WindowsXP a rozmiar pliku wymiany

Witam,
prawdopodobnie było juź poruszane, lecz ciekawy jestem opini uźytkowników którzy dysponują 1GB Ramu, jaki rozmiar mają ustawiony i czy wogóle go mają, jakie główne przeznaczenie pracy komputera, gdzie umiejscowić plik – na końcu dysku czy na początku dysku, czy pozostawić bez zmian, itp.

I nie chodzi mi o linki do artykułów na ten temat, które podaje sam dla przykładu:
http://heh.pl/artykuly.php?id=25
http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dyski_2004/strona–22.html
http://www.v–lo.krakow.pl/~thn/komp/software/paging.htm

Pozdrawiam
Goldbergs

Odpowiedzi: 9

Z tego co ja wywnioskowalem/przeczytalem w roznych pismach to windows zle go przydziela, za duze ilosci jesli chodzi o wieksze ilosci ramu. Ja tez mam 1GB ramu i wystarczajacy rozmiar pamieci wirtualnej to 512, przy wiekszych rozmiarach windows wolniej chodzi bo nie wiedziec z jakich powodow niektore rzeczy pakowane sa do wirtuala zamiast w ram a jak wiadomo wirual jest z 1000x wolniejszy od ramu!! Sami wyciagnijcie juz wnioski :)
Pozdrawiam
PS
Bez wirtualnej nie dzilaja gry, i czesto wiesza sie komp gdyz pamiec w pamieci ram pozostaja aplikacje ktore "moglibysmy" uruchoic a w rzeczywistosci z nich nie kozystamy (to miedzy innymi tez funkcja swap'u)
m1si0
Dodano
28.12.2004 04:32:06
po usunieciu dalej to samo jest,plik pagefile 575MB jest na c nadal. A niemozna tego zrobic jakos jeszcze inaczej?
A pozatym mam ustawione zeby nylo bez pliku stronicowania na c!!!
juz nie wiem co mam robic!
max17
Dodano
27.12.2004 20:36:49
Odinstaluj Tweaka.
A najlepszy program do ustawiania jest wbudowany w Windows :wink:
Nic innego nie potrzeba.
MarcinX
Dodano
27.12.2004 20:35:06
No przyznam sie troszke ze bawilem sie tweakiem4 ale probowalem i zmienialem opcje tak aby na c nie bylo stronicowania! No i tak to nic nie dalo.
Czy jak usune tweaka to pijdzie wszystko?
Moz znasz jakis lepszy program do zmiany bez zadnych komplikacji i problemów welkosci pliku stronicowania.
Chyba ze mozna zmienic i cos poprzestawiac w rejestrze!
Podam gg bo taka dyskusja raczej nie ma sensu, jak mozesz to sie odezwij: 2786248.
Narqa
i jeszcze jedno – zrobilem aby w tweaku nie bylo zadnego pliku stronicowania a w ustawieniach windowsa zeby na c nie bylo no i po restarcie plik 512MB byl na c chociaerz nigdzie nie jest tak ustawione.
Jak by mialo to pomóc to moge wywalic tweaka!
max17
Dodano
27.12.2004 20:21:34
Wchodzisz w zaawansowane opcje wydajności,zaznaczasz na partycji systemowej brak pliku stronnicowania :arrow: zaznacz "ustaw" ,zniknie wielkość swapa.
Dalej.
Zaznaczasz dysk na swap ,ustawiasz swoje wielkości lub kontrolowane przez system :arrow: zaznaczamy "ustaw".
Restartujemy.
Pagefile powinien zniknąć z partycji systemowej.
Musi działać.
Inna sprawa ,nie bawiłeś się jakimś tweakerem ?
On teraz nie dopuszcza do zmiany.
MarcinX
Dodano
27.12.2004 17:48:26
max17:
Przypominam ze zmianna ustwien nic nie daje!!!

Dzieki i pozdr.

No to opisz krok po kroku jak je zmieniasz ( częstą przypadłościa jest zapominanie o koniecznościkliknięcia "ustaw" przed "OK" ). Co prawda był juź tu taki wątek, w ktorym opisywano jak to swap się uparł na rozmiar i ni dawąło się og przerobić, ale to są sytuacje wyjątkowe.
Do tego moźesz sprawdzić czy zmiana poprzez rejestr nie da rezultatu – opis klucza w archiwum.
Rebe
Dodano
27.12.2004 17:46:04
Prosze pomózcie..

Ja teź mam podobny problemik.
Na poczatku mialem 256 ramu i wirtualna była cos ponad 300 na dysku c: w którym chce miec jak najwiecej wolnego miejsca.
Dokupilem 128 zeby winda szybciej lazila ale to malo dalo a wlasciwie pogorszylo nieco bo teraz zajmuje wirtulka 500 czy cos kolo tego. Na c mam teraz mniej niz 200MB. Próboałem zmieniac w ustawieniach ale to nic nie daje, plik pagefile ciagle jest i nigdy sie nie zmienia, zawsze zajmuje ponad 500MB! A przecierz mam jeszcze 3 wypasione partycje (10, 20, 20 GB !!!)
Na pozostalych tez zrobilem pagefile ale chdzi mi o to aby z c calkiem wywalic pagefile, moge posiwecic 5GB innego dysku ktory sweci pustkami na pagefile. Próbowalem roznych programów i nic..nadal to samo!
Czy jest jakas mozliwosc aby na c nie bylo woguje zadnego pagefile???Przypominam ze zmianna ustwien nic nie daje!!!

Bardzo prosze o pomoc bo juz dluzej nie zniose teego wolnego dzialania windy...

Dzieki i pozdr.
max17
Dodano
27.12.2004 17:18:56
Jakbym miał giga ramu to swapa ustawiłbym na jakie 50MB, niestety niektóre gry/programy bez swapa nie chcą się odpalać.
SLAY3R
Dodano
27.12.2004 15:18:39
Ja mam tylko 256 DDR :) ale jak bym mioał 1024 to bym ustawił wirtualną na 2048 MB
MetaVirus
Dodano
27.12.2004 15:16:00
Goldbergs
Dodano:
27.12.2004 14:55:23
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1