WLAN siec
Mam problem z konfiguracja sieci WLAN na swoich dwóch komputerach w domu.
Oba komputery posiadaja karty WLAN firmy GigaByte.
Zaleźy mi aby :
Jeden z komputerór , który posiada internet udospteniaj go temu drugiemu
Oraz aby przy ponownym wlaczaniu komputerow polaczenie te odrazu sie wladowywalo.
Moze ktos mi pomóc?
Oba komputery posiadaja karty WLAN firmy GigaByte.
Zaleźy mi aby :
Jeden z komputerór , który posiada internet udospteniaj go temu drugiemu
Oraz aby przy ponownym wlaczaniu komputerow polaczenie te odrazu sie wladowywalo.
Moze ktos mi pomóc?
Odpowiedzi: 4
Jak robiłem siec w mojej szkole (konfigurowałem) główny comp mial neta drogą radiową danego, a inne kompy tylko karty sieciowe i jak chcialem na inne compy rozdzielic ten net z glownego to musialy byc w nim dwie karty sieciowe radiowa (do odbioru neta z radia) i druga do udostepniania neta i sieci :]
muszą być 2 karty sieciowe mianowicie karta radiowa do odbierania neta i karta zwykłą (35zł) do udostepniania
a jak net jest z neo to jak podlaczysz go z radiowa karta sieciowa? oczywiscie mozna, ale trzeba dokupic urzadzenie warte min. 200zl :)
skoro kolega chce polaczyc sie bezprzewodowo to czemu proponujesz zwykla karte przewodowa do udostepniania zasobow?!
chyba powinno byc odwrotnie :)
No wg mnie to jest jeszcze inny sposób : w komputerze, ktory ma udostepniac polaczenie inetowe muszą być 2 karty sieciowe mianowicie karta radiowa do odbierania neta i karta zwykłą (35zł) do udostepniania oczywiscie do tego potrzebny jest hub i zbudowanie sieci jako gwiazda. :) Jak to zrobisz to zapytaj mnie o skonfigurowanie jej :)
Zacznij od nastepujacych krokow:
1. podlacz karte sieciowa do komputera
2. zainstaluj sterowniki karty sieciowej
3. uruchom ponownie komputer.
pamietaj, aby sprawdzic zalecenia producenta karty sieciowej. chodzi zwlaszcza o kolejnosc w instalacji: pierwsza karta sieciowa czy moze najpierw sterowniki a dopiero potem podlaczenie karty. mozesz sie spotkac z kartami na pcmcia, usb no i pci.
to samo zrob na drugim komputerze.
z twojej wypowiedzi wynika, ze nie masz pkt. dostepowego, wiec komputery trzeba skonfigurowac w trybie ad–hoc (komputery lacza sie bezposrednio ze soba). gdybys mial pkt. dostepowy (access point) to wtedy karty ustawiasz w trybie infrastrukturalnym.
przy konfiguracji najwazniejsze sa 3 ustawienia: Mode, SSID i WEP. Ustawienie te znajdziesz po instalacji sterownikow lub we wlasciwosciach karty. Czesto jest to aplikacja w stylu Wireless LAN Configuration Utility.
Mode to jak juz wspomnialem tryb ad–hoc lub infrastrukturalny. Jezeli tylko dwa kompy z kartami bezprzewodowymi to wybierz ad–hoc.
SSID to swego rodzaju grupa robocza. Inaczej nazwa twojej sieci. Musisz uzyc tej samej nazwy na jednym i drugim komputerze. W przeciwnym razie kompy siebie nie zobacza.
WEP to rodzaj szyfrowania. Jesli go wlaczysz na jednym kompie to pamietaj, zeby zrobic to samo na drugim. Jesli go nie wlaczysz (disabled) to nie wlaczaj go rowniez na drugim kompie.
Jako, ze SSID'a mozna latwo przechwycic i wykorzystac (no, wiesz hacking i te sprawy) to zalacz chociaz WEP'a. to cie troche uchroni. Pamietaj, zeby wybrac ta sama sile szyfrowania czyli, na jednym i drugim 64bit lub na jednym i drugim 128 bitow.
Po wprowadzeniu tych danych kompy powinny sie zobaczyc. Inne ustawienia dotycza juz udostepniania plikow, folderow, drukarek, etc.
Jesli chcesz udostepniac internet to musisz zalaczyc ICS (Internet Connecting Sharing). W takim przypadku komputer ktory udostepnia internet musi byc wlaczony jesli chcesz z neta korzystac na drugim kompie.
Zapodaj jesli zrobisz to co juz powiedzialem do tej pory.
1. podlacz karte sieciowa do komputera
2. zainstaluj sterowniki karty sieciowej
3. uruchom ponownie komputer.
pamietaj, aby sprawdzic zalecenia producenta karty sieciowej. chodzi zwlaszcza o kolejnosc w instalacji: pierwsza karta sieciowa czy moze najpierw sterowniki a dopiero potem podlaczenie karty. mozesz sie spotkac z kartami na pcmcia, usb no i pci.
to samo zrob na drugim komputerze.
z twojej wypowiedzi wynika, ze nie masz pkt. dostepowego, wiec komputery trzeba skonfigurowac w trybie ad–hoc (komputery lacza sie bezposrednio ze soba). gdybys mial pkt. dostepowy (access point) to wtedy karty ustawiasz w trybie infrastrukturalnym.
przy konfiguracji najwazniejsze sa 3 ustawienia: Mode, SSID i WEP. Ustawienie te znajdziesz po instalacji sterownikow lub we wlasciwosciach karty. Czesto jest to aplikacja w stylu Wireless LAN Configuration Utility.
Mode to jak juz wspomnialem tryb ad–hoc lub infrastrukturalny. Jezeli tylko dwa kompy z kartami bezprzewodowymi to wybierz ad–hoc.
SSID to swego rodzaju grupa robocza. Inaczej nazwa twojej sieci. Musisz uzyc tej samej nazwy na jednym i drugim komputerze. W przeciwnym razie kompy siebie nie zobacza.
WEP to rodzaj szyfrowania. Jesli go wlaczysz na jednym kompie to pamietaj, zeby zrobic to samo na drugim. Jesli go nie wlaczysz (disabled) to nie wlaczaj go rowniez na drugim kompie.
Jako, ze SSID'a mozna latwo przechwycic i wykorzystac (no, wiesz hacking i te sprawy) to zalacz chociaz WEP'a. to cie troche uchroni. Pamietaj, zeby wybrac ta sama sile szyfrowania czyli, na jednym i drugim 64bit lub na jednym i drugim 128 bitow.
Po wprowadzeniu tych danych kompy powinny sie zobaczyc. Inne ustawienia dotycza juz udostepniania plikow, folderow, drukarek, etc.
Jesli chcesz udostepniac internet to musisz zalaczyc ICS (Internet Connecting Sharing). W takim przypadku komputer ktory udostepnia internet musi byc wlaczony jesli chcesz z neta korzystac na drugim kompie.
Zapodaj jesli zrobisz to co juz powiedzialem do tej pory.
Strona 1 / 1