Wykorzystanie procka
Mam notebooka Compaq evo N1050v z procesorem Mobile Intel Pentium 4M, 2000MHz, ele bieźąca częstotliwość taktowania to 1200MHz. Czy to jest w porządku, a moźe da się wykorzystać pełną moc procka? Wie ktoś coś na ten temat?
Ponadto 512 MB RAM, ATI Radeon IGP–340M(64 MB),XP prof., płyta HP 112A.
Ponadto 512 MB RAM, ATI Radeon IGP–340M(64 MB),XP prof., płyta HP 112A.
Odpowiedzi: 6
(sorry, ale zapomniałem się zalogować w ostatnim poscie)
:arrow: Moźe masz nowszą wersję BIOSa niź ja i dlatego nie masz tej funkcji – ale z tego co ja wiem to w tych nowszych BIOSach teź jest taka funkcja...
:arrow: Poszukaj informacji o konfigurowaniu komputera na stronach producenta ( www.hp.pl ) tam powinno być więcej.
:idea: Jak nic nie znajdziesz wejdź na Yahoo.com i wpisz Compaq EVO N1050v – znajdzie Ci wiele informacji i dodatkowe sterowniki dla Windowsa, moźe będzie równieź potrzebny upgrade BIOSu...
:arrow: Moźe masz nowszą wersję BIOSa niź ja i dlatego nie masz tej funkcji – ale z tego co ja wiem to w tych nowszych BIOSach teź jest taka funkcja...
:arrow: Poszukaj informacji o konfigurowaniu komputera na stronach producenta ( www.hp.pl ) tam powinno być więcej.
:idea: Jak nic nie znajdziesz wejdź na Yahoo.com i wpisz Compaq EVO N1050v – znajdzie Ci wiele informacji i dodatkowe sterowniki dla Windowsa, moźe będzie równieź potrzebny upgrade BIOSu...
Witam ponownie. Dzięki za dwie ostatnie podpowiedzi, ale od razu uprzedzę ja jestem strasznie zielony, ale wydaje mi sie źe w notebooku nie ma moźliwości zaglądnięcia do płyty, a co do ostatniej to jest tak źe sprzęt kupiłem na ellegro bez dokumentacji, a wchodząc do biosa to tam w ogóle nie ma takich funkcji. Ten bios jest jakiś strasznie ubogi, w stosunku np do awardbios. Moźe pod XP coś nie tak ustawione?
Anonymous:Ale u mnie tak jest bezprzerwy nawet na zasilaczu. Ponadto jak odszukać w BIOS tą funkcję. Ja mam BIOS Phoenix. Nie doszukałem się opcji oszczędzania energii.
Informacja jak wyłączyć tą funkcję jest w dokumentacji Twojego komputera, ja w swoim teź mam BIOS Phoenixa i w instrukcji napisane jest tak:
W "Advanced Menu":
:arrow: dla modelu mobile: funkcja nazywa się "Mobile CPU SpeedStep"
:arrow: dla modelu desktop: funkcja nazywa się "CPU Throttle"
Moze jakas zworka jest przelorzona i tak sie ustawil procek albo plytka gówna cos nie chodzi prawidlowo. :roll:
Ale u mnie tak jest bezprzerwy nawet na zasilaczu. Ponadto jak odszukać w BIOS tą funkcję. Ja mam BIOS Phoenix. Nie doszukałem się opcji oszczędzania energii.
Sprawdź w BIOSie funkcję oszczędzania energii – notebooki mają to do siebie, źe podczas pracy na baterii ich wydajność spada (ja mam californie access i u mnie standardowo podczas pracy na baterii wydajność procesora spada z 1800 do 900 MHz :!: ale po wyłączeniu funkcji oszczędzania energii wydajność jest taka jaką dała fabryka) :D
Strona 1 / 1