Wykres z bootvis'a ...

Witam wszystkich!
Ostatnio komp mi sie strasznie uruchamia, wiec sprawdzilem go bootvisem. Czy mozecie mi powiedzie co toza stery i gdzie moge poszukac aktualizacji do tego ... Bede bardzo wdzieczny za pomoc ...

Odpowiedzi: 19

Ja na początku myślałem, źe jeźeli chodzi o XP i defraga – to tylko systemowy (na wcześniejszych systemach uźywałem Nortona). Ale kiedy uźyłem PerfectDisca od razu zmieniełem zdanie. Zdecydowanie lepiej odczułem defragmentację PD niź systemowym
e–walker
Dodano
28.06.2003 03:54:19
Ja na początku myślałem, źe jeźeli chodzi o XP i defraga – to tylko systemowy (na wcześniejszych systemach uźywałem Nortona). Ale kiedy uźyłem PerfectDisca od razu zmieniełem zdanie. Zdecydowanie lepiej odczułem defragmentację PD niź systemowym
e–walker
Dodano
28.06.2003 03:54:19
Nie spotkałem się jeszcze z taka opinią o Windowsowskim Defragmentatorze. Poprostu kaźdy tego typu program inaczej układa dane. Ale jeźeli inny ci pomógł to bardzo dobrze. :D
XeviL
Dodano
27.06.2003 17:47:03
No i sprawa sie wyjasnila :P :!: :!: :!:

Wychodzi na to, ze ten caly syf robil sie na skutek niezdefragmentowanego dysku. Caly czas uzywalem tylko standardowego, windosowskiego defragmentatora i wniosek prosty – jest G.... warty :evil:
Poprzegladalem wczoraj nieco archiwum forum i skorzystalem z perfectdisc 6.0 (wielkie podziekowania dla BRTX za udostepnienie go na e–dysku :P )
Mam dysk Samsunga 40GB i perfectdisc defragmentowal go przez 4,5h. Po analizie na dysku byl niesamowity syf, no a po defragu ... ach – jak ladnie ... 8)
t123
Dodano
27.06.2003 13:10:05
No i sprawa sie wyjasnila :P :!: :!: :!:

Wychodzi na to, ze ten caly syf robil sie na skutek niezdefragmentowanego dysku. Caly czas uzywalem tylko standardowego, windosowskiego defragmentatora i wniosek prosty – jest G.... warty :evil:
Poprzegladalem wczoraj nieco archiwum forum i skorzystalem z perfectdisc 6.0 (wielkie podziekowania dla BRTX za udostepnienie go na e–dysku :P )
Mam dysk Samsunga 40GB i perfectdisc defragmentowal go przez 4,5h. Po analizie na dysku byl niesamowity syf, no a po defragu ... ach – jak ladnie ... 8)
t123
Dodano
27.06.2003 13:10:05
Witam!

Dodatkowo powinienes powylaczac niepotrzebnie ladujace sie przy starcie systemu "serwisy". Gdzies juz widzialem opisy po polsku (winxp, infojama ?).

Ja mam ustawionego kompa wg zalecen ze strony http://www.winxp.com.pl/.
A dokladnie optymalizacja wydajnosci systemu tu oraz optymalizacja uslug (services) tu.

Dzieki za przeklejenia posta, moze znajda sie jeszcze jakies ciekawe sugestie odnosnie screenow z bootvis'a ...
t123
Dodano
25.06.2003 15:36:43
t123:
Jesli chodzi o DMA to juz sprawa zalatwiona – tak jak mowiles, po odinstalowaniu i restarcie wszystko wrocilo do normy (w trybie DMA) :P
No to sie ciesze.
t123:
pamietam, ze b3ton (chyba) sie chwalil, ze jemu sie winda uruchamia w 15 sekund (do ustania mielenia dysku) :shock: .
Dobrze, ze napisales – chwalil. Nigdy nie wierze w takie slowa.
t123:
czy mozesz mojego posta przekleic do tematu "problemy z uzywaniem xp" :?:
Masz racje, bo jest to problem zwiazany z systemem – zalatwione.

A co do samego problemu wolnego uruchamiania, to przegladnij stronke opisujaca jak przyspieszyc ladowanie i prace systemu:
http://www.blkviper.com/WinXP/supertweaks.htm
Dodatkowo powinienes powylaczac niepotrzebnie ladujace sie przy starcie systemu "serwisy". Gdzies juz widzialem opisy po polsku (winxp, infojama ?).
Na powyzszej stronce znajdziesz rowniez slowo o "service's" http://www.blkviper.com/WinXP/servicecfg.htm
EL NINO
Dodano
25.06.2003 14:21:38
Witam!

Jesli chodzi o DMA to juz sprawa zalatwiona – tak jak mowiles, po odinstalowaniu i restarcie wszystko wrocilo do normy (w trybie DMA) :P

Jesli chodzi o ten sterownik, to juz kumpel mi cos podpowiedzial. Zobacz tu. Dokladnie taki sam przypadek jak moj. Sprawa juz rowniez zalatwiona i sterownik laduje sie normalnie. Jednak (niestety :cry: ) winda nie uruchamia sie szybciej od tych 2 spraw. Postanowilem wiec, "poscreenowac" nieco wykresiki z bootvis'a (sorki, ze tyle ich wyszlo, ale chcialem "chwycic" kazdy element) i prosilbym bardzo o zerkniecie na nie, bo moze jest cos czego nie rozumiem. Te screeny dotycza: boot activity, cpu usage, disc I/O: 1, 2, 3, 4. Natomiast te screeny dotycza: disc untilization, driver delay, proces creates: 1, 2, 3, 4. Przy czym (jak widac) wykres driver delay ma z boku belke, ale przejrzalem go calego i nie widze zadnych szczegolnych problemow z ktoryms ze sterow. Osobiscie wydaje mi sie, ze jakis knyf bedzie w wykresie "boot activity", ale niestety nie wiem, co to tam wszystko znaczy :? , wiec bede wdzieczny za wskazowki ...

Niedawno byl jakis temat zwiazany z wolnym uruchamianiem windy i pamietam, ze b3ton (chyba) sie chwalil, ze jemu sie winda uruchamia w 15 sekund (do ustania mielenia dysku) :shock: . Wiec, jesli ktos wie, co jest grane u mnie z tym uruchamianiem i moze mi dac jakies ciekawe rady na podstawie tych screenow, to bede bardzo wdzieczny.
Z gory wielkie podziekowanka

p.s. El NINO – widze, ze jestes tu adminem, wiec w zwiazku z tym mam do Ciebie prosbe: czy mozesz mojego posta przekleic do tematu "problemy z uzywaniem xp" :?: , bo mam wrazenie, ze chyba wielu osobom "umknal" ten post :( , bo jak na tylu specow na forum, nie chce mi sie wierzyc, zeby tylko jedna osoba zareagowala ... Jeszcze raz dzieki wielkie za wszystko :P
t123
Dodano
24.06.2003 19:57:33
Witam!

Jesli chodzi o ten sterownik, to juz kumpel mi cos podpowiedzial. Zobacz tu. Dokladnie taki sam przypadek jak moj. Sprawa juz rowniez zalatwiona i sterownik laduje sie normalnie. Jednak (niestety :cry: ) winda nie uruchamia sie szybciej od tych 2 spraw. Postanowilem wiec, "poscreenowac" nieco wykresiki z bootvis'a (sorki, ze tyle ich wyszlo, ale chcialem "chwycic" kazdy element) i prosilbym bardzo o zerkniecie na nie, bo moze jest cos czego nie rozumiem. Te screeny dotycza: boot activity, cpu usage, disc I/O: 1, 2, 3, 4. Natomiast te screeny dotycza: disc untilization, driver delay, proces creates: 1, 2, 3, 4. Przy czym (jak widac) wykres driver delay ma z boku belke, ale przejrzalem go calego i nie widze zadnych szczegolnych problemow z ktoryms ze sterow. Osobiscie wydaje mi sie, ze jakis knyf bedzie w wykresie "boot activity", ale niestety nie wiem, co to tam wszystko znaczy :? , wiec bede wdzieczny za wskazowki ...

Niedawno byl jakis temat zwiazany z wolnym uruchamianiem windy i pamietam, ze b3ton (chyba) sie chwalil, ze jemu sie winda uruchamia w 15 sekund (do ustania mielenia dysku) :shock: . Wiec, jesli ktos wie, co jest grane u mnie z tym uruchamianiem i moze mi dac jakies ciekawe rady na podstawie tych screenow, to bede bardzo wdzieczny.

p.s. El NINO – widze, ze jestes tu adminem, wiec w zwiazku z tym mam do Ciebie prosbe: czy mozesz mojego posta przekleic do tematu "problemy z uzywaniem xp" :?: , bo mam wrazenie, ze chyba wielu osobom "umknal" ten post :( , bo jak na tylu specow na forum, nie chce mi sie wierzyc, zeby tylko jedna osoba zareagowala ... Jeszcze raz dzieki wielkie za wszystko :P
t123
Dodano
Witam!

t123
Dodano
t123:
Znaczy, mam odinstalowac, a po restarcie poprosi mnie o plytke z windą i sobie je doinstaluje?
Nie bedzie prosil o plyte. Stery ma na dysku.
t123:
czy ladowanie sterownika przez niespelna 40 sekund jest normalne, podcza gdy inne laduja sie gora 2 sek. :?: :?: :?:
Sorry, pogubilem sie juz troche.
Wiesz, nie znalazlem nigdzie informacji na temat tego jak usunac ten sterownik. Pewnie jest ladowany standardowo przy instalacji XP.
No i zaraz nasuwa mi sie takie pytanie:
czy u siebie masz ustawiona Grupe robocza, czy tez moze jakies logowanie do domeny ? Pytam, bo nie mam pojecia dlaczego to sie u Ciebie laduje.
EL NINO
Dodano
23.06.2003 23:43:20
Witam!

Jesli sie nie da na DMA, to musisz odinstalowac te kontrolery i system sam sobie je zainstaluje po restarcie. Podobno pomaga to na jakis czas tylko, ale nie wiem w tej chwili jak to zmienic na stale. Moze juz taka uroda Twojego systemu.

Znaczy, mam odinstalowac, a po restarcie poprosi mnie o plytke z windą i sobie je doinstaluje?

On Ci chyba nie wydluza momentu startu.

Odsylam jeszcze raz tu i zapytuje, czy ladowanie sterownika przez niespelna 40 sekund jest normalne, podcza gdy inne laduja sie gora 2 sek. :?: :?: :?:
t123
Dodano
23.06.2003 22:49:59
Witam!

Jesli sie nie da na DMA, to musisz odinstalowac te kontrolery i system sam sobie je zainstaluje po restarcie. Podobno pomaga to na jakis czas tylko, ale nie wiem w tej chwili jak to zmienic na stale. Moze juz taka uroda Twojego systemu.

Odsylam jeszcze raz tu i zapytuje, czy ladowanie sterownika przez niespelna 40 sekund jest normalne, podcza gdy inne laduja sie gora 2 sek. :?: :?: :?:
t123
Dodano
23.06.2003 22:49:59
t123:
Wlazlem w te kontrolery i kanal pomocniczy byl faktycznie ustawiony na PIO. Ale pamietam, ze kiedys mialem to ustawione na DMA. (...)
Wiec prosze teraz po 1 o rade jak zmienic PIO w DMA,
Zmienia sie tam gdzie sprawdzales. Jesli sie nie da na DMA, to musisz odinstalowac te kontrolery i system sam sobie je zainstaluje po restarcie. Podobno pomaga to na jakis czas tylko, ale nie wiem w tej chwili jak to zmienic na stale. Moze juz taka uroda Twojego systemu.
t123:
a po 2 co z tym sterownikiem (gdzie moge pobrac jego nowsza wersje? albo moze wylaczyc w ogole
EL NINO
Dodano
23.06.2003 19:24:55
Witam ponownie!
Chwile pogrzebalem i sytuacja jest nastepujaca. Wlazlem w te kontrolery i kanal pomocniczy byl faktycznie ustawiony na PIO. Ale pamietam, ze kiedys mialem to ustawione na DMA. Wiec nie wiem jak, ale musialo sie to przestawic. Kanal podstawowy byl na DMA. Po zmianie pomocniczego na DMA i restarcie (zadnej odczuwalnej roznicy – tym razem pasek przelecial 25razy)wyniki sa nastepujace :roll:
Przy bootowaniu rowniez szary pasek miedzy plansza PIV a logien windy nie zniknal i sie wczytywal (1–2 sekundy).
Wiec prosze teraz po 1 o rade jak zmienic PIO w DMA, a po 2 co z tym sterownikiem (gdzie moge pobrac jego nowsza wersje? albo moze wylaczyc w ogole, skoro to od sieci a ja nie mam zadnej sieci ...
t123
Dodano
23.06.2003 16:27:32
Witam!

EL NINO:
KSecDD.sys to wedlug tego opisu sterownik pozwalajacy na autentyfikacje uzytkownika Twojego systemu (czyli NT) przez serwer Samba. O ile macie w sieci takowy serwer.

Nie wiem o jakiej sieci piszesz, ale nie mam zadnego serwera, ani tym podobnych rzeczy. Mam sdi (sam) i nic wiecej ...
Natomiast to, ze te "koraliki" przelatuja u Ciebie taka ilisc razy, moglo zostac spowodowane tym, ze dysk "przeskoczyl" na PIO zamiast DMA. Sprawdz i sprobuj to ewentualnie zmienic.

Niestety nie mam pojecia co to PIO, czy DMA, wiec prosilbym o instrukcje "step by step" :wink:

Ten szary pasek jest OK.

Hmm ... No nigdy go wczesniej nie bylo, moze po tej zmianie tego PIO czy cos tam, zniknie ... 8)

Sorki, ze tak marudze, ale jak widzisz, nie jestem zanadto obcykany w kompach, wiec sie o to wszystko musze pytac :cry:

Dzieki jeszcze raz i czekam na dalsze ewentualne wskazowki :P
t123
Dodano
23.06.2003 12:47:09
KSecDD.sys to wedlug tego opisu sterownik pozwalajacy na autentyfikacje uzytkownika Twojego systemu (czyli NT) przez serwer Samba. O ile macie w sieci takowy serwer.
Natomiast to, ze te "koraliki" przelatuja u Ciebie taka ilisc razy, moglo zostac spowodowane tym, ze dysk "przeskoczyl" na PIO zamiast DMA. Sprawdz i sprobuj to ewentualnie zmienic. Ten szary pasek jest OK.
EL NINO
Dodano
23.06.2003 10:57:52
KSecDD.sys – is used by the SMB server in NT to authenticate users

Chyba jednak niebardzo kumam do czego to jest, wiec jak mozesz, to mi wyjasnij, co musze zrobic, zeby komp ruszyl. Nie wiem co sie z nim dzieje, bo od paru dni, start spowolnil mi bardzo. Od momentu odpalenia kompa, do zaladowania wszystkiego i ustawnia mielenia dysku mija jakies 4,5minuty. Nie instalowalem nic ostatnio, rowniez nie mam zadnego wira. W msconfig mam 3 zaznaczone programy (gg, tlen,firewall – reszte wywalilem), mam rowniez ograniczone uslugi wg zalecen z http://www.winxp.com.pl/ . Oprocz tego stera (ktory chyba laduje sie juz po zaladowaniu pulpitu) rowniez cos sie chyba dzieje, zaraz na poczatku. Od jakiegos tygodnia/dwoch miedzy plansza PIV a logiem windy (xp home) pokazuje sie na dole na chwile, jakis szary, przesuwajacy sie pasek (jakby cos sie jeszcze wczytywalo). Od momentu pokazania sie loga xp, zaczelem wczoraj liczyc te zielone przesuwajace sie paseczki ... grubo ponad 40 (stracilem juz rachube :? )
Mam PIV 1.7; ram rimm128; GF2 mx200 – wiec tu najgorzej chyba jeszcze nie jest. Normalnie winda ladowala mi sie kolo 2 minut. Wiec, jesli ktos ma dla mnie jakas rade, to bardzo bym prosil o sugestie, bo mam juz normalnie dosc tego sprzetu ...
Jakby trzeba bylo podac, jakis screen, to nie ma problemu, bo zalozylem ftp'a na lycosie ...
Z gory wielkie dzieki :wink:
t123
Dodano
23.06.2003 08:44:39
Kbdclass.sys – Logitech MouseWare
KSecDD.sys – is used by the SMB server in NT to authenticate users
EL NINO
Dodano
23.06.2003 01:44:23
t123
Dodano:
22.06.2003 23:38:56