Windows zbiera sie do startu okolo 5 minut...
Witam,
Komputer jednego z moch znajomych zaczal dziwnie startowac, ale do rzxeczy od poczatku.
Kilka dni temu pojawil sie niebieski ekran bledu i wiadomo mozna bylo tylko zrobic reset. Po restarcie na ekranie pojawil sie dziwny blad mowiacy o koniecznosci zainstalowania sterownikow karty graficznej. Zostal on zignorowany, poniewaz i karta dzialal (tak to przynajmniej wygladalo) poprawnie a i w panelu ustawien informacja o sterownikach wskazywala ze zainstalowane sa poprawnie i poprawne.
Kilka restartow pozniej, komputer calkowicie odmowil pracy. Proby naprawy z konsoli zakonczyly sie fiaskiem (dysk nie wykazywal zadnych bledow). Szybka decyzja i format.
Po formacie i zainstalowaniu Windowsa zaczal sie inny problem. Mianowicie start windowsa trwa dobre 5 minut. Po przetestowaniu pamieci, robi sie czarny ekran, nie slychac pracy hdd. 2 minuty pozniej pojawia sie ekran przypominajacy ten z pierwszego uruchamiania po instalacji (patrz zalacznik). widnieje on okolo 3 minuty i potem pojawia sie logo i wsztstko wyglada normalnie.
Sprawdzilem sterowniki, napiecia, dysk– wszystko wyglada poprawnie.
Moze spotkaliscie sie z podobnym cude?
Pozdrawiam,
Komputer jednego z moch znajomych zaczal dziwnie startowac, ale do rzxeczy od poczatku.
Kilka dni temu pojawil sie niebieski ekran bledu i wiadomo mozna bylo tylko zrobic reset. Po restarcie na ekranie pojawil sie dziwny blad mowiacy o koniecznosci zainstalowania sterownikow karty graficznej. Zostal on zignorowany, poniewaz i karta dzialal (tak to przynajmniej wygladalo) poprawnie a i w panelu ustawien informacja o sterownikach wskazywala ze zainstalowane sa poprawnie i poprawne.
Kilka restartow pozniej, komputer calkowicie odmowil pracy. Proby naprawy z konsoli zakonczyly sie fiaskiem (dysk nie wykazywal zadnych bledow). Szybka decyzja i format.
Po formacie i zainstalowaniu Windowsa zaczal sie inny problem. Mianowicie start windowsa trwa dobre 5 minut. Po przetestowaniu pamieci, robi sie czarny ekran, nie slychac pracy hdd. 2 minuty pozniej pojawia sie ekran przypominajacy ten z pierwszego uruchamiania po instalacji (patrz zalacznik). widnieje on okolo 3 minuty i potem pojawia sie logo i wsztstko wyglada normalnie.
Sprawdzilem sterowniki, napiecia, dysk– wszystko wyglada poprawnie.
Moze spotkaliscie sie z podobnym cude?
Pozdrawiam,
Odpowiedzi: 9
Obrazek ktory zamiesciłes jest identyczny z moim :lol: tez taki mam jak kompa odpalam ale widze go przez 2 sekundy i odpala normalnie komp i chodzi jak nalezy. Podejrzewam ze jest to wina zle zainstalowanego wina bo jak go instalowałem miałem przumsowego restarta
:wink:
:wink:
Ja miałem takie problemy właśnie z DHCP. Niebieski pasek ładowania XP przebiegał mi po ekranie ze 30 razy... Zdenerwowałem się – i ustawiłem ręcznie adres (dowolny) i proszę... 3 przebiegi paska i juź ekran logowania...
A jeśli chodzi o ten pasek biały z obrazka – to moze być to przyczyna uszkodzenia lub braku sterowników kontrolera dysku.
A jeśli chodzi o ten pasek biały z obrazka – to moze być to przyczyna uszkodzenia lub braku sterowników kontrolera dysku.
woyteg – poświęć te 5 minut i biegusiem :
Tryb pracy dysku, logi – szczeólnie "system" – jeźeli to XP to BootVis i trace, a potem optimize lub od ręki optimize.
Zaś dla sportu mozesz uruchomić komputer w trybie rejestrowanym i patrzeć, patrzeć i patrzeć , w którym miejscu ładowania ten postój się robi.
Do tego zostaje ew. sprawdzenie czy przypisanie DHCP na stąłe nie pomoze, bo – jest taka mozliwość, źe bydle ustawień sieciowych szuka.
Tryb pracy dysku, logi – szczeólnie "system" – jeźeli to XP to BootVis i trace, a potem optimize lub od ręki optimize.
Zaś dla sportu mozesz uruchomić komputer w trybie rejestrowanym i patrzeć, patrzeć i patrzeć , w którym miejscu ładowania ten postój się robi.
Do tego zostaje ew. sprawdzenie czy przypisanie DHCP na stąłe nie pomoze, bo – jest taka mozliwość, źe bydle ustawień sieciowych szuka.
A moze tutaj jest wlasnie pies pogrzebany? moze zainstaluj NiS albo przynajmniej jakiegos innego firewalla na poczatku, bo z tego co napisales winika ze koles jest do netu podlaczony. Hmm trudno jakakolwiek dac tu diagnoze, lecz moze mala konserwacja sprzetu(wyszyszczenie sprezonym powietrzem itp.) pomozewoyteg:Swiezy system, a pierwsza zainstalowana aplikacja byl NSW i updaty.
Wiesz, ja miałem ten problem. On nie mieszka przypadkiem na końcu lub pod koniec linii energetycznej? U mnie teź tak jest, to prąd i trzeba mieć UPS. Ostatnio problem znikła le pewnie któryś z sąsiadów ma zepsutą spawarkę...
Tzn. u mnie non stop niebieski sie pojawia, liczy do 100 i resetować muszę. Ale mi to wygląda na to, źe źródło moźe być podobne.
Tzn. u mnie non stop niebieski sie pojawia, liczy do 100 i resetować muszę. Ale mi to wygląda na to, źe źródło moźe być podobne.
To Sony Vaio, calosc ma okolo 2 lat. Ale dysk nie wykazywal bledow. Sprawdze potem pamieci, tylko prosze o jakies sugestie czym.
hmmm jak stary dysk twardy?
Pamieci sprawdze, choc ich test przebiega bez zaklocen, a co do zawirusowani to chyba nie doczytales do konca? Swiezy system, a pierwsza zainstalowana aplikacja byl NSW i updaty.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Na pierwszym miejscu pamięci do wymiany, podejrzewam teź źe komputer jest nieźle zawirusowany i ma kompletnie w rejestrach pomieszane...
Strona 1 / 1