Windy, drukarki i hasla...
Witam
mam dziwny problem:
w mojej malej sieci funkcjonuja komputery
1)serv na Linuxie
2)do niego podpiete 2WinXP i 2Win98SE
3) Win2000 (jest podpiety pod osobna karte z innym zakresem)
do Win2000 podpieta jest drukarka i:
jeden win98 i Xp dzialaja poprawnie (tzn drukuja i loguja sie)
natomiast taki sam zestaw przy instalacji drukarki (winXP) lub przy probie drukowania wymaga hasla(!)
co to haslo???
z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
mam dziwny problem:
w mojej malej sieci funkcjonuja komputery
1)serv na Linuxie
2)do niego podpiete 2WinXP i 2Win98SE
3) Win2000 (jest podpiety pod osobna karte z innym zakresem)
do Win2000 podpieta jest drukarka i:
jeden win98 i Xp dzialaja poprawnie (tzn drukuja i loguja sie)
natomiast taki sam zestaw przy instalacji drukarki (winXP) lub przy probie drukowania wymaga hasla(!)
co to haslo???
z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Odpowiedzi: 6
Jesli chodzi o drukarke, to zeczywiscie byl to firewall. przepraszam, ze nie napisalem posta, natomiast dziwi mnie fakt, ze nie mozna przegladac zasobow sieciowych, gdyz oba komputery maja identyczna konfiguracje! (firewall windozowy).
pozdroofki
PS. wielkie dzieki za pomoc
pozdroofki
PS. wielkie dzieki za pomoc
zle ustawione gp lub zalaczony firewall (byc moze w trybie ukrycia).
sa inne
i jeszcze jedna ciekawa sprawa.
Kompy na ktorych sa winXP maja identyczna konfiguracje sprzetowa oraz identyczne oprogramowanie (no moze po za numerkami:) ) ale:
z kompa ktory wymaga hasla na drukarke nie moza przegladac zasobow (np. otoczenie sieciowe) kompa "bez hasla" (nie zgadniecie dlaczego...) natomiast w druga strone komunikacja odbywa sie bez problemu.
ja wiem, ze to sa tylko windy ale bez przesady!
i jeszcze jedna ciekawa sprawa.
Kompy na ktorych sa winXP maja identyczna konfiguracje sprzetowa oraz identyczne oprogramowanie (no moze po za numerkami:) ) ale:
z kompa ktory wymaga hasla na drukarke nie moza przegladac zasobow (np. otoczenie sieciowe) kompa "bez hasla" (nie zgadniecie dlaczego...) natomiast w druga strone komunikacja odbywa sie bez problemu.
ja wiem, ze to sa tylko windy ale bez przesady!
A to sorry. Zrozumialem opatrznie "...przy instalacji drukarki (winXP)...).Eximius:drukarka jest podpieta jak wyraznie napisalem do W2K
Na tym XP, na ktorym jest problem – czy nazwa komputera i nazwa uzytkownika jest taka sama czy tez te nazwy sa inne ?
taa :) mialo byc "co to za haslo?" niedopatrzenie.
po za tym drukarka jest podpieta jak wyraznie napisalem do W2K a skoro pozostale kompy sie loguja, wiec nie mozna powiedziec, ze dostep jest zablokowany...
pozdroofki
po za tym drukarka jest podpieta jak wyraznie napisalem do W2K a skoro pozostale kompy sie loguja, wiec nie mozna powiedziec, ze dostep jest zablokowany...
pozdroofki
Haslo to ciag kilku znakow lub nawet wyrazow :wink: . Jednym z bardziej znanych hasel jest haslo: "Najlepsze kasztany sa na placu Pigalle" :P .Eximius:co to haslo???
A tak powazniej – zalacz konto Gosc na tym XP, lub/i usun konto Gosc z odmowy logowania z sieci. To wszystko jest opisane w starszych postach.
Strona 1 / 1