wolne ladowanie systemu
Mam nowy komputer, bardzo dobry, ale system mi sie strasznie dlugo wlacza, pasek przelatuje mi ok 20 razy po czym dopiero wchodzi, na Faq przeczytalem 4. Sprawdzenie trybu pracy dysków
Dyski powinny pracować w trybie DMA nie PIO, oczywiście zakładając ze obsługują ten tryb transeferu.
Jezeli przeszły na PIO to:
PPM na Mój komputer Zarzadzaj Menadzer urzadzen Kontrolery IDE ATA/ATAPI
Klikamy prawym na podstawowy i pomocniczy kanał IDE i odinstalowywujemy je.
Po ponownym rozruchu system powinien przestawić tryb ich pracy na DMA
zrobilem tak, usunelem te kamaly IDE ale system wykryl je po ponownym uruchomieniu komputera, co mam zrobic zeby szybciej mi sie ladowal ten windows?
Mam athlona 64 3000+, geforce 6600 128ram, 1gb ramu
Dyski powinny pracować w trybie DMA nie PIO, oczywiście zakładając ze obsługują ten tryb transeferu.
Jezeli przeszły na PIO to:
PPM na Mój komputer Zarzadzaj Menadzer urzadzen Kontrolery IDE ATA/ATAPI
Klikamy prawym na podstawowy i pomocniczy kanał IDE i odinstalowywujemy je.
Po ponownym rozruchu system powinien przestawić tryb ich pracy na DMA
zrobilem tak, usunelem te kamaly IDE ale system wykryl je po ponownym uruchomieniu komputera, co mam zrobic zeby szybciej mi sie ladowal ten windows?
Mam athlona 64 3000+, geforce 6600 128ram, 1gb ramu
Odpowiedzi: 17
Usługę moźesz wyłączyć w panelu kontrolnym, wywoływanym poleceniem services.msc – wyłącz usługę, przestaw jej tryb uruchomienia na Wyłączony, zrestartuj komputer. Potem moźesz analogicznie ją aktywować, przestawiając w tryb Automatyczny.
moge proscic o odp?
no ale gdzie to mam wylaczyc i wlaczyc? a jak mam to rozpoznac?
Juź, juź :). Jeźeli podczas ładowania systemu nie moźna połączyć się z serwerem Twojej sieci, który nadaje Twojemu kopmputerowi adres IP (zwanym DHCP), mogą pojawiać się kłopoty z uruchomieniem. Moźna łatwo się o tym przekonać, wyłączając i uniemoźliwiając start na pewien czas usługi Klient DHCP.
sorka, czy moglby ktos odpisac
ad aware jak skanuje to wszystko ok. a bootvisa mam ze stronki dobreprogramy.pl co do tego Swoje dane dotyczące połączenia internetowego (adres IP, brama, maska) wpisywałeś własnoręcznie, czy korzystasz z DHCP? nie wiem dokladnie oco chodzi ale neta mam przez siec z bratem
Skanuję regularnie na wszelkie sposoby i nie mam narazie problemów. Po prostu mnie zaciekawiłeś.
Powtarzam tylko to, co czytałem na forach i grupach – nie wiem, czy to prawda, nie uźywałem tego programu. A skanowanie nie daje rezultatów? Jeźeli nie, to bardzo moźliwe, źe mamy doczynienia z kolejnym mitem :).
Amon–Ra:Chodzą słuchy, źe razem z właściwym programem instalują się dodatki, niezawsze poźądane
Korzystam z niego na stałe, masz jakąś stronkę o tych wątpliwościach, czy mam poszukać ?
W logu jest kilka rzeczy, które bym usunął, ale nie jest to nic niebezpiecznego. Inna sprawa – FlashGet. Chodzą słuchy, źe razem z właściwym programem instalują się dodatki, niezawsze poźądane; uźyj programu w rodzaju Ad–aware lub SpyBot w celu dokładniejszego skanowania.
BootVis do właściwego działania wymaga działającej usługi harmonogramu zadań – sprawdź, czy nie została zatrzymana. Skąd pobrałeś ten program?
Swoje dane dotyczące połączenia internetowego (adres IP, brama, maska) wpisywałeś własnoręcznie, czy korzystasz z DHCP?
BootVis do właściwego działania wymaga działającej usługi harmonogramu zadań – sprawdź, czy nie została zatrzymana. Skąd pobrałeś ten program?
Swoje dane dotyczące połączenia internetowego (adres IP, brama, maska) wpisywałeś własnoręcznie, czy korzystasz z DHCP?
–=MC=–:Mam nowy komputer, bardzo dobry, ale system mi sie strasznie dlugo wlacza, Mam athlona 64 3000+, geforce 6600 128ram, 1gb ramu
Przy takim sprzęcie teoretycznie powinien Ci się ładować błyskawicznie. Ja tam w logu nic nie widzę niepokojącego. Zostaje tylko Bootvis i jego wskazania. Ale Rebe zapodał, źe są dwie wersje Bootvisa. Moźliwe, źe masz tą nieodpowiednią.
to moj log
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 16:27:05, on 2006–03–09
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
Running processes:
D:\WINDOWS\System32\smss.exe
D:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
D:\WINDOWS\system32\services.exe
D:\WINDOWS\system32\lsass.exe
D:\WINDOWS\system32\svchost.exe
D:\WINDOWS\System32\svchost.exe
D:\WINDOWS\Explorer.EXE
D:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
D:\WINDOWS\System32\RUNDLL32.EXE
F:\Programy\Winamp\winampa.exe
D:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE
F:\Programy\Norton Ghost\Agent\GhostTray.exe
D:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
F:\Programy\Gadu–Gadu\gg.exe
D:\WINDOWS\System32\GEARSec.exe
F:\Programy\Norton Ghost\Agent\PQV2iSvc.exe
D:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
F:\Programy\Avant Browser\avant.exe
D:\Documents and Settings\kamil\Pulpit\HijackThis.exe
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.onet.pl/
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: IeCatch2 Class – {A5366673–E8CA–11D3–9CD9–0090271D075B} – F:\Programy\FlashGet\jccatch.dll
O3 – Toolbar: FlashGet Bar – {E0E899AB–F487–11D5–8D29–0050BA6940E3} – F:\Programy\FlashGet\fgiebar.dll
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – D:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
O4 – HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE D:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 – HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE D:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 – HKLM\..\Run: [WinampAgent] F:\Programy\Winamp\winampa.exe
O4 – HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
O4 – HKLM\..\Run: [Norton Ghost 9.0] F:\Programy\Norton Ghost\Agent\GhostTray.exe
O4 – HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] D:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
O4 – HKCU\..\Run: [Gadu–Gadu] "F:\Programy\Gadu–Gadu\gg.exe" /tray
O8 – Extra context menu item: Blokuj wszystkie obrazy z tego serwera – F:\Programy\Avant Browser\AddAllToADBlackList.htm
O8 – Extra context menu item: Dodaj do listy blokowanych reklam – F:\Programy\Avant Browser\AddToADBlackList.htm
O8 – Extra context menu item: Otwórz w nowym Avant Browser – F:\Programy\Avant Browser\OpenInNewBrowser.htm
O8 – Extra context menu item: Otwórz wszystkie adresy z tej strony... – F:\Programy\Avant Browser\OpenAllLinks.htm
O8 – Extra context menu item: Podświetl – F:\Programy\Avant Browser\Highlight.htm
O8 – Extra context menu item: Szukaj – F:\Programy\Avant Browser\Search.htm
O8 – Extra context menu item: Ściągnij przy pomocy FlashGet'a – F:\Programy\FlashGet\jc_link.htm
O8 – Extra context menu item: Ściągnij wszystko przy pomocy FlashGet'a – F:\Programy\FlashGet\jc_all.htm
O9 – Extra button: FlashGet – {D6E814A0–E0C5–11d4–8D29–0050BA6940E3} – F:\Programy\FlashGet\flashget.exe
O9 – Extra 'Tools' menuitem: &FlashGet – {D6E814A0–E0C5–11d4–8D29–0050BA6940E3} – F:\Programy\FlashGet\flashget.exe
O16 – DPF: {6E32070A–766D–4EE6–879C–DC1FA91D2FC3} (MUWebControl Class) – http://update.microsoft.com/microsoftupdate/v6/V5Controls/en/x86/client/muweb_site.cab?1141857242826
O23 – Service: GEARSecurity – GEAR Software – D:\WINDOWS\System32\GEARSec.exe
O23 – Service: Norton Ghost – Symantec Corporation – F:\Programy\Norton Ghost\Agent\PQV2iSvc.exe
O23 – Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) – NVIDIA Corporation – D:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
bootVis niestety mi nie wchodzi, wyskakuje ze nie znaleziono punktu wejscia i sie nie wlacza...
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 16:27:05, on 2006–03–09
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
Running processes:
D:\WINDOWS\System32\smss.exe
D:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
D:\WINDOWS\system32\services.exe
D:\WINDOWS\system32\lsass.exe
D:\WINDOWS\system32\svchost.exe
D:\WINDOWS\System32\svchost.exe
D:\WINDOWS\Explorer.EXE
D:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
D:\WINDOWS\System32\RUNDLL32.EXE
F:\Programy\Winamp\winampa.exe
D:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE
F:\Programy\Norton Ghost\Agent\GhostTray.exe
D:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
F:\Programy\Gadu–Gadu\gg.exe
D:\WINDOWS\System32\GEARSec.exe
F:\Programy\Norton Ghost\Agent\PQV2iSvc.exe
D:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
F:\Programy\Avant Browser\avant.exe
D:\Documents and Settings\kamil\Pulpit\HijackThis.exe
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.onet.pl/
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: IeCatch2 Class – {A5366673–E8CA–11D3–9CD9–0090271D075B} – F:\Programy\FlashGet\jccatch.dll
O3 – Toolbar: FlashGet Bar – {E0E899AB–F487–11D5–8D29–0050BA6940E3} – F:\Programy\FlashGet\fgiebar.dll
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – D:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
O4 – HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE D:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 – HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE D:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 – HKLM\..\Run: [WinampAgent] F:\Programy\Winamp\winampa.exe
O4 – HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
O4 – HKLM\..\Run: [Norton Ghost 9.0] F:\Programy\Norton Ghost\Agent\GhostTray.exe
O4 – HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] D:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
O4 – HKCU\..\Run: [Gadu–Gadu] "F:\Programy\Gadu–Gadu\gg.exe" /tray
O8 – Extra context menu item: Blokuj wszystkie obrazy z tego serwera – F:\Programy\Avant Browser\AddAllToADBlackList.htm
O8 – Extra context menu item: Dodaj do listy blokowanych reklam – F:\Programy\Avant Browser\AddToADBlackList.htm
O8 – Extra context menu item: Otwórz w nowym Avant Browser – F:\Programy\Avant Browser\OpenInNewBrowser.htm
O8 – Extra context menu item: Otwórz wszystkie adresy z tej strony... – F:\Programy\Avant Browser\OpenAllLinks.htm
O8 – Extra context menu item: Podświetl – F:\Programy\Avant Browser\Highlight.htm
O8 – Extra context menu item: Szukaj – F:\Programy\Avant Browser\Search.htm
O8 – Extra context menu item: Ściągnij przy pomocy FlashGet'a – F:\Programy\FlashGet\jc_link.htm
O8 – Extra context menu item: Ściągnij wszystko przy pomocy FlashGet'a – F:\Programy\FlashGet\jc_all.htm
O9 – Extra button: FlashGet – {D6E814A0–E0C5–11d4–8D29–0050BA6940E3} – F:\Programy\FlashGet\flashget.exe
O9 – Extra 'Tools' menuitem: &FlashGet – {D6E814A0–E0C5–11d4–8D29–0050BA6940E3} – F:\Programy\FlashGet\flashget.exe
O16 – DPF: {6E32070A–766D–4EE6–879C–DC1FA91D2FC3} (MUWebControl Class) – http://update.microsoft.com/microsoftupdate/v6/V5Controls/en/x86/client/muweb_site.cab?1141857242826
O23 – Service: GEARSecurity – GEAR Software – D:\WINDOWS\System32\GEARSec.exe
O23 – Service: Norton Ghost – Symantec Corporation – F:\Programy\Norton Ghost\Agent\PQV2iSvc.exe
O23 – Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) – NVIDIA Corporation – D:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
bootVis niestety mi nie wchodzi, wyskakuje ze nie znaleziono punktu wejscia i sie nie wlacza...
Sporządź log programem HijackThis – zobaczymy, moźe problem leźy głębiej.
Przeskanuj dysk programami antywirusowym i antyszpiegowskim, ściągnij program BootVis w celu wygenerowania raportu uruchomienia.
Otwórz dzienniki aktywności (eventvwr.msc) i poszukaj komunikatów o błedach, szczególnie dotyczących komponentów explorer.exe, winlogon.exe, userinit.exe.
Przeskanuj dysk programami antywirusowym i antyszpiegowskim, ściągnij program BootVis w celu wygenerowania raportu uruchomienia.
Otwórz dzienniki aktywności (eventvwr.msc) i poszukaj komunikatów o błedach, szczególnie dotyczących komponentów explorer.exe, winlogon.exe, userinit.exe.
no tak, wszystkie dzialaja na DMA, to co moge jeszcze zrobic zeby sie szybciej ladowal, w autostarie prawie nic nie mam... a wlacza mi sie naprawde dlugo...
Oczywiście – w Menedźerze urządzeń (polecenie devmgmt.msc) sprawdź właściwości kanałów IDE (pozycja Bieźący tryb transferu na zakładce Ustawienia zaawansowane).
a ja moge sprawdzic czy sa na PIO?
A czy dyski faktycznie pracują/pracowały w trybie PIO?
Wykonaj defragmentację plików startowych – polecenie...
... wpisz w okienku Wiersza poleceń. Skontroluj teź listy autostartu.
Wykonaj defragmentację plików startowych – polecenie...
defrag –b c:
... wpisz w okienku Wiersza poleceń. Skontroluj teź listy autostartu.
Strona 1 / 1