Wirus w BOOT SECTORZE

Witam wszystkich.
Mam ogromną prośbę. Nie wiem juź co robić. Jakieś paskudztwo zagnieździło się w boot sektorze i nie mogę go stamtąd wyciągnąć.
Gdy uruchamiam z dyskietki fdisk–a, nie potrafi nawet zbadać spójności dysku a co dopiero sformatować.
Czy jest jakieś narzędzie, które sobie z tym poradzi? Nie wiem nawet, co to za wirus, bo programy spod Windowsa nic nie wykrywają, a fdisk daje tylko informację, "wirus w boot sektorze". Moźe jest jakiś skutevzny antywirus, którego moźna odpalić z dyskietki?
HELP !!! :cry:

Odpowiedzi: 14

Oj, sie zgadzam :mrgreen:
A tak w ogóle, przyznaj się, korzystałeś z fixmbr?
Peter_l
Dodano
12.11.2005 17:10:20
Hehe.. ten śmieć z Linuksa bo pewie Lilo/Grub, fdisk głupiał, ale spod konsoli odzyskiwania na płycie XP–eka z pewnoscią fixmbr byś zrobił.
Tymi 8MB się nie przejmuj... i tak będą :wink:
Bobi
Dodano
12.11.2005 17:07:08
Mam drania !!! :twisted:
Okazało się, źe to były "śmieci" z Linuxa, które fdisk odczytywał jako wirusa. Dopiero instalatorem Mandrake'a zmusiłem przeklęte 8 MB do ustąpienia z mojego dysku. Całość sformatowałem na Fat 32 i po kłopocie !!!
No to teraz biorę się za stawianie czyściutkiego systemu.
Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi i sugestie :)
kolbi
Dodano
12.11.2005 17:02:21
a czym to najlepiej sprawdzić? Poza scandiskiem.
WDClear teź powinien coś wykryć gdyby były jakieś bad sectory, prawda?
kolbi
Dodano
12.11.2005 14:18:00
Ranish partition manager? Dzięki, spróbuję. Tylko skąd ten komunikat w fdisk–u...
kolbi
Dodano
12.11.2005 13:44:12
Co do wirusa to wątpię, ale jeźlei chcesz się upewnić źe go nei będzie to ściągnij Ranisha i "pobaw" się usuwaniem mbr–a.
Co się zaś 8MB tyczy – ten typ tak ma i jest to naturalne zachowanie instalatora.
Rebe
Dodano
12.11.2005 13:27:12
Juź jestem... Zastosowałem komendy "fixmbr" i "fixboot" – nic nie pomogło.
WDClear dopiero za drugim razem przeprowadził operacje do końca. Za pierwszym razem zatrzymał się i poinformował o błędach.
Jednak, gdy uruchamiam fdisk–a, ciągle mam komunikat "boot sector virus (Y/N)" i nie wiem, czy to faktycznie jest wirus, czy program robi sobie ze mnie jaja...
Tworząc partycję z dysku instalacyjnego XP po wybraniu maksymalnej wielkości partycji, wciąź pozostaje 8 MB obszaru nie podzielonego na partycje, do którego nie mam dostępu.
O co chodzi???
Proszę, pomóźcie :cry:
kolbi
Dodano
12.11.2005 13:17:21
Mialo być... "jeśli się NIE powiedzie..." w ostatnim zdaniu. Przepraszam, mam nową klawiaturę i jeszcze mi się palce ślizgają :lol:
kolbi
Dodano
12.11.2005 11:04:20
Dziękuję Ci bardzo, zaraz biorę się do roboty. Wybacz, nie jestem biegły w sprawach komputerowych, a na tym forum jestem pierwszy raz i juź sporo się nauczyłem (tak mi się wydaje :wink: )
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Jeźeli się sie powiedzie, będę Was dalej "męczył" :D
kolbi
Dodano
12.11.2005 11:02:16
kolbi:
Poczytałem jeszcze o fixmbr, moźe spróbuję jeszcze tego...

Mettal juź wcześniej o tym pisał,ta komenda to pierwsze co się robi.
A Wdclear jest bez problemu do ściągnięcia, np. z tąd

http://members.fortunecity.com/compking1/systemtools/WD.zip
MarcinX
Dodano
12.11.2005 10:42:50
A moźesz mi powiedzieć, co to jezt WD Clear i skąd to wziąć (bo to pewnie jakieś narzędzie dyskowe).
Poczytałem jeszcze o fixmbr, moźe spróbuję jeszcze tego...
kolbi
Dodano
12.11.2005 10:30:39
Niekoniecznie to wirus.
Moźliwe źe dysk się sypie lub uszkodzony jest MBR a fdisk to błędnie odczytuje.
Spróbuj wyzerować dysk np. WD Clear.
MarcinX
Dodano
12.11.2005 10:24:21
Tak, system XP a dysk... no właśnie, on nie ma teraz źadnego systemu plików (wcześniej był NTFS). Myślałem, źe jak wytnę do zera wszystkie partycje i postawię na nowo, to zamarze tego wirusa, ale on sobie ciągle rezerwuje 8 MB na dysku, którego nie mogę nadpisać. Próbowałem teź fdisk/mbr i nic...
kolbi
Dodano
12.11.2005 10:11:36
Jaki system operacyjny ? Jesli XP a partycja NTFS, to zainteresuj sie poleceniem fixmbr, z konsoli odzyskiwania. Na forum poszukaj jak odpalic konsole itp, bylo wiele razy.
mettal
Dodano
12.11.2005 10:04:16
kolbi
Dodano:
12.11.2005 09:56:09
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1