Wolny komp

Doradźcie mi proszę w czym rzecz. Otóź posiadam AthlonaXP2500, 256MB Ram, Geforce 4 440MX 64MB, HDD Seagate Barracuda 80GB, SB Live 5.1, na płycie Gigabyte GA–7N400L nForce2, zasilacz Chieftec 360W, systemem WinXP SP1. Problem polega na tym, źe wolno startuje, gdy ukaźe się pulpit aplikacje w zasobniku systemowym ładują się ocięźale. Gry teź ładują się wolno, a podczas grania w jakieś FPS 3D, typu Medal of Honor lub Call of Duty, zacina się momentami, pomimo prostych ustawień grafiki. Znajomy ma podobną konfigurację, z tym źe AthlonXP2000 i dysk 60GB, a wszystko uruchamia się błyskawicznie. Mam zainstalowane równieź wszystko do płyty głównej, sterowniki IDE, itd. Najbardziej podejrzanym typem jest według mnie twardziel Seagate, który cholernie się grzeje (53–56'C), kopiowanie między partycjami (są 3) zaczyna się od wartości ok. 17000kb a momentalnie spada do ok.4000kb. Sprawdzałem dysk róźnymi testerami, m. in. Easy Recovery Pro, który podaczas sprawdzania wyskoczył z komunikatami o krytycznych błędach partycji. Windowsowy Checkdisk z kolei nic nie znalazł. Czyźby dysk mi siadał? Słyszałem o dziwnych przypadkach padnięć Seagatów, tylko czy w moim pomoźe zlikwidowanie tych trzech partycji i postawienie ich od nowa? Ile w ogóle powinno być partycji na dysku 80GB? Proszę o rady.

Odpowiedzi: 5

Sporo softu do testowania dyskow znajdziesz tu – http://www.benchmarkhq.ru/english.html?/be_hdd.html
EL NINO
Dodano
08.09.2004 22:28:52
na stronie www.a.pl jest program serwisowy i do testowania seagate sprubuj moźe pomoźe ci
Darkman
Dodano
08.09.2004 21:35:55
Dzięki za zainteresowanie, właśnie ściągam WDClear i sprawdzę tym dysk.

Update :? Niestety WDClear nie działa z mym Seagate'em, pomimo zapewnień, źe działa ze wszystkimi firmami.
Robert74
Dodano
08.09.2004 21:27:20
Robercie, oprocz tego co nabazgral Rebe, mozna by sie pokusic o sprawdzenie dysku jakims dobrym programem testujacym i ewentualne zalozenie tych partycji od nowa, ale juz narzedziami M$. Nie wiem od czego jest to zalezne, ale czasami nawet uzycie FDISKa (chociaz dla mnie jest to podstawowe narzedzie) powoduje klopoty systemu z takim dyskiem. Dopiero uzycie narzedzi ktore posiada XP zmienia postac rzeczy.
Czym sprawdzic dysk ? Zobacz co pisza na ten temat inni – http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=40100
EL NINO
Dodano
08.09.2004 20:58:16
Partycje zakładałem firmowym narzędziem Seagate Disc Wizzard. Bootvisa właśnie ściągnałem, zaraz przetestuję. Z tą wydajnościa tego akuart modelu GeForce'a muszę się zgodzić, wiem źe to nie jest cudo, ale jeszcze się z nią pomęczę trochę. Poza tym czytałem wczoraj na stronie Microsoftu, o nielicznych przypadkach spowolnienia systemu przez Service Packa 1, podobno jest to jakiaś problem z zarządzaniem pamięcią, który rozwiązuje jakaś łatka, ale oczywiście moźna ją dostać tylko po skontaktowaniu się z obsługą techniczną MS :D Cwaniaki :wink:
Robert74
Dodano
08.09.2004 15:09:11
Robert74
Dodano:
08.09.2004 14:42:25
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1