włamanie a adres IP
witam, prosze was o pomoc bo zwarjuje z tymi alertami otóź: co chwile pokazuje mi ZoneAlarm wysoki stopień zagroźenia i wyswietlany jest adres IP tej osoby, takich alerów wysokiego ryzyka mam w ciągu godziny chyba ze 20. co ja moge w tej sytuacji zrobić aby ta osoba się odczepiła odemnie.PS: co to znaczy kogos pingować? dzięki za wszelaką pomoc.
Odpowiedzi: 11
Iiiii tam.spiderko:To jest publiczne IP...
To jest publiczne IP, ale ja zawsze robie aby Zone Alarm (teź go mam) nie pokazywał tych komunikatów. Takie powiadomienia nie zawsze wskazują na próbe "włamu", czasami poprostu ktoś się bawi programami do monitoringu sieciowego.
EL NINO skrorygował moją wypowiedź, widocznie to z twojego LANu.
EL NINO skrorygował moją wypowiedź, widocznie to z twojego LANu.
Eeeeee, to z Twojego LANa. I jesli do tego dolozyc tekst komunikatu, mozna smialo powiedziec: "*** a nie atak". Co prawda znam takiego jednego ktory dzwonilby juz na policje, ale nie ma sie czym przejmowac. Dlaczego ? Ano chocby dlatego, ze zapytanie NetBios wysylane jest z kazdego komputera w momencie wejscia do otoczenia sieciowego.
Powiedz programowi zeby Cie nie niepokoil takimi "atakami", lub jak wspomnialem wyzej, zablokuj to IP.
Prywatne to 192.168.xxx.xxx, 172.16.xxx.xxx do 172.31.xxx.xxx, 10.xxx.xxx.xxx, localhost 127.0.0.1, APIPA 169.254.xxx.xxx
Reszta to publiczne.
Powiedz programowi zeby Cie nie niepokoil takimi "atakami", lub jak wspomnialem wyzej, zablokuj to IP.
Prywatne to 192.168.xxx.xxx, 172.16.xxx.xxx do 172.31.xxx.xxx, 10.xxx.xxx.xxx, localhost 127.0.0.1, APIPA 169.254.xxx.xxx
Reszta to publiczne.
192.168.2.xxx a jak rozpoznać publiczne od prywatnego ?
Nic.Robert24:co mi da gdy wpisze w wierszu poleceń ping (numer IP tej osoby) ?
Poszukaj w programie miejsca w ktorym ustawia sie takie rzeczy.Robert24:jak zablokować nie chciany adres IP obcej osoby ?
Nie odpowiedziales – to IP jest publiczne czy prywatne ? Podaj go bez ostatnich cyfr, powiedzmy w formacie 111.111.111.xxx
oki tak zrobie, a jeszcze jedno mam pytanie co mi da gdy wpisze w wierszu poleceń ping (numer IP tej osoby) ? aha jak zablokować nie chciany adres IP obcej osoby ?
Skoro zablokowal, to w czym problem ? Gorzej byloby gdyby nie potrafil. Denerwuje Cie ten komunikat ? Skonfiguruj program tak, aby nie pokazywal tych informacji (nie znam ZA). Dlaczego nie zablokujesz na stale tego IP ? To IP publiczne ?
Z jakiego lacza korzystasz ? Jesli nie laczysz sie przez jakiegos LANa, wylacz we wlasciwosciach tego polaczenia "Udostepnianie plikow i drukarek".
Z jakiego lacza korzystasz ? Jesli nie laczysz sie przez jakiegos LANa, wylacz we wlasciwosciach tego polaczenia "Udostepnianie plikow i drukarek".
oto komunikat: This firewall has blocked internet access to your computer (NetBios Sesja) from (tu jest podany adres IP).
Robercie, mnie nie interesuja kolory. Co podaje program w komunikacie ?
wyskakuje alert koloru czerwonego ze zabezpieczone połączenie i jest pokazany adres IP.
Tzn ? Jak wysoki ?Robert24:pokazuje mi ZoneAlarm wysoki stopień zagroźenia
Strona 1 / 1