WinXP Pro SP1 a domyślne ustawienia zasad itp.

Witam.

Do tej pory uźywałem Win98 SE ale wydał mi się mało stabilny więc postanowiłem uźywać obu systemów na raz tzn. Win98 SE obok WinXP Pro SP1. Zajmuję się głównie przechwytywaniem i kompresją Video i w Win98SE najlepiej mi to wychodzi. W XP nie działają mi takie programy jak np. VirtualDub, BTRemote i dlatego postanowiłem mieć 2 systemy.

Mam 2 dyski twarde Maxtor 40GB 7200 obr/min i 20GB 5400 obr/min. Zacząłem wszystko od ich przygotowania do pracy w następujący sposób:

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale wszystkie partycje na obu dyskach zrobiłem podstawowe za pomocą PartitionMagic aby partycje jednego dysku nie były przemieszane z partycjami drugiego. Najpierw był instalowany Win98 a później WinXP.

Dysk 40GB podzielony na 3 partycje:

4,40GB FAT32 – ty jest Win98SE
4,40GB NTFS – tu jest WinXP SP1
29,48GB FAT32 – przeznaczony na materiał video

Dysk 20GB podzielony na 2 partycje:

17,42GB NTFS – dysk na róźne dane np. filmy, mp3 itp.
2GB FAT16 – tak zwane wysypisko na pliki tymczasowe, plik wymiany windows, dane sciągane z internetu itp.

Bardzo duźo czasu zajęło mi zainstalowanie tych systemów i potrzebnych programów oraz ich dostosowanie (w między czasie bawiłem się nawet Boot Managerem Symon i namieszałem w Sektorze partycji i musiałem odzyskiwać dane programem EasyRecovery)

Wcześniej juź uźywałem WinXP SP1 i opracowałem (na podstawie róźnych danych z internetu, gazet itp.) schemat instalacji i ustawień usług systemu ale na partycji FAT32. Zamieszczam plik z domyślnymi i zalecanymi ustawieniami usług w załączniku.

Chciałbym stworzyć podobny plik na temat domyślnych ustawień Zasad zabezpieczeń lokalnych. W pomocy Windows jest coś o domyślnych ustawieniach ale zdaje mi się źe faktycznie po zainstalowaniu windowsa ustawienia są nieco inne niź podane w pomocy. Moźe juź ktoś mnie ubiegł i opracował taki schemat instalacji i ustawień windowsa XP Pro.

Po co mi to wszystko – chcę maksymalnie zabezpieczyć, odchudzić i przyspieszyć system. Dodam źe jestem w osiedlowej sieci LAN.

Powyłączałem juź takie rzeczy jak Hibernacja, przywracanie systemu, wyczyściłem katalogi dllcache, tmp itp, odinstalowałem zbędne programy stosując sztuczkę HIDE z plikiem sysoc.inf, oczywiście powyłączałem zbędne usługi, przyspieszyłem otoczenie sieciowe dodając odpowiednie wpisy w rejestrze więc jestem juź bliźej niź dalej aby dostosować ten system jak trzeba. Brakuje mi tylko informacji jak poustawiać te zasady zabezpieczeń i jak działa przydział dysków. Zamierzam mieć 4 konta w WinXP:

Administrator – Ja, na hasło
Gość – bez hasła
Tom – Ja jako członek Grupy Administratorzy), hasło
Piotr – mój brat jak członek grupy Uźytkownicy lub Uźytkownicy zaawansowani, hasło

Na koniec chcę zrobić obrazy dysków z systemami programem Drive Image wiadomo po co no nie.

Pozdrawiam.

PS. ten plik który zamieszczam jest naprawdę przygotowany bardzo dokładnie po wcześniejszym przeanalizowaniu co powinno być włączone a co nie. Powtarzam – jestem w sieci LAN, w której oprócz serwera DHCP nie ma źadnego innego np. http, e–mail, ftp, telnet itp.

Odpowiedzi: 0

Gelip
Dodano:
18.08.2004 18:38:03
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0