WinXP Pro a sieć LAN
Mam jeszcze jeden dziwny problem a mianowicie, czasami, a właściwie bardzo często zdarza się źe nie mogę wejść przez otoczenie na inne kompy, dotyczy to przede wszystkim tych z Win98 bo na te z WinXP wchodzę bez problemu. Czasami równieź nie widać wszystkich kompów w sieci (nawet mojego). Mamy losowe przydzielanie IP i od tego czasu są problemy.
Odpowiedzi: 2
Chyba juz znalazlem odpowiedz na to pytanie. Jest ona nieco zaskakujaca. Sytuacja jest nastepujaca dwa kompy na jednym przynjamniej xp i stale IP i polaczenie z netem. Jesli teraz macie np zona zinstalowanego to zobaczycie ze takie cudo jak LSA Shell Export bedzie sie chcialo laczyc z internetem i z siecia lokalna. Wg moich obserwacji polaczenie jest realizowane z DNS`em aby ustalic uprawnienia. To tylko hipoteza jeszcze nie do konca potwierdzona ale jest fakt ze to 'cudo' ma jakis wplyw na udostepnianie katalogow/plikow.
Spróbujcie ustawić stałe numery IP. PO za tym w otoczeniu sieciowym często trzeba długo czekać (i kilka zrazy próbować) zanim "zobaczy" inne komputery. Jak juź zobaczy to powinno działąc normanie (szybko).
Strona 1 / 1