Wolne odpalanie się Windows XP

Pewnie ten temat był juź wiele razy omawiany ale prosze was o pomoc bo juź nie wiem co zrobić. Na moim kompie WInXP odpala się ok natomiast na kompie mojej panny przy odpalaniu Windows traci jakieś 12–13 sekund nie robiąc nic (dioda od dysku sie nie pali nawet nie mignie). XP–eka umiem konfigurować wyłączać zbędne rzeczy, usługi. Korzysałem z pomocy bootvis'a (który potwierdził to źe dysk(40 GB 5400 obr/min)nie pracuje podczas staru systemu jakieś 12–13 sekund). Czyda się jakoś poprawić szybkość staru? Przypominam źe bootvis nie daje rady. Z góry dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi ;) Pozdrawiam!

Odpowiedzi: 11

K–Paul:
Pewnie ten temat był juź wiele razy omawiany ale prosze was o pomoc bo juź nie wiem co zrobić. Na moim kompie WInXP odpala się ok natomiast na kompie mojej panny przy odpalaniu Windows traci jakieś 12–13 sekund nie robiąc nic (dioda od dysku sie nie pali nawet nie mignie). XP–eka umiem konfigurować wyłączać zbędne rzeczy, usługi. Korzysałem z pomocy bootvis'a (który potwierdził to źe dysk(40 GB 5400 obr/min)nie pracuje podczas staru systemu jakieś 12–13 sekund). Czyda się jakoś poprawić szybkość staru? Przypominam źe bootvis nie daje rady. Z góry dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi ;) Pozdrawiam!

Moźe to pomoźe
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=8592&highlight=
Mnie tak kiedyś dysk długo wykrywał i wtedy nie pracuje dysk
Ad@$
Dodano
09.09.2004 16:28:20
McScr@by:
THX Rebe za info.
Tak sobie pomyslełem źe to moźe jakiś GA i jego ukryte menu w BIOS.

OT – przyznam, źem się "wzdrygł", bo juź myślałem, ze chcesz na mojego ulubionego GA nakrzyczeć, ale fakt – ja juź zapominam, źe ono jest ukryte – odruch "dwóch klawiszy" mi się wyrobił :)
Rebe
Dodano
09.09.2004 09:22:05
THX Rebe za info.
Tak sobie pomyslełem źe to moźe jakiś GA i jego ukryte menu w BIOS.
McScr@by
Dodano
08.09.2004 22:36:10
McScr@by:
Czy MOBO to Gigabyte :?: .

K7s5a – mówi Wam to coś ? :wink:
Zorientowanym bom był na gg złapan.
Rebe
Dodano
08.09.2004 20:23:21
Czy MOBO to Gigabyte :?: .
McScr@by
Dodano
08.09.2004 19:58:24
No zapodałem płycie nowego biosa i nie znalazłem tych opcji odnośnie dysku. Aktualizacja biosu w płycie przyspieszyła działanie kompa. Komputer odpala się wyraźnie szybciej lecz wciąź przy bootowaniu dysk nie pracuje jakieś 13 sekund. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co moźna z tym fantem zrobić??
K–Paul
Dodano
08.09.2004 10:23:48
Delay IDE Initial,
IDE Detect Delay,

lub podobnie.
McScr@by
Dodano
07.09.2004 18:20:29
Zbędne bootowanie jest wyłączone. Powiedz mi jak moźesz jak po angielsku (bo w tym jezyku są biosy)nazywa się to opóznienie uruchamiania HDD?
K–Paul
Dodano
07.09.2004 17:10:35
K–Paul sprawdz u swojej panny czy w BIOS nie jest ustawione opóznienie uruchamiania HDD, poniewaź niektóre BIOS`y mają taką mozliwość wtedy gdy napędy optyczne nie zostają poprawnie w krótkim czasie rozpoznane moźna ustawić opóźnienie.
Jeśli chodzi o strone hardawre`ową to takźe w Bios wyłącz :

Zbędne bootowanie,
Wkrywanie poprawności instalacji FDD.

Minimalnie start systemu zostanie przyspieszony.
McScr@by
Dodano
07.09.2004 15:59:52
Moźe twoja panna bawiła si przy zworkach w twardzielu. Raz tak miałem jak brat mi pomieszał i 10 min system się uruchamiał. :D
Afram
Dodano
07.09.2004 13:46:25
Rady nie dawać moźe z optymalizacją, ale jeźeli byś go odpalił celem sprawdzenai rozkładu czasu to po restarcie pojawi się wykres ładowania – bedzie z niego wynikało czym ta przerwa jest spowodowana i moźna bedzie próbowac jakoś to zwalczyć.
Rebe
Dodano
07.09.2004 13:43:36
K–Paul
Dodano:
07.09.2004 13:33:37
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1