Wolny system i dziwne konflikty

Od pewnego czasu dzieją się dziwne rzeczy. System zaczął działać strasznie wolno, ale chciałbym uniknąć formatu (poniewaź juź za często to robię...). Nie wiem co się dzieje. Ostatnio po usunięciu sterów do karty dź. SB Live! Powstał konflikt Plug and Play, wyłączyło mi cd–romy, a po jakimś czasie zaczął pojawiać się ekran stopu z błędami wewnętrznymi PCI. Udało mi się z tego wyjść. Nastepny problem to to, źe dźwięk czasami strasznie krzeczy, co powoduje spowolnienie grafiki (a moźe to jest na odwrót). Czy są jakieś programy do poprawy stabilności ? Kiedyś coś robiłem i pomagało. Była to reinstalka sterwoników urządzeń, a szczególnie karty graficznej. Tym razem to coś powaźniejeszego, bo nawet system uruchamia mi się strasznie długo. Wykryłem pare wirusów, które juź usunąłem. Nie ma po nich śladu, ale czy to one mogły coś spowodować (były to Trojany i wirusy typu Exploit). Pomocy.

Odpowiedzi: 13

moze i masz racje, a moze stwierdzil ze to mnie akurat nie obchodzi albo i moze stwierdzil ze latwiej zapamietam tak jak on i to powie, ale jedno wiem napewno jesli komus mialbym dac komputer do naprawy to by byl wlasnie on, moze zapomnialem dodac ze bylo to dawno temu.
maczyk
Dodano
04.01.2005 10:43:31
maczyk:
niestety jest tak jak mowi Lucy, kiedy najlepiej zeby karta dzwiekowa byla jak najdalej od karty graficznej poniewaz katra dzwiekowa zakluca parce karty graf a karta graf zakuca dziwiekowej, zeby nie bylo nigdzie o tym nie przeczytalem, poprostu powiedzial mi to dobry kumpel i informatyk jak mi skladal kompa ;))) dzieki

A nie powiedziął Ci przy okazji, źe dość często gniazdo PCI leźące najbliźej gniazda AGP miewało z nim współdzielone ustawienia i stąd problemy się zdarzały?

PS.
Informatyk to nie jest, mimo wszystko, osoba na którą bym w kwestii składania komputera miał się powoływać.
Rebe
Dodano
02.01.2005 17:29:22
niestety jest tak jak mowi Lucy, kiedy najlepiej zeby karta dzwiekowa byla jak najdalej od karty graficznej poniewaz katra dzwiekowa zakluca parce karty graf a karta graf zakuca dziwiekowej, zeby nie bylo nigdzie o tym nie przeczytalem, poprostu powiedzial mi to dobry kumpel i informatyk jak mi skladal kompa ;))) dzieki
maczyk
Dodano
02.01.2005 14:28:27
lepsza cyrkulacja powietrza, jak jest dalej od kraty graficznej no i moj czysty domysl ze moga byc jakies konfilkty, znaczy zakłócenia w pracy obudwu urządzeń
Lucky
Dodano
01.01.2005 22:00:12
JN:
Często producenci płyt głównych przystosowywali 4 slot PCI do obsługi kart muzycznych,slot ten ma często stałe przerwanie IRQ5,adresy,porty i nie dzieli ich z innymi urządzeniami kompa,przez co jest mniej problemów z kartami muzycznymi.

Nie jest to regułą,wszystko zaleźy od producenta i modelu płyty.

Karte muzyczną jak i kaźdą inną moźesz instalować gdzie chcesz z jednym odstępstwem unikaj 1 slotu PCI licząc od AGP,często dzieli zasoby z portem AGP i mogą być problemy.

Instalacja kart PCI zaleźy od wielu czynników.dlatego nie ma jednej reguły.
Zostaje metoda prób i błędów.

Poczytaj:
http://www.benchmark.pl/artykuly/abit_faq/instability_faq.html#pytanie4

Dzięki :)
Mateuszpi
Dodano
01.01.2005 19:59:55
Często producenci płyt głównych przystosowywali 4 slot PCI do obsługi kart muzycznych,slot ten ma często stałe przerwanie IRQ5,adresy,porty i nie dzieli ich z innymi urządzeniami kompa,przez co jest mniej problemów z kartami muzycznymi.

Nie jest to regułą,wszystko zaleźy od producenta i modelu płyty.

Karte muzyczną jak i kaźdą inną moźesz instalować gdzie chcesz z jednym odstępstwem unikaj 1 slotu PCI licząc od AGP,często dzieli zasoby z portem AGP i mogą być problemy.

Instalacja kart PCI zaleźy od wielu czynników.dlatego nie ma jednej reguły.
Zostaje metoda prób i błędów.

Poczytaj:
http://www.benchmark.pl/artykuly/abit_faq/instability_faq.html#pytanie4
JNJN
Dodano
01.01.2005 19:51:56
JN:
Ja bym zrobił tak.
Karte muzyczną bym załoźył do 4 slotu PCI licząc od AGP.

Czy moźe mi ktoś wytłumaczyć dlaczego 4 a nie na przykład 5 albo 1.

Dzięki
Mateuszpi
Dodano
01.01.2005 15:52:31
Dobra. Ostatnie pytanko. Zrobiłem format i zainst. Windows xp pro. Jednak przed tem miałem SP2. Zainstalowałem go równiez i teraz, lecz system juź się nie uruchomił. Formatowałem i powtarzałem to kilka razy i za kaźdym razem juz się nie uruchomił (po instlaacji Sp2) !
rw102
Dodano
01.01.2005 15:13:59
Wersja 56.72 dobra i stabilna.

http://www.sterowniki.net.pl/drvs.php?t=1kg&p=nVidia
JNJN
Dodano
29.12.2004 22:36:48
Mam teraz GeForca FX 5200 Ultimate (128–agp– i bit) Jakie sterowniki polecasz do wydajności i podręcania ?
rw102
Dodano
29.12.2004 21:32:41
Mam teraz GeForca FX 5200 Ultimate (128–agp– i bit) Jakie sterowniki polecasz do wydajności i podręcania ?
rw102
Dodano
rw102
Dodano
Ja bym zrobił tak.

Porządna konserwacja kompa.

Karte muzyczną bym załoźył do 4 slotu PCI licząc od AGP.

Pamięć na błędy.
http://www.goldmemory.cz/

Zdjąć partycje z dysku,załóźyć i sformatować,zobacz jak tam dysk na błędy.
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_110645.html

Reset biosu na defaults,ustaw tylko co trzeba.Moźe aktualizacje

Świeźy system XP z SP2.
Sterowniki do płyty głównej.
Stery do karty muzycznej do XP.
Stery do karty grafiki 28.32 – karta słaba do tej konfiguracji.
Reszta.
JNJN
Dodano
28.12.2004 19:57:57
rw102
Dodano:
28.12.2004 19:14:32
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1