Wykres a tekst–nikt nie pomoźe:p!!! Moźe chociaź mała podpow
Witam kolejny raz :wink:
Znów mam problem z Excelem!!!
Tym razem chodzi o to ze mam skoroszyt składający sie np z 8 arkuszy kolejno A,B,C.. w kazym jest inna tabela z polem wybory gdzie są nazwiska osób wypełniających.
Teraz chciałbym zrobic w ostatnim arkuszu wykresy kolejno A,B.. odnośnie ilosci wpisów wykonanych przez daną osobe.
Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić.
Pozdrawiam!!!
Znów mam problem z Excelem!!!
Tym razem chodzi o to ze mam skoroszyt składający sie np z 8 arkuszy kolejno A,B,C.. w kazym jest inna tabela z polem wybory gdzie są nazwiska osób wypełniających.
Teraz chciałbym zrobic w ostatnim arkuszu wykresy kolejno A,B.. odnośnie ilosci wpisów wykonanych przez daną osobe.
Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić.
Pozdrawiam!!!
Odpowiedzi: 6
oki przerobiłem..
Wielkie dzięki :lol:
Wielkie dzięki :lol:
Probowałem w nowym arkuszu i idzie!!! DZIĘKI!!!
....ale w tym moim..
wyskakuje mi ze nazwa pola nie jest poprawna...
to dlatego ze nagłowek mam wiersz wyzej a ten miedzy nimi jest zablokowany ze wzgledu na duźa liczbe wierszy w doł. zresztą sam nagłówek jest dość pokrecony. Moge coś z tym zrobic bo nawet po dopisaniu tytułu bezposrednio nad to i tak nie wychodzi :?
niestety nie moge załączyć screena:(
chyba ze podasz maila to wysle Ci ze dwa arkusze i sam zobaczysz o co chodzi.
....ale w tym moim..
wyskakuje mi ze nazwa pola nie jest poprawna...
to dlatego ze nagłowek mam wiersz wyzej a ten miedzy nimi jest zablokowany ze wzgledu na duźa liczbe wierszy w doł. zresztą sam nagłówek jest dość pokrecony. Moge coś z tym zrobic bo nawet po dopisaniu tytułu bezposrednio nad to i tak nie wychodzi :?
niestety nie moge załączyć screena:(
chyba ze podasz maila to wysle Ci ze dwa arkusze i sam zobaczysz o co chodzi.
Dalej niezbyt precyzjnie, ale sprobuje dopecyzowac za Ciebie ;)
Masz tabele – jedym z jej PÓL jest nazwisko wpisujacego (z zamknietej listy, by zawsze bylo tak samo). I chcesz zliczyc REKORDY zgrupowane po tych samych wartosciach pola 'nazwisko' i przedstawic to na wykresie.
Ja bym zrobil to poprzez wykres przestawny.
1. Postaw kursor w tej tabeli
2. Dane–>Raport Tabeli przestawnej i wykresu...
3. Zaznacz ze to wykres a nie tabela
4. Potwierdz zakres danych (docelowo daj wiecej niz jest – na poczet dalszych wpisow)
5. Dalej i Zakoncz
6. Na nowootwarym arkuszu (pustym szarym wykresie) przenies z dostepnej listy pol pole 'nazwisko' na dolny obszar kategorii
7. Przenies dowolne inne pole (np wpis) na obszar 'elementy danych' (z funkcja 'licznik')
I juz. Sprawdz jak Ci to wyjdzie – jesli cos jest niejasne, daj znac.
Masz tabele – jedym z jej PÓL jest nazwisko wpisujacego (z zamknietej listy, by zawsze bylo tak samo). I chcesz zliczyc REKORDY zgrupowane po tych samych wartosciach pola 'nazwisko' i przedstawic to na wykresie.
Ja bym zrobil to poprzez wykres przestawny.
1. Postaw kursor w tej tabeli
2. Dane–>Raport Tabeli przestawnej i wykresu...
3. Zaznacz ze to wykres a nie tabela
4. Potwierdz zakres danych (docelowo daj wiecej niz jest – na poczet dalszych wpisow)
5. Dalej i Zakoncz
6. Na nowootwarym arkuszu (pustym szarym wykresie) przenies z dostepnej listy pol pole 'nazwisko' na dolny obszar kategorii
7. Przenies dowolne inne pole (np wpis) na obszar 'elementy danych' (z funkcja 'licznik')
I juz. Sprawdz jak Ci to wyjdzie – jesli cos jest niejasne, daj znac.
No fakt zamieszałem ale juz tłumacze jaśniej.
Mam np 3 arkusze:
–wysyłki
–storno
–bloki
w kaźdym jest jakaś tabela zakończona "listą" (dane/sprawdzanie poprawności=>lista)gdzie jest 10 nazwisk do wyboru. Teraz chciałbym w ostatnim arkuszu zrobić statystyke ilości wpisów przez daną osobe w formie wykresu oraz tabeli. Głowie sie jak zliczyć ile razy dane nazwisko powtarza się.
Jaki jest tego cel– jest to raport zakończenia zmiany a pracownicy niezbyt chcą wpisywać dane, a takie "słupki" są bardzo dobrą motywacją:)
Mam np 3 arkusze:
–wysyłki
–storno
–bloki
w kaźdym jest jakaś tabela zakończona "listą" (dane/sprawdzanie poprawności=>lista)gdzie jest 10 nazwisk do wyboru. Teraz chciałbym w ostatnim arkuszu zrobić statystyke ilości wpisów przez daną osobe w formie wykresu oraz tabeli. Głowie sie jak zliczyć ile razy dane nazwisko powtarza się.
Jaki jest tego cel– jest to raport zakończenia zmiany a pracownicy niezbyt chcą wpisywać dane, a takie "słupki" są bardzo dobrą motywacją:)
Teź z opisu problemu nic nie zrozumiałem. :?
Damian_:Tym razem chodzi o to ze mam skoroszyt składający sie np z 8 arkuszy kolejno A,B,C.. w kazym jest inna tabela z polem wybory gdzie są nazwiska osób wypełniających.
Z polem wyboru? Tzn z kwadracikiem zaznaczony/niezaznaczony?
Damian_:
Nie rozumiem jakiego rodzaju wpisy maja sie zliczac – mowa o rekordach w tej tabeli? Ma powstac jeden wykres np slupkowy porownujacy kto wiecej wpisal czy kilka wykresow (ale wtedy nie rozumiem idei)?
Strona 1 / 1