winXp nie chce wlezc

Witam
Mam problem – probuje zainstalowac WinXp –
wiesza sie badz resetuje w roznych miejscach instalacji badz dajac blad (np. niebieski ekran (blad irq?!)– powyjmowalem wszystko – to samo), win 98 zainstalowalem bez wiekszych problemow . Pamiatki sprawdzalem programem chodza, procek takze, grafa hmmmm. 3D mark polecial.
Na 98 co jakis czas (1–4h) mi sie resetuje .. badz zwieche robi.(ale nie zawsze). Temperatura raczej to nie jest. Bylbym wdzieczny za jakies sugestie .

pozdrawiam
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
moja konfiguracja to Ath 1,4 Ecs K7vza,GF2400/64,Hdd segate80,pamiatki(noName–ale sprawne).

Odpowiedzi: 9

kolo testowales pamiatki ?? ja testowalem i po calonocnej robocie twierdzi ze sa ok . :/ ale dzieki za podpowiedz ..sprobuje jeszcze raz z innymi
Anonymous
Dodano
13.05.2004 19:57:40
strzałka!miałem ten sam problem!włoźyłem inny RAM do kompa i jak ręką odjał.zalezy tez co pisze na niebieskim ekranie.
Anonymous
Dodano
13.05.2004 19:15:00
Pokombinuj z Biosem nieoficjalnym, bo to i kwestia stabilności płyty jako takiem być moźe. Po wpisaniu symbolu płyty powinno Ci wyrzucić jakieś linki do zapaleńcow. W wielu przypadkach ząładowanie takiego biosu "od ludzi" pomagało róznym ECS–om stabilnie pracować.
Moźe to być i kwestia zasilania jednak, ale bardziej tego co płyta z pradem orbi niź zasilacza – na to juz chyba nie da się nic zrobić.
Rebe
Dodano
12.05.2004 22:03:20
rozumiem Rebe ze brakuje Ci informacji – wiec przed zmiana procesora (byl D850) wszystko bylo ok, po zmianie zaczynaja sie takei objawy. Niestety procek juz poszedl i nie mam mozliwosci ponownego przelozenia w celu sprawdzenia. Napiecia wygladaja wporzadeczku. noo moze 5V jest troche za niskie bo 4,83V. Ale wczesniej bylo tak samo i smigalo.Czy jest mozliwe ze ta plyta z tym prockiem nie bedzie chodzic ?? pozdro .. a fusy jak chcesz .. moge zalatwic, ew kosci :P
Anonymous
Dodano
12.05.2004 21:29:07
pdalec:

a z mniej oczywistych ??

Urok, sraczka, przemarsz wojska :wink:
Kłopoty ze stabilnością podawanego napięcia, jakieś problemy z płytą – to tak "z sufitu" podane, bo i fusów do wróźenia za duzo nie było.
Rebe
Dodano
12.05.2004 18:16:12
wczesniej robilem skan dysku sie narazie w wersji szybkiej – ze strony producenta czyli seagate – spod pseudo dosu – nie wykryl zadnych problemow – transferek w normie. sprobuje jeszcze w nocy myknac calosc ale 80gb to troche zajmie ..
a z mniej oczywistych ??

.. dzieki Ci REBE za Twe mądre słowa :D..
Anonymous
Dodano
12.05.2004 17:38:37
To zostaje – z tych oczywistych rzeczy – dysk.
Najlepiej uzyć do sprawdzenia albo narzedzi producenta – z jego strony, albo NDD ( Norton Disk Doctor ), ale w wersji DOS–owej i obserwować czy przez wszystkie sektory przechodzi ówno czy trafia na obszary ,z którymi się męczy – osłabione, a to zapowiedź pojawienia się badów zaś w trakcie pracy systemu moźliwość pojawienia się błędów i restartów.
Rebe
Dodano
12.05.2004 17:20:49
pamiatki byly sprawdzane przez cala noc programikiem, wiec raczej to nie to :( ale dzieki za probe pomocy :P ..jakies inne propozycje ?
Anonymous
Dodano
12.05.2004 17:03:24
Sprawdź jeszcze raz te pamięci.
Rebe
Dodano
12.05.2004 14:42:03
Anonymous
Dodano:
12.05.2004 14:37:33
Komentarzy:
9