Wolne ładowanie systemu :(
Odkąd kupiłem ramy (256 ddr) system uruchamia mi sie wolniej. Chodzi mi tylko o samo ładowanie (ładowanie paska pod logiem win xp) Reszta działa normalnie. Co moźe bycgrane i jak to usunąć? Moźe coś w biosie???
Odpowiedzi: 20
Z tego co czytam to źe masz dysk podpięty do ID 2, inne urządzenia które masz pracują w trybie PIO,(Multi word)nagrywarka i cd/dvd w ID 1 Przepnij pasy na płycie głównej i po kłopocie sprawdź na stronie cdrinfo.pl w jakim trybie pracuje twoja Nagrywarka,CD,DVD. Tak samo sie robi gdy podepniesz dysk ATA 100 i urządzenie które pracuje w trybie PIO.Na jednym pasie dysk moźe pracować tylko z urządzeniem w trybie DMA przewaźnie CD ale one przewaźnie mają DMA 33 i spowalniają prace dysku dlatego radził bym dysk master i sam na pasie
ok, a moźecie mi dokładnie opisac jak to zrobić PLEASE
Tez tak mnialem przestaw twardziela na master
a cd rom na slave i bedzie ok
oczywiscie twardziel i cd rom pod iddzielne IDE
a cd rom na slave i bedzie ok
oczywiscie twardziel i cd rom pod iddzielne IDE
ok spróbuje!!!
Wsadz se chlopie dysk do reki, poogladaj go dookola, zobacz co narysowali na naklejce i zrob tak, zeby zworka (takie male plastikowe z dwoma dziurkami) byla zalozona identycznie jak na rysunku pokazujacym tryb Master.
sorki ale nie wiem jak nadal, powiedzcie mi krok po kroku jak moźecie :D
kiepas:ok a jak moge to zmienić?
Jak to jak ??
Zworka z SL an MA
ok a jak moge to zmienić?
gusioo: on ma dysk na pierwszym kanale tyle źe jest skonfigurowany do pracy (zworką) w trybie slave.
No i jest moźliwość źe to moźe powodować dłuźsze ładowanie. Ale raczej nieduźa. Warto jednak ustawić dysk na master w celu sprawdzenia.
No i jest moźliwość źe to moźe powodować dłuźsze ładowanie. Ale raczej nieduźa. Warto jednak ustawić dysk na master w celu sprawdzenia.
Dalczego masz dysk podpięty na drugim kanale, a nie na pierwszym ? (obrazek 1)
Moźe XP szuka dysku na kanale master, a on siedzi na slave ? (To tylko moja teoria ;))
Moźe XP szuka dysku na kanale master, a on siedzi na slave ? (To tylko moja teoria ;))
A moźe pomoźe przestawienie w dysku zworki na master?
hmmmm wykrył nie wiem o co ci do końca chodzi (co mógł wyjryć, z czego to odczytać) a to było juź dawno i nie pamiętem w tej chwili nie mogę zainstalować bo nie mam SP1 (reakcja łańcuchowa) :(
odnośnie trybów to zapodaje screeny
odnośnie trybów to zapodaje screeny
kiepas:bootvis juź prubowałem dawno a jeśli chodzi o UDMA to podałem wyźej tryb
To moźe z łaski swojej podasz co ten bootvis wypluł ? ;)
bootvis juź prubowałem dawno a jeśli chodzi o UDMA to podałem wyźej tryb
Rebe:gusioo – jaki BootVis skoro nadal nie wiadomo w jakim trybie dysk pracuje.
Zakładam, źe czytający to Homo Sapiens (?) i sprawidził Twoją wcześniejszą poradę o UDMA ;)
Nie przeginaj proszę
Rebe
Nie wiedze w tym nic obraźliwego.
gusioo
gusioo – jaki BootVis skoro nadal nie wiadomo w jakim trybie dysk pracuje.
kiepas:AMD Duron 947mhz, ge–force 2 mx 400 64 mb sdr, dysk twardy 20GB,RAM 256ddr.
A czy problem moźe wynikać z tego, źe ramy mam ddr a pamięć na karcie sdr???
A co ma piernik do wiatraka ? To nie ma nic wspólnego.
Sprawdź programem BootVis (odsyłam do archiwum) co tak długo się ładuje.
AMD Duron 947mhz, ge–force 2 mx 400 64 mb sdr, dysk twardy 20GB,RAM 256ddr, Windows XP professional
O to:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=22587
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=22587
kiepas:o co ci chodzi???
Moźę oto źebyś wykazał minimum chęci w celu rozwiązania probelmu (my tu nie wróźki i szklanych kól nie mamy).
Podaj konfiguracje sprzętową, bo na DDR świat się nie kończy.