Wybrać RAID czy ATA? Mam problem z nowym dyskiem SATA II
Witam, kupiłem wczoraj nowy dysk Seagate 250GB 16MB Cache SATA II. Posiadam też stary dysk Seagate 40GB ATA133.
Chciałbym na nowym dysku SATAII postawić System Windows XP Prof. (niestety jeszcze bez zintegrowanego SP2)
Moja płyta główna: ASUS P4-P800-E DELUXE obsługuje SATA I oraz ATA 133.
1)Poczytałem już, że do instalacji dysku SATA bedą potrzebne sterowniki na dyskietce. Na płycie od Asusa mam kilka wersji, mi.in:
-Promise 378ATA
oraz
-Promise 378RAID
Powiedzcie, który sterownik wybrać? Czytałem, że tryb RAID zwiększa szybkość pracy dysków, ale czy istnieje możliwość postawienia RAID na dwóch dyskach o innej technologii? (SATA i ATA133).
2)Jak próbowałem podłączyć tylko nowydysk SATA II (ten stary odłączyłem), to instalator wykrywał coś około 130GB zamiast 250GB Może to dlatego, że moja płyta obługuje tylko "SATA I" i coś trzeba zmienić? Dysk na zworkach ma tylko dwie opcje: albo limit do 1.5GB/sek albo gdy wyjmę zworkę to jest pełna przepustowość 3GB/sek. Czy powinienem założyć ten limit?
3)Jak najlepiej instalować XP, orzy podłączonych obydwu dyskach, czy na początek odłączyć tego staruszka? Ale jak go odłącze, to czy będę mógł zainstalować tryb RAID?
Liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam!
Odpowiedzi: 1
W kwestii RAID - poczytaj. I sam wyciągnij wnioski.
W kwestii widzenia przez instalator zminiejszonej pojemności - wpisz w szukajkę forumową EnableBigLBA i poczytaj.
I na koniec - nie ma znaczenia czy dysk ATA będzie podłączony podczas instalacji czy nie.