wyciszenie kompa

chcę się wziąć za wyciszenie kompa, bo strasznie hałasuje.czyściłem wentylator na procesorze,ale nadal jest głosny.nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać.czy trzeba rozbierać teź zasilacz?czy moźe wystarczy zmniejszyć obroty?
za wszelkie poredy z góry thx

Odpowiedzi: 16

klonpiotr:
jeszcze jedno małe pytanko.
czy wiatrak na procku powinien wiać na procesor ,czy zasysać z niego powietrze,bo na jakimś forum coś o tym pisali jak szukałem.
troche go przesmarowłem .moźe jest 2db cichszy.

Jakby był o 2 db cichszy to bylby prawie dwa razy cichszy ;) Wentyl ma wiać na procesor, odsysanie nic nie da praktcznie
darek_dade
Dodano
20.05.2005 01:34:08
Dmucha na procesor.
spiderko
Dodano
19.05.2005 22:52:14
jeszcze jedno małe pytanko.
czy wiatrak na procku powinien wiać na procesor ,czy zasysać z niego powietrze,bo na jakimś forum coś o tym pisali jak szukałem.
troche go przesmarowłem .moźe jest 2db cichszy.
klonpiotr
Dodano
19.05.2005 21:59:43
Ucho:
W tym wypadku mocowanie pasuje jak ulał, a radiator, trudno, przyda się do innego kompa. Natomiast do pasywnego chłodzenia grafiki znalazłem dzisiaj w sklepie coś takiego:
http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=1573&katid=29
kosztował 85 zł a jakoś dziwnie podobny do Zalmana. Pozdrawiam

To nie jest pasywne chłodzenie bo ma wiatrak. A jak juź miałbym kupować coś z wiatrakiem to wziąłbym Arctica. Kaźde pasywne chłodzenie na kartę graficzną będzie miało konstrukcję "podobną do zalmana" ;)

Klonpiotr, z wyciszeniem Twego komputera nie powinno być najmniejszych problemów bo nie jest to bardzo wydajna maszyna i nie wydziela duźo ciepła. Zacząłbym od wyciszenia dysku twardego, połóź go na dnie obudowy na jakiejś gąbce (lub czymkolwiek innym co będzie miękkie i nie będzie przenosić drgań, ja uźywam gąbki–wykładzinki, na której w pudełku leźała płyta główna). Po tej operacji stanie się on prawie bezgłośny. Na procesor wypadałoby wrzucić jakiś cichutki cooler, myślę źe jakikolwiek pentagram puszczony na najniźszych obrotach świetnie będzie się nadawał. Zasilacz, jeźeli masz smykałke to wymień w nim wiatrak na cichszy (papst, akasa) lub wykonaj inwestycję na przyszłość i kup markowe i ciche PSU (Topower, Zalman). Szkoda, źe nie podałeś dokładnej konfiguracji komputera.
darek_dade
Dodano
18.05.2005 05:18:16
W tym wypadku mocowanie pasuje jak ulał, a radiator, trudno, przyda się do innego kompa. Natomiast do pasywnego chłodzenia grafiki znalazłem dzisiaj w sklepie coś takiego:
http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=1573&katid=29
kosztował 85 zł a jakoś dziwnie podobny do Zalmana. Pozdrawiam
Ucho
Dodano
18.05.2005 01:41:59
Ucho:
WYJATKOWO nie polecam radiatora Zalmana (NB37J) do Nforce2 z prosciutkiego powodu: NIE PASUJE :–(. Naciąłem sie na to niedawno :–(. Wydatek co prawda niewielki, ale szkoda... Nforce2 ma kwadratowy wymiar 3,5x3,5 cm, a podstawa Zalmana 3,5x2,5 (w specyfikacji nie podaja wymiaru podstawy). Nie ryzykowałem wstawiania "na pół gwizdka". Wstawiłem za to odpowiednik CooleMastera za 21 zł z kwadratowa podstawa 3,5x3,5 cm i od kilku dni chodzi jak burza. Narazie go testuje i (odpukać !!) nic sie nie dzieje. Gdyby cuś to dam znac.

To nie od chipsetu zaleźy tlyko od konkretnego modelu płyty głownej (rozstawienie dziurek) Akurat na Twoje mobo nie pasuje :/ ale na większość będzie
darek_dade
Dodano
17.05.2005 03:49:59
WYJATKOWO nie polecam radiatora Zalmana (NB37J) do Nforce2 z prosciutkiego powodu: NIE PASUJE :–(. Naciąłem sie na to niedawno :–(. Wydatek co prawda niewielki, ale szkoda... Nforce2 ma kwadratowy wymiar 3,5x3,5 cm, a podstawa Zalmana 3,5x2,5 (w specyfikacji nie podaja wymiaru podstawy). Nie ryzykowałem wstawiania "na pół gwizdka". Wstawiłem za to odpowiednik CooleMastera za 21 zł z kwadratowa podstawa 3,5x3,5 cm i od kilku dni chodzi jak burza. Narazie go testuje i (odpukać !!) nic sie nie dzieje. Gdyby cuś to dam znac.
Ucho
Dodano
17.05.2005 02:36:12
hmm wyrwac wentylatory i pozostawic do smierci naturalnej??? :D:D:D:D:D:D:D:
sdcom
Dodano
15.05.2005 23:22:31
własnie czytałem tu posty o smarowaniu,ale pod naklejką nie ma nic.odkleiłem całą i był tylko plastik.zdjęłem ją źeby miał lźej.kupie nowy wentylatorek.poczekam aź będe miał kase, to wtedy biorę napewno.
klonpiotr
Dodano
15.05.2005 23:08:27
klonpiotr:
ja mam wentylatorek tylko na procku.no i w zasilaczu.na grafice[geforce 4 mx 440] jest tylko radiator.
zastanowie soę nad kupnem nowego wentylatora,poniewaz to chyba on mi tak hałasuje.dzięki z rady.
ps:zwolnienie obrotów w moim chyba nic nie da,bo jak go troche dotknąć to słychąć źe wolnije jedzie,ale nadal jest głośny.

Jeźeli na kosztów redukcji zaleźy Ci moźesz spróbować wentylator przesmarować. Pod najlejką przewaźnie "smarowniczy punkt" jest. Podejrzewam, źe łoźysko jednak wyrobione będzie. Nowy przyzwoity wentylator koszt około 30PLN stanowi.

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
15.05.2005 22:17:13
ja mam wentylatorek tylko na procku.no i w zasilaczu.na grafice[geforce 4 mx 440] jest tylko radiator.
zastanowie soę nad kupnem nowego wentylatora,poniewaz to chyba on mi tak hałasuje.dzięki z rady.
ps:zwolnienie obrotów w moim chyba nic nie da,bo jak go troche dotknąć to słychąć źe wolnije jedzie,ale nadal jest głośny.
klonpiotr
Dodano
15.05.2005 12:36:27
omg, troche smiesznie wyglada ta konwersacja ale ...

ja konstruuje cos w stylu cichej jednostki z dobra cyrkulacja powietrza (sama cisza to zamalo, lepiej jak jeszcze to jakos wyglada i pomaga)

I tak, obudowa nie źaden no name, tylko chieftec

z przodu 2x80mm, z boku (nie wiem dlaczego na zdjeciu nie ma) 2x92mm oraz jeden z tylu 120mm. Wszystko to przystosowane do lepszej cyrkulacji

Co do chipsetu, to sie zgadzam ze ten zalman jest dobry, no ale pod plyty z nforce 2, jak sie bedzie sprawdzal wyzej nie mam pojecia

Lekko sie zdziwilem jak zobaczylem to
5 jeśli masz wentylator na karcie graficznej to albo moźesz zainwestować w takie cuś:
to drogie a powietrze cieple jest w obudowie i temp procka sie napewno podniesie, jak masz zla cyrkulacje powietrza – nie warto. Do radeonow polecam to – Arctic Cooling VGA Silencer Rev.3

Ciche, tanie i powietrze wylatuje na zewnatrz ;)

Bardzo waźna rzecz to cooler na CPU. Sa cuda co chlodza pasywanie ale ile to kosztuje?! Jesli robisz male o/c to ktorys z pentagramow bedzie jak znalazl bo cichy i wydajny i w miare tani.

Ale powiem ci tak, najgorszy to chyba dysk twardy ;/ prawie kazdy pracuje z glosnoscia okolo 25dB lub wyzej (dzwiek ponizej 20dB jest prawie nieslyszalny) i tak czy siak bedziesz go slyszal:P
Lucky
Dodano
15.05.2005 12:15:09
eźeli tylko na ścianki boczne załoźy to zyska na ciszy sporo a z przegarznia nie umrze.

aj umrze, bo kumpla soltek umarł

eźeli temperaturowo chipset wytrzyma to. Przy kręconym nowoczesnym sprzęcie pasywnie northbridge chłodzony usmaźyć się moźe. W nowych overclockerskich płytach nawet southbridge wentylator ma.

jeśli chce mieć cicho niech nie kręci... a normalnie pasywne wytrzyma...

Zalmana 7000A–Cu akurat mam. I po pół roku głośny stał się.

aj to niech innego spróbuje... wiem tylko ze zalman robi dobre wentylatory :wink:

Cenna rada bardzo. W przypadku niektórych procesorów te sekund kilka do usmaźenia wystarczyć moźe.

sam radiator schłodzi go przez te 5 sekundek...

Wielu uźytkowników nie ma procesora 4Ghz. Wielu nie ma 2GB pamięci. Pewnie przeźyć bez tego moźna, tylko po co.

wiele obudów pod te 4Ghz i tak nie ma dodatkowych wentyli, więc przeźyć mozna jednak :wink:

I m.in. po to właśnie wentylator z obudowy przodu przydaje się.

jego pomoc znikoma... a hałas duźy... nadal uwazam ze to tylko szumiący bajer a nie jakiś waźny element

Pozdrawiam.

i ja równieź pozdrawiam
adik154
Dodano
15.05.2005 02:08:38
adik154:
Nie rób tego!!!
1 nie stosuj mat bitunicznych, korkowych, gumolitów itd. nie opklejaj tym kompa tworząc z niego szczelną paczke bo wtedy dość łatwo zrobisz z niego swoistą cieplarnie a to się odbije na kondensatrach które powypuchają i więcej stracisz niź zystasz...

Jeźeli tylko na ścianki boczne załoźy to zyska na ciszy sporo a z przegarznia nie umrze.

adik154:

1. Jeśli masz wiatrak na chipsecie to zamień go na jakiś dobry radiator

Jeźeli temperaturowo chipset wytrzyma to. Przy kręconym nowoczesnym sprzęcie pasywnie northbridge chłodzony usmaźyć się moźe. W nowych overclockerskich płytach nawet southbridge wentylator ma.

adik154:

2. jeśli masz tani lipny wentylator na procesorze to wymień go na jakiś markowy z regulatorem obrotów (polecam Zalmany)...

Zalmana 7000A–Cu akurat mam. I po pół roku głośny stał się.

adik154:

3 Odłacz na chwile wszystkie wentylatory w kompie prócz tego w zasilaczu :P i uruchom kompa na sekund kilka

Cenna rada bardzo. W przypadku niektórych procesorów te sekund kilka do usmaźenia wystarczyć moźe. Poza tym niektóre układy do uruchomienia z odłączonym wentylatorem procesora nie dopuszczą.

adik154:

4 Jeśli masz wentylator na przodzie obudowy, lub na jej boku to go odłącz... Wychodze z załoźenia ze wiele obudów tego nie ma to i ty jeśli masz to przezyjesz bez tego...

Wielu uźytkowników nie ma procesora 4Ghz. Wielu nie ma 2GB pamięci. Pewnie przeźyć bez tego moźna, tylko po co.

adik154:

kłopoty np z kondensatorami płyty głownej....

I m.in. po to właśnie wentylator z obudowy przodu przydaje się.

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
15.05.2005 01:59:39
Nie rób tego!!!
1 nie stosuj mat bitunicznych, korkowych, gumolitów itd. nie opklejaj tym kompa tworząc z niego szczelną paczke bo wtedy dość łatwo zrobisz z niego swoistą cieplarnie a to się odbije na kondensatrach które powypuchają i więcej stracisz niź zystasz...

2 Nie inwestuj w tanie chłodzenie wodne bo w lato spotka cie niemiła niespodzianka, a i tak bedzie szumieć...

3 Nie zamykaj dysku w paczkach własnoręcznie zrobionych np z jakiegoś korka lub czegoś takiego bo wtedy skracasz jego źywotność...

Najlepsze co moźesz zrobić to:

1. Jeśli masz wiatrak na chipsecie to zamień go na jakiś dobry radiator np taki:

2. jeśli masz tani lipny wentylator na procesorze to wymień go na jakiś markowy z regulatorem obrotów (polecam Zalmany)...

3 Odłacz na chwile wszystkie wentylatory w kompie prócz tego w zasilaczu :P i uruchom kompa na sekund kilka, jeśli szum z zasilacza będzie duźy [wg ciebie denerwujący] to zainwestuj w zasilacz (z tego co widziałem/słyszałem u kumpla to jego zasilacz COLORSit był cichy... jak z jego jakością ja niewiem... PS (jak uruchomisz kompa bez tych wentylatorów to broń Boźe nie próbuj wchodzić do systemu, po prostu posłuchaj go przez kilka sekund i szybko wyłącz :P )

4 Jeśli masz wentylator na przodzie obudowy, lub na jej boku to go odłącz... Wychodze z załoźenia ze wiele obudów tego nie ma to i ty jeśli masz to przezyjesz bez tego... Według mnie to niepotrzebny szumiący bajer :P Fajny tylko jeśli świeci, ale my tu sie skupmy na wyciszeniu

5 jeśli masz wentylator na karcie graficznej to albo moźesz zainwestować w takie cuś:

lub zamienić wcześniejszy wentylator (i radiator jeśli ten wcześniej był mały)
taki (lub podobny wielkością radiator
[moźesz go osadzić albo uźywając kleju termpoprzewodzącego lub przewiercając radiator tak aby mozna było przeciągnąć przez powstałe dziurki w radiatorze i otworki na uchwyty starego radiatora w karcie graficznej, plastikowe tasiemki (plomby) i wten sposób osadzić radiator]
potem zamontowac na radiatorze jakiś cichy mały wentylator najlepiej z regulatorem obrotów
np taki oto Zalman

6.Dysk twardy. Jesli bardzo hałasuje umieść go na dnie obudowy, oraz zdefragmentuj (moze troszke ucichnie :P ), kupno profesjonalnego pudełka wyciszającego nie bedzie ekonomiczne gdyź takowe są raczej bardzo drogie, a kupno taniego badziewu wiąze sie z znacznym skróceniem źycia dysku

Ostatnie rady...
**Przy montowaniu radiatorów najlepiej uźywaj pasty termoprzewodzącej z dodatkiem srebra takiej jak ta:

**Jeśli uchwyty radiatora nie beda pasowały tak aby radiator przylegał do chipsetu, to poprostu przyklej radiator klejem termoprzewodzącym lub taśmą dwustronną termoprzewodzącą z tego co mi wiadomo dobre są takowe taśmy firmy 3M...
**takie zmniejszenie obrotów wentylatorów lub ich całkowite usunięcie pociągnie za sobą zmniejszenie cyrkulacji powietrza we wnętrzu komputera i pamięci Ram będą się pewnie tez bardziej gfrzały więc polecam kupno radiatorków na pamięci RAM
np takich

To chyba tyle...
Na koniec chce abyś wiedział źe wyciszenie kompa tanim kosztem przyniesie ci z czasem więcej strat niź korzyści, ja osobiście kieruje się zasadą iź komputer moźe sobie w normalny dla komputerów sposób hałasować bo wole hałas niź niepotrzebne kłopoty np z kondensatorami płyty głownej....

we wszystkie wyźej wymienione źeczy moźna sie zaopatrzyć na allegro
adik154
Dodano
15.05.2005 01:49:33
Jesli nie zalezy ci na estetyce kompa (obudowa stoi gdzies w kacie zamaskowana) to mozesz wylamac te kolko z blachy ktore oslania wiatrak. Przeplyw powietrza przez te szpary wytwarza szum. Nastepnym krokiem moze byc uzycie jakiegos materialu do wylozenia boku obudowy – gumolit jest dobry. Co do wiatrakow to male kreca sie bardzo szybko dlatego wytwarzaja duzo szumu, wieksze kreca sie wolniej ale przeplyw powietrza jest wiekszy no i nie ma tyle szumu. Jak czyscisz wiatraki to porzadnie ja mam stary odkurzac z mozliwoscia odwrocenia ciagu powietrza wiec wszystko sie slicznie wydmuchuje a jest tego sporo. Co do wiatrakow na radiatorach to ostatnio widzialem na gieldzie takie gumowe szpilki (nie wim jak to nazwac) i stosuje sie zamiast tradycyknych srubek ponoc ma nie przenosic drgan. Ostatnia sprawa to wszystko musi byc dobrze skrecone aby nie przenosilo drgan na obudowe, sama obudowa tez. Jesli masz sporo wiatrakow w kompie to postaraj sie pospinac wiazki kabli i tasm w jakas sensowna calosc, bedzie wtedy lepsza cyrkulacja powietrza. To tyle
Vanguard
Dodano
15.05.2005 00:39:25
klonpiotr
Dodano:
15.05.2005 00:08:51
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1