wolny napęd cd/dvd

Cześć, od pewnego czasu napęd cd/dvd bardzo wolno czyta plyty – bez względu czy są to gry/programy czy teź filmy.
Czy moźecie mi pomóc ?

Odpowiedzi: 12

Kurczę kompa kupiłem w sierpniu. Nowka składana przez profesionalny serwis.

A co ty zyjesz w zludzie ze nowy sprzet nie ma prawa byc felerny ? I co ma do tego serwis, przeciez oni napedu nie wyprodukowali...

Jesli naped na gwarancji to zanos do serwisu, bo ztego copiszesz ma problemy z odczytem plyt i robi to wybiorczo... Nie jest to wina systemu i softu,to typowo sprzetowy problem.
mettal
Dodano
09.11.2005 10:41:00
Kurczę kompa kupiłem w sierpniu. Nowka składana przez profesionalny serwis.
Moźe nieświadomie przestawiłem jakieś ustawienia programowe ?
adix9
Dodano
09.11.2005 10:36:47
Jeźeli napęd jest po gwarancji to go rozbierz i przeczyść soczewkę lasera,a przy okazji moźesz i o jaką kalibrację się pokusić.
Lepiej to zrobić w ten sposób niz uzywać jakichś płyt czyszczących, choć w ostatecznosci mozesz i nią spróbować.
Jeźeli to tylko problem z brudem/mocą to ta operacja wystarczy.
Moźe być jednak i tak, źe to objaw kończenia się źywota napędu.

PS.
Przekalkuluj – jeźeli to tylko czytnik – czy kupno nowego nie będzie bardziej ekonomicznie uzasadnione niź zakup dobrego zestawu czyszczącego.
Rebe
Dodano
09.11.2005 10:22:51
Niech to .............
Jedną płytę czyta a drugiej nie.
Na obydwu są dane ,programy itd
Po włoźeniu, pomieli, pomieli i jakby nic w środku nie było.

Sprawdzałem w Nero czas dostępu tej którą czytał – pełny 127 ms.

Dla jasności obydwie płyty są dobre – sprawdziłem na innym kompie.
adix9
Dodano
09.11.2005 10:14:37
To sproboj uzyc jakiejs swojej juz nagranej plyty, najlepiej jakby na krazku bylo sporo roznych plikow,oroznych wielkosciach.Po wlozeniu plytki klikasz URUCHOM TEST i zlisty dajesz Wszystkie,po zakonczeniu bedziesz mogl zapisac wynik jako HTML
mettal
Dodano
08.11.2005 15:02:44
adix9:
mettal:
Moze pobierz z netu jakie Nero CD–DVD Speed co by sprawdzic ten naped,czasy przeszukiwania, dostepu, czas ladowania i jak wyglada odczyt i obciazenie procka. Bardzo dobre narzedzie do tego...

UPDATE:

Najlepiej utworzyc plyte testowa z danymi w tym programie i potem wlasnie nia sprawdzic dzialanie napedu

Odkryłem źe brakuje mi programu Nvidia Raid Manager ?
Moźe to jest przyczyna ?
Został tylko pusty katalog .

Przy próbach tworzenia płyty testowej w Nero CD–DVD Speed otrzymuję komunikat błędu : No additional sense information 031000

Próbowałem tak z płytami róźnych producentów.
adix9
Dodano
08.11.2005 14:52:10
Moze pobierz z netu jakie Nero CD–DVD Speed co by sprawdzic ten naped,czasy przeszukiwania, dostepu, czas ladowania i jak wyglada odczyt i obciazenie procka. Bardzo dobre narzedzie do tego...

UPDATE:

Najlepiej utworzyc plyte testowa z danymi w tym programie i potem wlasnie nia sprawdzic dzialanie napedu
mettal
Dodano
08.11.2005 12:18:50
To są poprawne informacje.
Rebe
Dodano
08.11.2005 12:15:31
Rebe:
Mój komputer – sprzęt – menager urządzeń – kontroleri IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – ustawienia zaawansowane – bieźący tryb transferu.

Primary Samsung 0812N Ultra DMA 5– Ultra 100
Let BIOS select transfer mode
Enable write caching

Secondary HL–DT–ST DVDRAM GSA–4163B Ultra DMA2–Ultra33
bartus40
Dodano
08.11.2005 11:51:05
Mój komputer – sprzęt – menager urządzeń – kontroleri IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – ustawienia zaawansowane – bieźący tryb transferu.
Rebe
Dodano
08.11.2005 11:34:11
mettal:
Rebe:
Rozdwojenie jaźni

Nie, zapewne dwa konta jednego osobnika :mrgreen:

A ty kolego moze troche sie wysil i podaj wiecej szczegolow, tryb pracy napedu (sprawdzisz to w menadzeze urzadzen), jaki to naped, co rozumiesz pod pojeciem "wolno", itp ?

Wolno czyta to znaczy,źe film dvd startuje po jakichś 3–4 minutach a w tym czasie migająca dioda sygnalizuje aktywność napędu.
Instalacja gier podobnie – wygląda jakby najpierw musiał przeczytać całość i dopiero ruszają instalacje.

Napęd: HL–DT–ST DVDRAM GSA–4163B

Nie wiem jak znaleźć tryb pracy ?
adix9
Dodano
08.11.2005 11:31:29
Rebe:
Rozdwojenie jaźni

Nie, zapewne dwa konta jednego osobnika :mrgreen:

A ty kolego moze troche sie wysil i podaj wiecej szczegolow, tryb pracy napedu (sprawdzisz to w menadzeze urzadzen), jaki to naped, co rozumiesz pod pojeciem "wolno", itp ?
mettal
Dodano
08.11.2005 11:14:32
adix9
Dodano:
08.11.2005 10:35:20
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1