Wygasło połączenie z netem

Witam.

Do rzeczy.

Jeden komputer dwa systemy. Ubuntu 6.12 i Windows Xp Professional

Na obu do piątkowego wieczoru działał internet bez problemowo.

Piątek wieczor.

Na systemie Windows pada mi przeglądanie stron www. Działa GG i działą FTP

Na ubuntu wszystko jest OK

Niedziela rano.

Pada całkowicie net na Windows Xp.

Na Ubuntu wciąz bez zastrzeżeń.

Ustawienia DHCP na Ubuntu, na Windows Ip statyczne.

DNS te same na obu komputerach, ustawienia IP, maska, brama identyczne na obu systemach.

Nie pomogłą przywrocenie wcześniejszego stanu na Windows Xp (cofałem nawet trzy tygodnie wstecz)

Nie mam pomysłu jak naprawić problem. Net padł od ręki. Przeglądałem stronę i w momencie przejścia między podstronami przestał działać.

Ktos wie jak pomoc, czy czeka mnie reinstalacja systemu??

Od dłuższego czasu miałem ustalone udostępnianie na drugi komputer. I na tamtym komputerze też działo się tak samo. Najpierw zniknęła możliwośc przeglądania www, a pozniej siadło wszystko. teraz mam to samo na glownym.

uratował mnie Linuks.

Ktoś wie z czym to zjeść?

nie piszcie, że zła konfiguracja bo działało, a za chwile juz nie.

Pozdrawiam 

Odpowiedzi: 1

Mozesz napisac roche wiecej szczegolow? Jak jestes podlaczony do netu przez kable, modem, router?
itgregory
Dodano
14.03.2007 17:15:19
  • Ganzes 15.03.2007 07:51:32

<P>Problem sie trochę zdeaktualizował.</P> <P>Tzn. Przez cały weekend połączenie działało tylko na Ubuntu, a na XP nic. </P> <P>Natomiast wponiedziałek, jak ręką odjął. Żona cos potrzebowała z poczty (Thunderbird) i weszła na XP i już połączenie działało.</P> <P>Podejżewam winę PROVIDENTA i już złożyłem reklamację. </P> <P>CO nie jednak dziwi najbardziej to to, ze mimo wszystko przez Linuksa mogłem sie łączyć z internetem</P> <P>&nbsp;</P> <P>A do szczegołow:</P> <P>Radiowka, IP Zewnętrzne. Blokada na MAc karty sieciowej. Adres IP statyczny na Xp (nie wiem ale DHCP nie chce działać) a na Linuksie wybiera automatycznie przez DHCP.</P> <P>DNS providera, ale w sytuacji kryzysowej nawet ogolnodostępne nć nie wnosiły :/</P> <P>&nbsp;</P> <P>Nie wiem co jeszcze. </P> <P>&nbsp;</P> <P>Bajdełej.&nbsp; Mimo wszystko na drugim komputerze przy udostepnianiu połączenia z pierwszego według ogolnie znanego przepisu El Nino, nie ma w dalszym ciągu połączenia :/</P> <P>&nbsp;</P>

• voytas 18.03.2007 17:09:05

jakie adresu IP ma karta sieciowa w Win i Linuxie? jesli w win jest statycznie (nie dziala dhcp - moze usluga klienta dhcp jest wylaczona?) to nadaj mu adres jaki uzyskuje Linux - jesli problem sie powtorzy.

Ganzes
Dodano:
11.03.2007 22:52:51
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1