Wykrywanie dysku SATA w BIOS–ie

Widze, ze mi temat opada bez odpowiedzi pomimo tego, ze pytanie jest raczej proste. Pewnie sie za mocno rozpisalem. :D
Czy SATA w biosie zwykle ma opcje Autowykrywania dysku?
Czy dysk SATA jest widoczny w Biosie?
Pytam, bo u siebie nie widze :?
Bios Award.

Odpowiedzi: 17

Plyta jak fabryka dala, Bios juz nowy i tez na ustawieniach domyslnych. Tasmy zmienialem – no chyba, ze dostalem dwie uszkodzone :shock:
Dysk juz w reklamacji wiec pozostaje bootowalna plytka z Linuxem :wink: Moze jest to jakis sposob na sprawdzenie RAMu.
Zamacham jak sie serwis odezwie 8)
trzepaq
Dodano
07.07.2005 13:58:35
Kontroler płyty, albo tasma sygnałowa – swego czasu te kable SATA pasjami były – fabrycznie nowe – zwalone.
Tyle, ze jakiś taki dziwny ten bład jak na samą tasmę.
Bym się na Twoim miejscu "pobawił' u kolegi z tym dyskiem .
Zakładam, źe ustawienia płyty są fabryczne, a nie jakeiś przetaktowania, bo – nawet mimo blokady dzielników czasem zdarzają się przypadki, źe kontrolery wariują.
Bym jednak się od dysku skłaniał – jeźlei zaś chodzi o obawy co do uznania wady – zrzuć do pliku – chyba taka opcja powinna być – raport z Sea.... i dołącz go do reklamacji – to dowód, źe coś jest nie tak i rozmawiasz w takim wypadku zupełnie inaczej.
Rebe
Dodano
07.07.2005 12:33:54
Zakladalem i zdejmowalem juz po kilka razy roznymi programami. We wczesnych poczatkach moich poszukiwan myslalem, ze to wina programiku z dyskietki startowej win 95...
wczoraj tez (nie napisalem, mea culpa) pierwsza zalozylem przy pomocy innego programu Sea... drugi raz z instalatora XP.

Rebe, jezeli to nie dysk to co mozna jeszcze obstawiac: pamiec, plyte?
trzepaq
Dodano
07.07.2005 12:27:57
Zakladalem i zdejmowalem juz po kilka razy roznymi programami. We wczesnych poczatkach moich poszukiwan myslalem, ze to wina programiku z dyskietki startowej win 95...
wczoraj tez (nie napisalem, mea culpa) pierwsza zalozylem przy pomocy innego programu Sea... drugi raz z instalatora XP.

Rebe, jezeli to nie dysk to co mozna jeszcze obstawiac: pamiec, plyte?
trzepaq
Dodano
07.07.2005 12:27:57
Swego czasu na Seagate miałem takią sytuację – chkdsk podaje badblock – to samo widzi SeaTools – format – efekt bez zmian.
Zdjęcie partycji i załoźenie nowej – chkdsk melduje sprawny dysk – Sea...... – równieź.
Jak z tego wynika sam format to moze być malo, bo coś zostaje z błędnych informacji.
Czemu masz ufać ?
Jednak temu co Sea... podaje, bo to dedykowany program, a nie proteza działająca " zawsze i wszędzie" jaką chkdsk jest.
Rebe
Dodano
07.07.2005 11:46:11
Juz mam: "there were no SCSI cards detected" ale SeaTools sie odpala. Sciagnalem jeszcze raz, tym razem w wersji dyskietkowej i chodzi.
Wczoraj: nowa partycja, format, instalacja systemu, sterowniki i test Seatools: zdaje quick test, oblewa struktura plikow...
To jeszcze raz: format, instalacja juz tylko systemu (bez sterow) i test: rezultat jak wyzej, Full test niczego nie zmienia, z logow Seatools nic nie wynika; test failed i juz.... Co ciekawe:
1. Seatools sie wiesza...
2. CHDSK nie znajduje bledow na dysku.
Ktoremu ufac?
Poddalem sie, dysk w reklamacji a ja sie boje, ze ktos kto bedzie go badal, posadzi winde, uruchomi CHDSK i powie, ze jest ok. Biorac pod uwage terminy reklamacji, czeka mnie niezla przeprawa...
trzepaq
Dodano
07.07.2005 11:15:25
Nie pomylilem z Enterprise.
Pluje sobie w brode, ze nie pamietam komunikatu!!! Podrzuce we czwartek.
Po uruchomieniu mam okno wyboru i czas na jego dokonanie. Zostawiam i czekam na automatyczny wybor. Program nie znajduje (wnosze, ze dysku) i jest koniec
trzepaq
Dodano
05.07.2005 13:30:57
SeaTools Desktop – http://www.seagate.com/support/seatools/index.html – moźe uźyłes Enterprise, która "This version does not test ATA or SATA"
Rebe
Dodano
05.07.2005 13:07:20
Rece mi opadaja... sciagnalem najnowszy ale sie nie uruchomil (nie wykryl dysku lub potrzebuje FAT32, mam NTFS, teraz nie jestem w stanie dokladnie przytoczyc tego komunikatu) Siegnalem po krazek dolaczony jakis czas temu do Chipa: PC utilities. Znalazlem SeaTools, uruchomil sie, efekt w pierwszym poscie. Na stronach Seagate nie moge namierzyc ktora wersja SeaTools obsluzy ST380013AS... zaraz sie ugotuje... HDD w sosie wlsnym :x
trzepaq
Dodano
05.07.2005 12:46:39
Nic nie testował, bo nie wspiera takiego trybu.
Moźe byś sprawdził na stronie producenta, która wersja SeaTools do Twojego dysku jest przeznaczona?
Rebe
Dodano
05.07.2005 11:54:45
Zalozylem nowa partycje ( na razie tylko C) po formacie uruchomilem program diagnostyczny ze strony Seagate i oto rezultaty:
1. Dysk test zdal (ciekawe tylko czy to wiarygodny rezultat biorac pod uwage fakt, ze nic jeszcze na nim nie ma)
2.Test kontrolerow IDE – OK (niczego nie zmienia bo na IDE sa tylko CD i DVD, ale jak wszystkie testy to wszystkie)
3. Test Serial ATA kontroler 0 – not supported!!???
4. Ciekawa sprawa, podczas testu lampka dysku nawet nie drgnela... (co on wlasciwie testowal?)
O co chodzi z tym kontrolerem?
trzepaq
Dodano
05.07.2005 10:40:32
Uźywaj programów diagnostycznych do dysków Seagate,ale ten program na Seagate teź chodzi,przynajmniej tak wygląda z jego opisu.

Czytaj w opisie programu co i jak i wszystko wiesz lub google.

Moźliwe, źe jak zintegrujesz XP z SP2 nie będzie potrzeba dodatkowych sterów do kontrolera SATA.Ale róźnie to bywa.

http://www.xp.net.pl/art/windowsxp_sp1a_cd.html

UPDATE

Nie rób formatu partycji,tylko zdejmij z całego dysku partycje,załóź i sformatuj i przetestuj dokładnie dysk.

Jak programy naprawią błędy na dysku,a później się znów pojawią dysk serwis.

Sprawdź wszystko co pisałem.
JNJN
Dodano
01.07.2005 14:13:59
Data Lifeguard Diagnostic to chyba raczej dla dyskow WD. Myslisz, ze moge odpalic na Seagate?
Sciagnalem ze strony producenta programik do testu dysku: partycja systemowa oblala. Reszta ok.
Poleci format. Tutaj mam pytanie czy mozna takim programem zbadac czysty dysk?

Pytanko nr 2.
problemem moze byc instalacja xp bez zintegrowanego sp2 – podobno. zintegruje – juz chyba nie musze miec dyskietki ze sterami SATA?
trzepaq
Dodano
01.07.2005 13:52:28
Więc zostaje.

Smart w biosie włączony.
I jakie wykazuje błędy dysku.

Poczytaj

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=21243

Wrzuć i poczytaj

smart dysku sata

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

Przetestować dysk narzędziami producenta,HDD Regenerator lub to:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=21243

Zdjąć i załoźyć partycje i sformatować.

Stery do płyty głównej,najnowsze lub zastosować starsze z CD do płyty głównej na zasdzie prób i błędów.

Wymienić taśme sygnałową dysku SATA.

Sprawdzić dysk na innym kompie.

I jak dysk ma błedy to serwis lub nowy.

Sprawdź pamięć na błędy,memtest86,goldmemory – ma być zero błędow.

Jaki zasilacz,moźe za słaby lub nie trzyma napięć.

Program Everest – pomocny do sprawdzania.

http://download.chip.pl/download_132148.html

I na koniec nawet jak programy naprawią błedy na dysku,zdarza się źe jest dobrze na krótko,później jest to samo.
I kończy się to na wymianie dysku.
JNJN
Dodano
01.07.2005 13:26:58
Wielkie thanx misiek!
W zasadzie jest tak jak mowisz: w Biosie widze tylko te dwie pozycje, ale oznaczen wykrytego dysku SATA ani sladu. Dopiero przy ladowaniu systemu lub gdy Tab–em wywolam RaidBios.
Staram sie ustalic co mi utrudnia zywot: HDD czy kontroler. Dzieja sie dziwne rzeczy: dysk nie moze sie na przyklad zdecydowac w jakim trybie pracuje :D
Tu sa szgegoly:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=35837

Jeszcze raz dziekuje 8)
trzepaq
Dodano
01.07.2005 11:10:16
1.W sekcji "Boot" pozycja bodajźe 4.Other Boot Device
ustawiasz: SCSI/Onboard ATA Boot Device
ustawiasz: Disabled – gdy nie uźywasz takich dysków.

2.Sekcja "Advanced" –> I/O Device Configuration –> Onboard ATA Boot ROM.
Ustawiasz Enabled gdy chcesz uaktywnić kontroler na płycie głównej.
Ustawiasz Disabled gdy nieuźywasz takich dysków, lub poprostu zostawiasz na Enabled.

A czy widoczny jest SATA w biosie?, no chyba tylko w RAID BIOS który ładuje Ci sie w czasie gdy odpalasz system, (widoczny jest przez krótką chwile) tam masz napisane źe wykrywa Ci dysk, (naciśnij Pause/Break) źeby zatrzymać na chwile ładowanie systemu. Jak masz jeden dysk SATA to nie wejdziesz do Biosu SATA, gdy masz dwa dyski SATA, wtedy moźesz sie dostać do ustawień dysków.

W punktach 1,2 tylko takie masz ustawienia dotyczące dysku SATA w Bios'ie, Biosie Award (Medallion). Jak sie nie myle.

To tylko tyle co wiem.
misiek1313
Dodano
30.06.2005 19:46:24
A MoBo jakie?
Seeker
Dodano
30.06.2005 19:37:30
trzepaq
Dodano:
30.06.2005 16:31:20
Komentarzy: