wybor WIELOFUNKCJI

Potrzebuje kupic do domu uzradzenie wielofunkcyjne ale niezbyt mam pojecie o parametrach ktore sa istotne.

Moja uwage zwrocily nastepujace sprzety do 400zl:

Brother 330c

Canon MP 180

HP 3180

Epson DX 5000

Spzret potzrebny jest przedewszystkim do drukowania textu w nieduzrej ilosci (4 str tygodniowo) oraz skanowania materialow i zdiec do kompa.Czasem jakies drobne rysunki do wydrukowania.Wazne by spzret byl niezawodny i dosc cichy oraz tani w eksploatacji.

Czytalem gdzies o problemach z zasychaniem tuszy i pozniejszym wymienieniem glowic.Nie wiem ktore z tych drukarek maja wszysto na 1 glowicy a ktore maja to w tuszach (jak zaschnie zamiast wymiany glowicy wymiana pojemnika z tuszem)jakis drukarkach nie da sie rowniez drukowac NICZEGO jak choc jeden pojemnik jest pusty.

Jesli sa osoby ktore potrafia mi doradzic badz odpowiedziec na jakies moje zagwostki i przyblizyc mi temat drukarek to bede wdzieczny.

Odpowiedzi: 1

Proponuję wejście na stronę http://cokupic.onet.pl/413,427,428,0,1,1,katalog.html.

Możesz tam porównać urządzenia wielofunkcyjne różnych firm niezależnie od sklepów.

Generalnie zwróć uwagę na rozdzielczość drukowania i optyczną rozdzielczość skanera, dostępność formatów i rodzajów papieru i jego maksymalnej gramaturze, zgodność z systemem, warunki gwarancji.

Jeżeli nie drukujesz dużo, możesz wybrać wariant jednopojemnikowy, tzn bez oddzielnego pojemnika z tuszem czarnym.

Jeśli zależy ci na oszczędności, zwróć też uwagę na dostępność tańszych zamienników z tuszem, albo możliwość napełniania pojemników, dodatkowe oprogramowanie też nie jest bez znaczenia, np. dobry program OCR może być bardzo przydatny.

Możesz też wybrać jakiś tańszy model laserówki, na pewno będzie pracować ciszej i jest tańsza w elsploatacji, więc jeśli np. dużo kopiujesz, to po jakimś czsie laserówka może okazać się tańsza od plujki, a problem zasychania odpada automatycznie.

Jeśli nie zamierzasz drukować zdjęć, to mniejsze znaczenie ma funkcja druku bez marginesów, natomiast przy drukowaniu dokumentów o dużym formacie ważna jest funkcja podziału dokumentu na fragmenty.

yogi
Dodano
16.02.2007 04:16:40
  • frohike 16.02.2007 12:15:44

Dzieki za odpowiedz, Bardzo przydatne informacje dla ,mnie podales

frohike
Dodano:
15.02.2007 16:08:52
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1