Wolna praca systemu Winxp
Witam mój problem polega na tym, źe dzisiaj zrobiłem świerzutki format i ok chodizło wszystko ok do dizisaj wieczorem teraz jak coś robię na kompie np słucham muzyki i włączam podczas tego jakiś program dźwięk tak jakby zaczyna drźeć zaczyna wolno system chodzić myszką jeźdźa po ekranie chodzi ok tylko momentalnie tak ją blokuje i jedzie dalej nie wiem co z tym mam zrobić więc zwracam się z prośbą do was o pomoc , z góry dziękuje za zainteresowanie się moim problemem.
Odpowiedzi: 19
Rebe:**Mis** – do 3x sztuka, a Ty własnie trzeci raz napisąłeś, źe ocś Ci kaząłem zrobić.
Zdecydowanie nie jest to prawda. Moje "rozkazy" mogą dotyczyć tylko kwestii formalnych na forum, a reszta to najwyźej sugestie. :wink:
No tak , ale ja to zrobiłem co zasugerowałeś i pomogło, a co miało to nic nie pomuc :?:
**Mis** – do 3x sztuka, a Ty własnie trzeci raz napisąłeś, źe ocś Ci kaząłem zrobić.
Zdecydowanie nie jest to prawda. Moje "rozkazy" mogą dotyczyć tylko kwestii formalnych na forum, a reszta to najwyźej sugestie. :wink:
Na to wychodzi , ale to juź jest niewaźne zrobiłem tak jak kazał mi Rebe i wszystko jak narazie do tej pory działa dobrze.
czyli nastąpiła zmiana kanału z Secondary na Primary :?:
SDM:czyli jak sie pytałem czy Twój dysk pacuje Primary/Master to Twój dysk pracował na Secondary :!:
I nadal tak pracuje, tylko przepiołem taśmy tak jak mi kazał Rebe i to pomogło.
czyli jak sie pytałem czy Twój dysk pacuje Primary/Master to Twój dysk pracował na Secondary :!:
Zmieniłem tasmę tzn. przepiołem tak jak mi kazałeś. Wcześniej było tak:
:arrow: Podstawowy kanał IDE (tryb pracy po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu zmieniał się na DMA)
:arrow: Pomocniczy kanał IDE (tryb pracy PIO nawet po ponownym zainstalowaniu)
Teraz wygląda to następująco
:arrow: Podstawowy kanał IDE (tryb pracy DMA)
:arrow: Pomocniczy kanał IDE (tryb pracy DMA)
Więc teraz muszę sprawdzić czy coś się popsuje jak zainstaluje jakiś program. Sprawdzam , jak coś będzie nie tak to napiszę.
Edit
Tak jak pisałem powyźej , źe sprawdzę pomogło przepięcie taśmy zainstalowałem nowy program i wszystko śmiga tryb pracy pozostał na DMA :). Wielkie dzięki Rebe i tobie damiancore gdyby nie wy to nic bym sam nie wymyślił. Wielkie Dzięki jeszcze raz , pozdrawiam
:arrow: Podstawowy kanał IDE (tryb pracy po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu zmieniał się na DMA)
:arrow: Pomocniczy kanał IDE (tryb pracy PIO nawet po ponownym zainstalowaniu)
Teraz wygląda to następująco
:arrow: Podstawowy kanał IDE (tryb pracy DMA)
:arrow: Pomocniczy kanał IDE (tryb pracy DMA)
Więc teraz muszę sprawdzić czy coś się popsuje jak zainstaluje jakiś program. Sprawdzam , jak coś będzie nie tak to napiszę.
Edit
Tak jak pisałem powyźej , źe sprawdzę pomogło przepięcie taśmy zainstalowałem nowy program i wszystko śmiga tryb pracy pozostał na DMA :). Wielkie dzięki Rebe i tobie damiancore gdyby nie wy to nic bym sam nie wymyślił. Wielkie Dzięki jeszcze raz , pozdrawiam
Prawie o to. Masz tak:
IDE1 – dysk
IDE2 – DVD + kieszeń?
Sprawdź jeszcze czy samo odpięcie kieszeni nie zmieni sytuacji. Dość czesto powodują one problemy.
IDE1 – dysk
IDE2 – DVD + kieszeń?
Sprawdź jeszcze czy samo odpięcie kieszeni nie zmieni sytuacji. Dość czesto powodują one problemy.
No to chyba chodzi Ci o to :
:arrow: Dysk twardy
:arrow: DVD
:arrow: Kieszeń na dysk
:arrow: Stacja dyskietek
A do płyty głównej to:
:arrow: Radeon 9200
:arrow: Karta muzyczna Sound Blaster "Creative" 5.1
:arrow: 384 DDR
:arrow: karta sieciowa
To chyba tyle, zaraz przepnę taśmę.
:arrow: Dysk twardy
:arrow: DVD
:arrow: Kieszeń na dysk
:arrow: Stacja dyskietek
A do płyty głównej to:
:arrow: Radeon 9200
:arrow: Karta muzyczna Sound Blaster "Creative" 5.1
:arrow: 384 DDR
:arrow: karta sieciowa
To chyba tyle, zaraz przepnę taśmę.
Nie tyle mnie interesuje ile jest kanałów, a co na nich wpięte.
Przepina się zaś w ten sposób, źe wyciągasz taśmę – z kontrolera na płycie, na kórym jest obecnie i wpinasz ją do tego obok.
Przepina się zaś w ten sposób, źe wyciągasz taśmę – z kontrolera na płycie, na kórym jest obecnie i wpinasz ją do tego obok.
Rebe:PS.
Dobrze by bło gdybyś podał jak są zorganizowane urządzenia do IDE podpięte – co jest na 1 ,a co na 2 oraz jak jest ten sprźet zezworkowany i do taśm wpięty.
kontrolery IDE ATA/Atapi
:arrow: Podstawowy kanał IDE
:arrow: Pomocniczy kanał IDE
:arrow: Via Bus Master IDE Controller
Mój dysk to:
ST340016A
Taśmę będe musiał kupić bo w zapasie nie mam źadnej :P. A jak się przepina dysk na drugi kontroler :?:
Zmień tasmę sygnałową. Jeźeli sprzęt jest podkręcony to go odkręć.
Jeźeli to nic nie da to moźe oznaczać, źe kontroler IDE dysku/płyty jest uszkodzony, aby tę ewentualność zweryfikowac przepnij dysk na drugi z kontrolerow.
PS.
Dobrze by bło gdybyś podał jak są zorganizowane urządzenia do IDE podpięte – co jest na 1 ,a co na 2 oraz jak jest ten sprźet zezworkowany i do taśm wpięty.
Jeźeli to nic nie da to moźe oznaczać, źe kontroler IDE dysku/płyty jest uszkodzony, aby tę ewentualność zweryfikowac przepnij dysk na drugi z kontrolerow.
PS.
dysk pracuje na "master or single drive" czy w tym przypadku trzeba włączyć UDMA w Bios'ie :?: A co do tego kanału podstawowego to robie tak za kaźdym razem jak zainstaluje nowy program, poniewaź poinstalacji tryb pracy automatycznie zmienia mi się na PIO.SDM:nie raz nalezy włączyć UDMA w BIOS'ie lub poprostu usuń podstawowy kontroler kanłu IDE
P.S
czy Twój dysk pracuje na Primary/Master :?:
nie raz nalezy włączyć UDMA w BIOS'ie lub poprostu usuń podstawowy kontroler kanłu IDE
P.S
P.S
Witam spowrotem nie chce zakładać nowego tematu więc napiszę w tym , pojawił się kolejny problem mianowicie chodzi mi o to , źe jak zainstaluje jaki kolwieg nowy program tryb pracy zmienia mi się spowrotem na PIO, zna ktoś moźe sposób dzięki , któremu uda się temu zapobiec :?:
Proszę.
Proces ashServ.exe jest częścią Avast'a, wiec to on Ci zuzywa tyle czasu procesora,
Proces ashServ.exe jest częścią Avast'a, wiec to on Ci zuzywa tyle czasu procesora,
damiancore::arrow: Tryb pracy dysku to DMA??
:arrow: Robactwo??
:arrow: Zobacz w menadźerze zadań czy jakis proces nie zabiera z duźo
.
.
.
PS
Dlaczego tak strzepkowe informacje?? Prosiłbym równieź o uźywanie znaków interpunkcyjnych.
Cuź moge jeszcze dodać :?: Tyle wiem o problemie i tyle opisałem, gdzie zmienia się tryb pracy dysku :?: Co do robactwa to wykrył mi w ad–aware SE tylko 6 śmieci więcej nic, hijackthisem robiłem tylko o jedno wykoczyło źeby usunąć więcej nie wiem co moge zrobić. Sprawdze czy da coś zmiana profilu w windowsie jeśli nic to czekam na jakieś pomysły. O jeszcze jedno zauwaźyłem 50% Cpu uzywa ashServ.exe
Edit
Zrobiłem tak jak było napisane w faq zmieniłem tryp pracy na DMA i wszystko chodzi dobrze, wielkie dzięki damian, źe podpowiedziałeś mi z tym trybem pracy :) Pozdrawiam.
:arrow: Tryb pracy dysku to DMA??
.
.
.
PS
Dlaczego tak strzepkowe informacje?? Prosiłbym równieź o uźywanie znaków interpunkcyjnych.
.
.
.
PS
:arrow: Tryb pracy dysku to DMA??
.
.
.
PS
.
.
.
PS
Strona 1 / 1