WindowsXP a rozmiar pliku wymiany
Witam,
prawdopodobnie było juź poruszane, lecz ciekawy jestem opini uźytkowników którzy dysponują 1GB Ramu, jaki rozmiar mają ustawiony i czy wogóle go mają, jakie główne przeznaczenie pracy komputera, gdzie umiejscowić plik – na końcu dysku czy na początku dysku, czy pozostawić bez zmian, itp.
I nie chodzi mi o linki do artykułów na ten temat, które podaje sam dla przykładu:
http://heh.pl/artykuly.php?id=25
http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dyski_2004/strona–22.html
http://www.v–lo.krakow.pl/~thn/komp/software/paging.htm
Pozdrawiam
Goldbergs
prawdopodobnie było juź poruszane, lecz ciekawy jestem opini uźytkowników którzy dysponują 1GB Ramu, jaki rozmiar mają ustawiony i czy wogóle go mają, jakie główne przeznaczenie pracy komputera, gdzie umiejscowić plik – na końcu dysku czy na początku dysku, czy pozostawić bez zmian, itp.
I nie chodzi mi o linki do artykułów na ten temat, które podaje sam dla przykładu:
http://heh.pl/artykuly.php?id=25
http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dyski_2004/strona–22.html
http://www.v–lo.krakow.pl/~thn/komp/software/paging.htm
Pozdrawiam
Goldbergs
Odpowiedzi: 9
Z tego co ja wywnioskowalem/przeczytalem w roznych pismach to windows zle go przydziela, za duze ilosci jesli chodzi o wieksze ilosci ramu. Ja tez mam 1GB ramu i wystarczajacy rozmiar pamieci wirtualnej to 512, przy wiekszych rozmiarach windows wolniej chodzi bo nie wiedziec z jakich powodow niektore rzeczy pakowane sa do wirtuala zamiast w ram a jak wiadomo wirual jest z 1000x wolniejszy od ramu!! Sami wyciagnijcie juz wnioski :)
Pozdrawiam
PS
Bez wirtualnej nie dzilaja gry, i czesto wiesza sie komp gdyz pamiec w pamieci ram pozostaja aplikacje ktore "moglibysmy" uruchoic a w rzeczywistosci z nich nie kozystamy (to miedzy innymi tez funkcja swap'u)
Pozdrawiam
PS
Bez wirtualnej nie dzilaja gry, i czesto wiesza sie komp gdyz pamiec w pamieci ram pozostaja aplikacje ktore "moglibysmy" uruchoic a w rzeczywistosci z nich nie kozystamy (to miedzy innymi tez funkcja swap'u)
po usunieciu dalej to samo jest,plik pagefile 575MB jest na c nadal. A niemozna tego zrobic jakos jeszcze inaczej?
A pozatym mam ustawione zeby nylo bez pliku stronicowania na c!!!
juz nie wiem co mam robic!
A pozatym mam ustawione zeby nylo bez pliku stronicowania na c!!!
juz nie wiem co mam robic!
Odinstaluj Tweaka.
A najlepszy program do ustawiania jest wbudowany w Windows :wink:
Nic innego nie potrzeba.
A najlepszy program do ustawiania jest wbudowany w Windows :wink:
Nic innego nie potrzeba.
No przyznam sie troszke ze bawilem sie tweakiem4 ale probowalem i zmienialem opcje tak aby na c nie bylo stronicowania! No i tak to nic nie dalo.
Czy jak usune tweaka to pijdzie wszystko?
Moz znasz jakis lepszy program do zmiany bez zadnych komplikacji i problemów welkosci pliku stronicowania.
Chyba ze mozna zmienic i cos poprzestawiac w rejestrze!
Podam gg bo taka dyskusja raczej nie ma sensu, jak mozesz to sie odezwij: 2786248.
Narqa
i jeszcze jedno – zrobilem aby w tweaku nie bylo zadnego pliku stronicowania a w ustawieniach windowsa zeby na c nie bylo no i po restarcie plik 512MB byl na c chociaerz nigdzie nie jest tak ustawione.
Jak by mialo to pomóc to moge wywalic tweaka!
Czy jak usune tweaka to pijdzie wszystko?
Moz znasz jakis lepszy program do zmiany bez zadnych komplikacji i problemów welkosci pliku stronicowania.
Chyba ze mozna zmienic i cos poprzestawiac w rejestrze!
Podam gg bo taka dyskusja raczej nie ma sensu, jak mozesz to sie odezwij: 2786248.
Narqa
i jeszcze jedno – zrobilem aby w tweaku nie bylo zadnego pliku stronicowania a w ustawieniach windowsa zeby na c nie bylo no i po restarcie plik 512MB byl na c chociaerz nigdzie nie jest tak ustawione.
Jak by mialo to pomóc to moge wywalic tweaka!
Wchodzisz w zaawansowane opcje wydajności,zaznaczasz na partycji systemowej brak pliku stronnicowania :arrow: zaznacz "ustaw" ,zniknie wielkość swapa.
Dalej.
Zaznaczasz dysk na swap ,ustawiasz swoje wielkości lub kontrolowane przez system :arrow: zaznaczamy "ustaw".
Restartujemy.
Pagefile powinien zniknąć z partycji systemowej.
Musi działać.
Inna sprawa ,nie bawiłeś się jakimś tweakerem ?
On teraz nie dopuszcza do zmiany.
Dalej.
Zaznaczasz dysk na swap ,ustawiasz swoje wielkości lub kontrolowane przez system :arrow: zaznaczamy "ustaw".
Restartujemy.
Pagefile powinien zniknąć z partycji systemowej.
Musi działać.
Inna sprawa ,nie bawiłeś się jakimś tweakerem ?
On teraz nie dopuszcza do zmiany.
max17:Przypominam ze zmianna ustwien nic nie daje!!!
Dzieki i pozdr.
No to opisz krok po kroku jak je zmieniasz ( częstą przypadłościa jest zapominanie o koniecznościkliknięcia "ustaw" przed "OK" ). Co prawda był juź tu taki wątek, w ktorym opisywano jak to swap się uparł na rozmiar i ni dawąło się og przerobić, ale to są sytuacje wyjątkowe.
Do tego moźesz sprawdzić czy zmiana poprzez rejestr nie da rezultatu – opis klucza w archiwum.
Prosze pomózcie..
Ja teź mam podobny problemik.
Na poczatku mialem 256 ramu i wirtualna była cos ponad 300 na dysku c: w którym chce miec jak najwiecej wolnego miejsca.
Dokupilem 128 zeby winda szybciej lazila ale to malo dalo a wlasciwie pogorszylo nieco bo teraz zajmuje wirtulka 500 czy cos kolo tego. Na c mam teraz mniej niz 200MB. Próboałem zmieniac w ustawieniach ale to nic nie daje, plik pagefile ciagle jest i nigdy sie nie zmienia, zawsze zajmuje ponad 500MB! A przecierz mam jeszcze 3 wypasione partycje (10, 20, 20 GB !!!)
Na pozostalych tez zrobilem pagefile ale chdzi mi o to aby z c calkiem wywalic pagefile, moge posiwecic 5GB innego dysku ktory sweci pustkami na pagefile. Próbowalem roznych programów i nic..nadal to samo!
Czy jest jakas mozliwosc aby na c nie bylo woguje zadnego pagefile???Przypominam ze zmianna ustwien nic nie daje!!!
Bardzo prosze o pomoc bo juz dluzej nie zniose teego wolnego dzialania windy...
Dzieki i pozdr.
Ja teź mam podobny problemik.
Na poczatku mialem 256 ramu i wirtualna była cos ponad 300 na dysku c: w którym chce miec jak najwiecej wolnego miejsca.
Dokupilem 128 zeby winda szybciej lazila ale to malo dalo a wlasciwie pogorszylo nieco bo teraz zajmuje wirtulka 500 czy cos kolo tego. Na c mam teraz mniej niz 200MB. Próboałem zmieniac w ustawieniach ale to nic nie daje, plik pagefile ciagle jest i nigdy sie nie zmienia, zawsze zajmuje ponad 500MB! A przecierz mam jeszcze 3 wypasione partycje (10, 20, 20 GB !!!)
Na pozostalych tez zrobilem pagefile ale chdzi mi o to aby z c calkiem wywalic pagefile, moge posiwecic 5GB innego dysku ktory sweci pustkami na pagefile. Próbowalem roznych programów i nic..nadal to samo!
Czy jest jakas mozliwosc aby na c nie bylo woguje zadnego pagefile???Przypominam ze zmianna ustwien nic nie daje!!!
Bardzo prosze o pomoc bo juz dluzej nie zniose teego wolnego dzialania windy...
Dzieki i pozdr.
Jakbym miał giga ramu to swapa ustawiłbym na jakie 50MB, niestety niektóre gry/programy bez swapa nie chcą się odpalać.
Ja mam tylko 256 DDR :) ale jak bym mioał 1024 to bym ustawił wirtualną na 2048 MB
Strona 1 / 1