Wolny komputer.
Witam Wszystkich!
Mam taki problem iź od pewnego czasu mój komputer wolno pracuje.Kiedy otwieram folder w którtm mam zbiór plików multimedialnych to explorer uźywa około 99% cpu i niemogę zamknąć tego folderu,zostaje on na pasku zadań.Czasami nie mogę wogóle otworzyć np. filmu.Dopóki nie otworzę folderu z plikami multimedialnymi wszystko działa w miarę ok.Proszę o porady. :)
Mam taki problem iź od pewnego czasu mój komputer wolno pracuje.Kiedy otwieram folder w którtm mam zbiór plików multimedialnych to explorer uźywa około 99% cpu i niemogę zamknąć tego folderu,zostaje on na pasku zadań.Czasami nie mogę wogóle otworzyć np. filmu.Dopóki nie otworzę folderu z plikami multimedialnymi wszystko działa w miarę ok.Proszę o porady. :)
Odpowiedzi: 20
Płyta główna Abit NF7–s v2.0,AMD Athlon 3000+,512MB(DDR SDRAM),MSI 128MB(GeForce FX5700),WD1600JB,LITE–ON DVDRW SOHW–812S.To moje wnętrzności.
No i jak zawsze (prawie) El Admin miał rację ;) .Co do dysków, jeźeli masz taką moźliwość, to kaźdy z dysków umieść na innym kontrolerze. Nie znamy twoich "wnętrzności", wobec tego nie sposób coś doradzić, szczególnie taki układ jest korzystniejszy przy nagrywaniu DVD (np. "on fly").
Zrobiłem tak:Nie przenosiłem plików pojedyńczo tylko całe foldery i... :shock: na innej partycji teź wystąpił problem.Więc wypakowałem pliki z folderów na których nie było podglądu avi,skasowałem foldery,utworzyłem nowe powkładałem pliki,podgląd na ikonach folderów się pojawił i wszystko działa ok. :)Dziękuję Wam za pomoc.
Mam pytanie do tego UDMA2 czy moźe tak zostać czy powinienem raczej zmienić na UDMA5?
Mam pytanie do tego UDMA2 czy moźe tak zostać czy powinienem raczej zmienić na UDMA5?
no i to jest być moźe wyjście. Przenieś na inną partycję, sprawdź ,jak chodzą, natomiast partycję z jakimiś problemami sformatuj. Poczym przywróć foldery (a najepiej plik po pliku , jak masz trochę czasu to po skopiowaniu kazdego pliku zrób podgląd)robiłem tak jak pisał El Ninio to znaczy:utworzyłem nowe foldery na innej partycji i umieściłem w nich pliki i wszystko ok.uruchamiały się bez problemu
A więc tak:mam 3 partycje tego samego dysku na pierwszych 2 partycjach nie ma źadnych problemów,na 3 mam tylko pliki multimedialne i na niej pojawia się problem.Nie mogę usunąć folderu bo nie wiem który to .Problem pojawia się juź przy otwarciu samej partycji.Odinstalowałem wszystkie kodeki i dalej to samo.Zauwaźyłem jeszcze jedno,otóź na tej partycji mam kilka folderów z plikami avi,na wszystkich ikonach tych folderów jest(nie wiem czy dobrze to określam) podgląd 4 plików avi,a jeden folder ma normalną ikonę.Nie wiem moźe to jest jakiś problem.
Skoro sa to dwie partycje tego samego dysku, inne podpiecie, albo inny tryb pracy dysku odpada. Jesli pliki uruchamiaja sie z folderow na innej partycji, nie ma przyciec, usun z korzeniami folder sprawiajacy klopoty. Nie ma tam kurna zadnego ukrytego pliku ?
BTW, probowales usunac tego Ogg ?
BTW, probowales usunac tego Ogg ?
Usunołem kontrolera zrobiłem restart i dalej jest UDMA2.Zauwaźyłem źe twardziel podpięty jest razem z dvd rw czy to dobrze?
, tak, ten na którym wisi twardziel.Co do tego kontrolera to mam usunąć Podstawowy Kanał IDE.
Zrobiłem tak jak pisał El Nino to znaczy:utworzyłem nowe foldery na innej partycji i umieściłem w nich pliki i wszystko ok.uruchamiały się bez problemu.Gdy tylko próbuję otworzyć folder na partycji gdzie mam zbiór w trayu wyskakuje wspomniana wczesniej ikonka i cpu ok.99%.Po tym nie mogę zamknąć folderu muszę z menedzera zadań a i tak trwa to pare minut.
Co do tego kontrolera to mam usunąć Podstawowy Kanał IDE.
Co do tego kontrolera to mam usunąć Podstawowy Kanał IDE.
to wpis odpowiedzialny za podgląd pliku wideo w oknie Folderu. Nie rób wszystkiego naraz. Najpierw dokończ to, co proponuje El Ninio, potem zajmiesz się kontrolerem. W menegerze urządzeń poprostu go usuwasz i restartujesz system.Mam pytanie co do tego wpisu w rejestrze czemu go nie ma?
Mam tego kodeka.Jeszcze jedna uwaga,jak otworzę najpierw playera a potem z jego menu otwórz plik... to kaźdy plik avi rusza bez problemu.Zaczynam sprawdzac pliki avi.Mam pytanie co do tego wpisu w rejestrze czemu go nie ma i jak moge zmienić na UDMA5?
Jesli nie masz takiego kodeka, pobierz i zainstaluj. Jesli masz, podtrzymuje swoje zdanie na ten temat.farmer1979:Ogg DirectShow Filter.
Wpis usunołem,w rejestrze znalazło tylko HKEY_LOKAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\InternetShortcut\shellex\PropertyHandler.Nie mogę zmienić na UDMA5 poniewaź w zakładce jest tylko UDMA2.Co do tej ikonki,jak zniknie wszystko jest ok.
Ten klucz napewno tam jest, zwróć uwagę na kropki występujące w nazwach podkluczy. Uźyj "wyszukaj " w rejestrze ciągu PropertyHandler .Myślę jednak , źe to nie ta przyczyna, jeźeli twój "twardziel" chodzi na UDMA2 to zmień na UDMA5 , a jesli nie pomoźe to usuń kontroler (upewnij się, źe to ten na którym wisi HDD). Natomiast w tym kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E} spokojnie usuń wpis. InProcServer32
Przed zmianami wyexportuj klucze na Pulpit i zachowaj. Rację moźe mieć teź El Nino.
Przed zmianami wyexportuj klucze na Pulpit i zachowaj. Rację moźe mieć teź El Nino.
Właśnie zauwaźyłem źe problem pojawia się juź po otwarciu partycji na której są foldery z plikami multimedialnymi.Kiedy otworzę partycję explorer poźera 100% cpu i cały czas utrzymuje się na tym poziomie.Kiedy zamknę partycję problem nie ginie.Podczas trwania problemu w tray`u wyświetla się ikonka Ogg DirectShow Filter.
Metodą chalupniczą :wink: .farmer1979:Czy mogę jakoś sprawdzić których z plików jest uszkodzony? :?
Masz Total Commandera ? Pobierz z sieci.
Zaloz ze cztery nowe foldery, uruchom Totala, uruchom Task manager (ctrl+alt+del), wylacz proces explorer.exe, Totalem rozdziel swoje pliki video do tych nowych folderow, uruchom w Tasku znowu explorer.exe w zakladce Aplikacje (Nowe zadanie). Sprawdz po wejsciu do ktorego folderu nastapi "zaciecie". Itd, itd... Az wyczaisz ktory to plik.
[HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shellex\PropertyHandler]
@="" (bez wartości) domyślna wartość "{87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E}
Tego wogóle nie ma u mnie w rejestrze jak mogę to naprawić
@="" (bez wartości) domyślna wartość "{87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E}
Tego wogóle nie ma u mnie w rejestrze jak mogę to naprawić
Dysk w biosie jest ustawiony na primary/master,w ustawieniach zaawansowanych nie mogę nic zmienić.
Czy mogę jakoś sprawdzić których z plików jest uszkodzony? :?
Czy mogę jakoś sprawdzić których z plików jest uszkodzony? :?
farmer1979, w folderze masz uszkodzony/uszkodzone plik/i video. Dlatego nastepuje skok zuzycia CPU.
farmer1979:Jak moźesz to napisz jak mogę to naprawić.
1. start–>> uruchom–>> sysdm.cpl Sprzęt–>> Menadzer urządzeń–>> Kontroler IDE ATA/ATAPI Podstawowy kanał IDE–>> Ustawiania zaawansowane
2. sprawdz w BIOSie ustawiania
3. czy dysk jest ustawiony na Primary/Master :?: