Wszystko sie posypalo:(((((

Czesc,mam dosyc powazny problem,koledzy pomozcie..Prawdopodobnie mialem sassera lub jakiegos blastera gdyz wyskakiwalo mi zamkniecie systemu.Po przeskanowaniu systemu mks,stingerem,ad–awarem,wirus prawdopodobnie zostal usuniety.Ale od tego czasu komp mi zwariowal!!!System uruchamia sie z 10 razy dluzej przy starcie,nie moze odnalezc mojej kart dzwiekowej i jest cisza ze makiem zasial:)przy minimalizowaniu okienek znikaja mi gdzies zakladki i tylko dzieki ctrl+alt+del wiem co mam aktualnie wlaczone?!nie moge rowniez uruchomic zadnych niektorych programow,a takze korzystac z linkow ktore sa podane na stronach,tak jakbym nie mogl otworzyc wiecej niz jedno okno???Cholera wie co sie stalo,koledzy pomozcie bo format mi sie nie usmiecha!!!Z gory thx za pomoc!!

Odpowiedzi: 8

Aby przeskanować OS`a w trybie awaryjnym :

Wyłączyć punkty przywracania systemu (Me/XP),
Pobrać najnowsza definicję wirusów itp.
Uruchomić PC w trybie awaryjnym ( podczas uruchamiania PC trzymać wciśnięty F osiem, wybrać z dostępnej listy tryb awaryjny, zalogować się na swoje konto, uruchomić skaner ).

Co do skanowania BIOS to nie ma takiej moźliwości,
nadpisanie wirusem pamięci Flash zdarza się bardzo rzadko, ale gdyby miało to miejsce nie uruchomiłbyś swojego PC.
McScr@by
Dodano
10.05.2004 23:30:26
i czy sa jakies antywiry do sprawdzenia biosu??
Anonymous
Dodano
10.05.2004 11:48:37
nie posiadam plytki instalacyjnej z xp czyli ciezko bedzie zrobic ponowna instalacje naprawcza(ale jestem w trakcie zalatwiania:)Co do prgramow typu WinDoctor to tez jest problem bo nie moge nic z netu sciagnac gdy klikam na jakis link to zero reakcji.A jak dokladnie zrobic tego antywura w trybie awaryjnym??
Anonymous
Dodano
10.05.2004 11:47:48
IMO, infekcja spowodowała szkody w systemie, albo coś jeszcze sobie "siedzi".
Dosyć dziwne objawy jak na Sasser, Blaster.
W tym przypadku tak jak napisał tire moźesz posłuźyć się Norton WinDoctor w celu zdiagnozowania braków w systemie i próbie podjęcia naprawy.
Spróbuj teź skorzystać z wiersza poleceń tak jak radzi Tobie Rebe, ale musisz mieć płytę instalacyjną.
Dokonaj jeszcze raz skanowania AV w trybie awaryjnym w poszukiwaniu dalszych infekcji, wyłączając punkty przywracania systemu Win Me/Xp,
Zanalizuj procesy w Tasku,
Sprawdz w rejestrze klucze Run,
Czy z kwarantanny usuwałeś jakieś pliki :?: ,

Ostatecznym rozwiązaniem problemu moźe być naprawa systemu z płyty instalacyjnej po wcześniejszym wykluczeniu infekcji i aktualizacja OS`a po naprawie.
McScr@by
Dodano
10.05.2004 00:47:51
Doradzam zastosowanie:
–NSW WinDoctor
–System Mechanic 4 Personal
–defragmentację O&O
lub
pełny format dysku......
Anonymous
Dodano
09.05.2004 23:35:57
nie iwem jak się sfc zachowuje bez płyty, ale moźe wystarczy jeźeli pamięta scieźkę do instalatora – z wiersza polecenia sfc /scannow.
Rebe
Dodano
09.05.2004 21:44:38
rebe moze cos wiecej o tym sfc nie mam xp na plycie:(i jestem poczatkujacym uzytkownikiem HELP:)
Anonymous
Dodano
09.05.2004 21:37:14
Wrózka mi sugeruje, źe moźna zacząć od sfc , podpowiada równieź, źe moźna instalację naprawczą przeprowadzić – to tak bez foramtu.
Rebe
Dodano
09.05.2004 21:30:49
Anonymous
Dodano:
09.05.2004 21:26:27
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1