Wkoncu Formatowanie (Reinstalacja)

tak...wkoncu...po prostu musze to zrobic,tylko juz nie pamietam jak juz ktos o tym wspominal ale zapomnialem... no nic teraz juz nie zapomne,wkoncu liczy sie praktyka a wiec bardzo prosze o instrukcje jak sformatowac dysk z xp oraz pozostale dyski,chce to zrobic przez weekendzeby na poniedzialek miec juz nowa istalacje a wiec czekam

z gory wielkie dzieki

Odpowiedzi: 20

poczytalem troche szczegolow na tej stronie i widze ze na jakiejkolwiek windzie pojdzie, zaladuje sterowniki do cd–romu,brzmi niezle :)
gen
Dodano
30.03.2003 14:59:10
dobra wlasnie ciagne ten programik, ale tam pisze windows xp PRO a ja mam Home, to cos przeszkadza?
jak juz stworze te dyskietki i moze jakos sformatuje dysk to jak odpale cd z winem?a z tym menu na F8 to raczej mamy zupelnie inne, ja tam mam: Tryb Awaryjny, Uruchom Normalnie, Tryb Awaryjny z wierszem polecen, itd....a z tym biosem to jeszcze raz lookne
gen
Dodano
30.03.2003 14:56:47
dobra wlasnie ciagne ten programik, ale tam pisze windows xp PRO a ja mam Home, to cos przeszkadza?
jak juz stworze te dyskietki i moze jakos sformatuje dysk to jak odpale cd z winem?a z tym menu na F8 to raczej mamy zupelnie inne, ja tam mam: Tryb Awaryjny, Uruchom Normalnie, Tryb Awaryjny z wierszem polecen, itd....a z tym biosem to jeszcze raz lookne
gen
Dodano
30.03.2003 14:56:47
Heh, mam sposobik:
(zakładam źe masz dyskietke od wina 98 i first boot na dyskietke)
Odpalasz kompa z dyskietki , klepiesz format c: i instalujesz winde. :)
Lezio111
Dodano
29.03.2003 20:40:51
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=55820EDB–5039–4955–BCB7–4FED408EA73F

wejdz tu i pobierz, jest to programik, który utworzy Ci sześć dyskietek startowych do XP, odpal z floppy, powinno pójść...

jak bym miał twój komp przed soba to poszło by jak naleźy, tak to trochę trudno, ja instalowałem XP juź ponad dwadzieścia razy...

jeszcze mały opis jak to wygląda u mnie, biosy mamy chyba podobne... metoda instalacji 1:
przy odpalaniu kompa wciskam F8 i pojawia mi się okienko z select first boot device i mam opcje 1.floppy 2.IDE–0 3. CD/DVD ustawiam na 3 i enter, komp restartuje, dowolny klawisz powoduje rozruch z CD...i leci instalka...

2.wchodze w bios, boot / boot device priority / 1st ustawiam na CD/DVD, naciskam ESC najeźdzam na EXIT, dwa razy enter, restart i leci...

powodzenie... :wink:
aligator
Dodano
29.03.2003 15:22:55
stworzylem dyskietke startowa i odpalam ponownie dyskietka w kompie, plyta z xp tez dyskietke wczytuje a plyty nie,dlaczego? wchodze na tego floopy i mam A: no to wpisuje e/d:/setup.exe –nie wchodzi,poza tym co wkoncu mam przestawic w tym biosie?W tym boot nie widze takiej opcji, o nic czekam...
gen
Dodano
29.03.2003 13:23:10
w boot mam; REMOVABLE DEVICE; IDE HARD DEVICE; ATAPI CD–ROM; OTHER BOOT DEVICE; i jeszcze jakies opcje na dole ale chyba tu akurat niepotrzebne
gen
Dodano
29.03.2003 11:55:06
PLyte glowna? ASUS A7V333–X
gen
Dodano
29.03.2003 11:49:21
juź nie ! jaką masz płytę ? intela ? nie grzeb w advanced tylko w boot...
aligator
Dodano
29.03.2003 11:33:00
dobra znow ustawilem te primary master na cd,reset,blad,wciskam F1 i odpala cd :) mam instalator XPeka biore instaluj i wybieram na jakiej partrycji moge zainstalowac wina, powiedzmy biore c: wezme formatowanie to bede jeszcze mogl sie cofnac do ekranu wyboru dysku??
gen
Dodano
29.03.2003 10:49:54
wiem o co ci chodzi, na starym kompie mialem takiego biosa, a teraz mam jakiegos nowego na gorze mam zakladki: MAIN; ADVANCED; POWER; BOOT; EXIT;
w tym advanced szukalem i znalazlem Primary Master
Secondary Master, Primary Master, Primary Slave
przestawialem to pierwsze na cd i po restarcie wyskoczyl jakis blad....
gen
Dodano
29.03.2003 10:37:09
nooo – u mnie tez chyba sie szykuje formatowanie , bo muzyczna (ac 97) przestala mi grac :( – nie mam jak mp3 odtwarzac – nie moge sobie poradzic z tym ustrojstwem:?

winamp niby chce odgrywac , ale nie moze – staje gdziekolwiek by sie nie przesunelo suwaka :x

nooo trudno – czas formata porzadnego zrobic :D
B3T0N
Dodano
28.03.2003 23:29:24
kaźdy bios jest inny, ja mam obecnie w ogóle odjechany taki.
spróbuj tak: wejdz w bios, najedz na advanced BIOS Features i enter, później na first boot device i klawiszami page up/page down wybierz cdrom jak wybierzesz naciśnij esc wracasz doo głównego okna, wybierz save&exit setup no i enter, Y, enter i koomp restartuje, włórz wcześniej płytke z XP, powinien pojawić Ci się napis dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku CD... no i poleci instalka...

zaznaczam jednak źe moźesz mieć innny bios niź opisałem i musisz pokombinować i szukać podobnych opcji
aligator
Dodano
28.03.2003 23:23:17
aligator pomoz nie dzisiaj dobra jutro powtarzam na F8 nie mam opcji odpalania z cd ani z dyskietki, w biosie troche grzebalem ale nie moge znalezc tej opcji gdzie ustawialo sie z czego ma najpierw startowac...[/i]
gen
Dodano
28.03.2003 22:44:13
:( naciskam te f8 no i mam jakies menu startowe ale nie wybieram tam z czego odpalam kompa, szukalem tez w biosie w starej wersji wiedzialem gdzie to jest ale w tej nowej sie nie orientuje no nie wiem sproboje jeszcze raz... aligator daj cynk co tam trzeba zrobic w tym menu startowym ;)
gen
Dodano
28.03.2003 20:49:36
będzie się pytało. pierwszy raz wisujesz chyba nazwę jaką chcesz np. gen oraz organizacja np. dom. na samym końcu musisz wybrać prrzynajmniej jednego uźytkownika np. powtórz gen, ja tak dokładnie akurat tego nie pamiętam bo zawsze robie to bardzo szybko i automatycznie... :wink:

jak Ci sie wszyściutko uda to daj znać 8) powodzenia... :lol:

pamiętaj źe po instalacji jako pierwsze wrzucasz sterowniki od plyty głownej.
aligator
Dodano
28.03.2003 19:30:24
no dobra wszystkie kopie juz zrobione, tylko jeszcze jedno pytanie czy podczas instalacji bedzie ptytalo jako kto chce sie zaistalowac:administrator czy ktos tam inny a jezeli tak to co wybrac?
gen
Dodano
28.03.2003 17:24:26
gen nic niie trzeba pisać, wrzuć płytę, poczekaj aź zainstaluje sobie jakieś tam pliki lub sterowniki, później po prostu uwaźnie wszystko czytaj... 8) i wybieraj, to jest narawdę bardzo łatwe, szkoda źe nie posiadam skanera, bym wszysciutko ładnie wrzucił... :cry: :lol:

Uwaga!!! na pewnym etapie jest prośba o utworzenie hasła, i nie jest to bynnajmniej hasło administratora, lecz hasło systemu potrzebne np. do konsoli odzyskiwania systemu w razie jakiejś tam awarii, proponuje proste hasełko i gdzieś je sobie zapisać w notesie bo jak na razie to nie znalazlem go nigdzie w windowsie.

jak byś gdzieś mógł dostać lub masz to polecam Komputer Swiat nr 2/2002, jest tam wszyściiutko ładnie opisane.

pozdrawiam... :lol:
aligator
Dodano
28.03.2003 13:59:27
czyli u mnie to bedzie tak: z windowsa formatuje F i G restart, dusze F8 wybieram naped CD tam pewnie juz jakies polecenie FORMAT(?),a trzeba pisa c: u/ format
czy automatycnie wykryje dysk c:? a pozniej restart , plyta w nepedzie i instaluje wina,zgadza sie?
gen
Dodano
28.03.2003 13:26:47
nie musisz wchodzić do biosu. przy odpalaniu kompa wciskaj F8, pojawi Ci się opcja odpalenia z flopy,hdd i cd, dajesz na cd wciskasz klawisz zaraz jak zobaczysz prośbe "dowolny klawisz spowoduje rozruch z cd" lub podobnie, jak sie troche zagapisz to bedziesz musiał powtarzać, dalsze postępowanie jest juź proste, bedziesz mogł zlikwidować partycje, utworzyć nowe, sformatować itp. polecam jednak utworzyć partycje tylko jedną pod XP, reszte utwórz za pomocą Partition Magic.

robiłem to juź ze 20 razy... :wink: nie ma mocnych... :lol:
aligator
Dodano
28.03.2003 00:28:32
gen
Dodano:
27.03.2003 22:01:24
Komentarzy:
20
Strona 2 / 3