wszedzie pojawiaja sie male kolorowe kropki
mama taki problem ze jak wlaczam komputer to tojawiaja sie kolorowe kropki nie wiem od czego i jeszcze jak ogladam jakis film to wylacza sie gdzies na 5 sek monitor a pozniej wszystko jest ok przez jakies 20 min i znowu to samo nie wiem co sie dzieje nigdy takiego czegos nie mialem
Odpowiedzi: 15
Same kropki to efekt zbyt mocnego podkręcenia karty, a w wypadku jej pracy na standardowych ustawieniach braku pradu – co z resztą dziwne by nie bło przy takich, jak podane, napięciach.
Zasilacz szubciuteńko do wymiany, bo kuku moze duźe zrobić – do rozwalenia wszystkiego co do niego podłączone włącznie.
Zasilacz szubciuteńko do wymiany, bo kuku moze duźe zrobić – do rozwalenia wszystkiego co do niego podłączone włącznie.
Mi tez sie wydaje, ze te napiecia masz za niskie. Sprawsz na innym zasilaczu. Aha.. co do kropek to sprawdz jeszcze karte graficzna, moze sie grzeje i pojawiaja sie tzw. artefakty.
mimin3:
Napięcie rdzenia procesora 1.55 V
+3.3 V 3.07 V
+5 V 4.41 V
+12 V 11.63 V
Zakładając, źe czujniki na płycie nie przekłamują (jak masz moźliwość zmierzenia miernikiem to zrób to), to mnie osobiście wydaje się, źe napięcia 3,3V i 5V są za niskie.
A (o ile się nie mylę) napięcie 3,3 V zasila AGP.
Jak masz moźliwość to sprawdź na innym (mocniejszym) zasilaczu czy będzie OK.
Właściwości czujnika
Typ czujnika VIA 686 Internal
Dostęp do czujnika ISA C00h
Nazwa płyty głównej Gigabyte 7IXEH / 7ZX Series
Temperatury
Płyta główna 36 C (97 F)
Procesor 45 C (113 F)
Aux 26 C (79 F)
Wentylatory
Procesor 3214 RPM
Wartości napięć
+3.3 V 3.07 V
+5 V 4.41 V
+12 V 11.63 V
Typ czujnika VIA 686 Internal
Dostęp do czujnika ISA C00h
Nazwa płyty głównej Gigabyte 7IXEH / 7ZX Series
Temperatury
Płyta główna 36 C (97 F)
Procesor 45 C (113 F)
Aux 26 C (79 F)
Wentylatory
Procesor 3214 RPM
Wartości napięć
+3.3 V 3.07 V
+5 V 4.41 V
+12 V 11.63 V
mimin3:hmmmmm chyba nie, jakie napiecia???
Zajrzyj do biosu powinny być gdzieś podane jakie na wyjściu zasilacza są aktualnie napięcia. Jak są one drastycznie róźne od tych co powinny być to moźe wskazywać, źe zasilacz się kończy (a to moźe skutkować pojawianiem się plamek na ekranie). Napięcia moźesz teź obejrzeć za pomocą programu AIDA32/Everest.
Aha – spróbuj teź załadować domyślne ustawienia w biosie.
jak ogladam film to sa takie biale kropki jak na starych filmach w tv
hmmmmm chyba nie, jakie napiecia???
Podkręcone coś masz ?? Napięcia zasilacza OK ??
aha a jak daje odswiez to one zniaja i pojawiaja sie gdzies indziej
tez tak myslalem ale podlaczylem telwizor to na nim tez byly te kropki one nawet sa przed uruchomieniem windowsa moze to jakis wirus ale nie da sie go usunac w windowsie..
Według mnie to coś z monitorem
przelecialem nortonem i nic nie znalazl
sprawdź antywirusem czy niemasz jakiegoś dziadostwa na dysku.
hmmm zbytnio nie wiem o co chodzi
przeszukaj komputer na róźnego rodzaju śmieci.
Strona 1 / 1