same sprawdizłbym inny zasilacz – moze jednak coś z przewodami czy nim samym.

Co się dzieje jeźlei z poziomu systemu – z postu nie wynika byś nie miał do niego dostępu – dokonujesz próby instlacji jakiegoś programu z płyty czy dyskietki ?

PS.
Temat do sprzetu wędruje.
Rebe
Dodano
21.09.2005 18:30:50
Yamashi
Dodano:
21.09.2005 16:31:44
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1