Win'XP instalacja – masz problem przeczytaj to

Masz problem z instalacją to przeczytaj to.

Pierwsze to sprawdzenie podłączeń wszystkich urządzeń, zworek, taśm dysków.
Do napędów ATAPI czyli CD–ROM itp najlepiej uźyć kabla 40pin.
Napędy master podłączać na końcu taśmy itp.

XP jest wraźliwy na ustawienia BIOS'u. W BIOS'ie na 99% (czyli ogólnie płycie) tkwi problem z instalacją XP.
Trzeba tam sensownie zrobić porządek a napewno zadziała, jeśli nie to trzeba w takim przypadku sprawdzić czy nie ma nowszej wersji BIOS'u jeśli jest, to wgrać, ustawić optymalne opcje, sprawdzić ustawienie częstotliwości CPU i RAM i na 99% zainstalujesz. Czsami jeszcze musisz poprzestawiać urządzenia na PCI. Niektóre uźądzenia wymagają wyźszego priorytetu przerwania i umieszczenie ich zbyt nisko powoduje konflikt sprzętowy i niebieski ekran :)
Jeśli komputer nie obsługuje ACPI lub jest to komp klasy AT to podczas instalacji gdy pojawi się napis "wciśnij F6 dla...." wybieź szybko F4 lub F5 ( :) nie pamiętyam dokładnie) to po jakimś czasie pojawi się opcja z typami komputerów. Wybieź stanstatowy AT. A zadziała na najstarszym sprzęcie. Trzeba tylko pamiętać o dostatecznej ilości RAM'u.

Odpowiedzi: 2

zbor:
Z tym biosem to nie jest tak oczywiste bo xpki dają sie zainstalowac na starych biosach i nie konieczne jest uaktualnienie (ja u siebie zainstalowalem na plycie i biosie z 98 roku i poslo jak po masle, wczesniej zainstalowalem tez na innej plycie z prockiem 200 podkreconym do 233) Jeśli są juź problemy to wynikajace bardziej z padnietego ramolca lub ze zbyt podkreconego procka lub szyny. Jak za duzo go podkreciłem to wywalal komunikaty o braku plikow na cdromie przy instalacji

Nie doczytałeś. Pisałem o problemach z instalacją, a nie źe sie nie da i juź. Mam pogląd źe da się na prawie kaźdej maszynie zainstalować Win'XP zwykle to problem małej ilości RAM i czsami błedami BIOS.
Anazar
Dodano
10.10.2002 19:29:09
Z tym biosem to nie jest tak oczywiste bo xpki dają sie zainstalowac na starych biosach i nie konieczne jest uaktualnienie (ja u siebie zainstalowalem na plycie i biosie z 98 roku i poslo jak po masle, wczesniej zainstalowalem tez na innej plycie z prockiem 200 podkreconym do 233) Jeśli są juź problemy to wynikajace bardziej z padnietego ramolca lub ze zbyt podkreconego procka lub szyny. Jak za duzo go podkreciłem to wywalal komunikaty o braku plikow na cdromie przy instalacji
zbor
Dodano
07.10.2002 16:00:35
Anazar
Dodano:
07.10.2002 15:14:01
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1