Windows XP sie do konca nie uruchamia
Witam.
Mam taki problem: odpalam Windowsa (Xp pro) zaczyna się normalnie wczytywac, znika logo XP, czarny ekran, pojawia się myszka, nie mijaja 2 sekundy i reset. i tak w kolko. Przy probie wejscia w awaryjny sytuacja identyczna.
Windows zainstalowany na Maxtor'ze 80GB (nie pamietam modelu, ale w miare nowy, tylko się grzeje 66–69*C, na ATA66).
Ma ktos jakis pomysl jak to naprawic, albo chociaz sposob zeby zobaczyc co powoduje takie wadliwe dzialanie.
Mam taki problem: odpalam Windowsa (Xp pro) zaczyna się normalnie wczytywac, znika logo XP, czarny ekran, pojawia się myszka, nie mijaja 2 sekundy i reset. i tak w kolko. Przy probie wejscia w awaryjny sytuacja identyczna.
Windows zainstalowany na Maxtor'ze 80GB (nie pamietam modelu, ale w miare nowy, tylko się grzeje 66–69*C, na ATA66).
Ma ktos jakis pomysl jak to naprawic, albo chociaz sposob zeby zobaczyc co powoduje takie wadliwe dzialanie.
Odpowiedzi: 10
Witam.
Skonczylo sie na reinstalce z opcja naprawy...i dziala :)
Thx za pomoc.
Skonczylo sie na reinstalce z opcja naprawy...i dziala :)
Thx za pomoc.
Nie liunx nie. Juz tlumacze jak to wyglada.
Dysk 1: MBR linuxowy [lilo boot] wybor miedzy XP a Auroxem. Na tym dysku, na partycji C znajduje sie XP. Reszta partycji to programy, gry itd...
Dysk 2: Tutaj znajduje sie linux.
Wiem ze kombinacja troche alpejska, ale tak musialem zrobic. Juz nawet nie pamietam cemu.
Dziala to od prawie 2 miesiecy – a wlasciwie dzialalo do wczoraj :(.
No to chyba tylko pozostaje te reinstalacja...no ale skoro nic nie strace to chyba tak zrobie, bo MBR nie chce zmieniac, bede mial klopoty z linuxem, zreszta to na pewno nie to, skoro Win zaczyna sie wgrywac [chyba nie przez to :/ ]
Ok jakby Ci cos jeszcze przyszlo do glowy to slucham, reinstalke zrobie pozniej, teraz nie moge, wiec moze jeszcze ktos da jakis pomysl...chociaz stracilem juz nadzieje.
Nic to, dzieki raz jeszcze za pomoc.
Dysk 1: MBR linuxowy [lilo boot] wybor miedzy XP a Auroxem. Na tym dysku, na partycji C znajduje sie XP. Reszta partycji to programy, gry itd...
Dysk 2: Tutaj znajduje sie linux.
Wiem ze kombinacja troche alpejska, ale tak musialem zrobic. Juz nawet nie pamietam cemu.
Dziala to od prawie 2 miesiecy – a wlasciwie dzialalo do wczoraj :(.
No to chyba tylko pozostaje te reinstalacja...no ale skoro nic nie strace to chyba tak zrobie, bo MBR nie chce zmieniac, bede mial klopoty z linuxem, zreszta to na pewno nie to, skoro Win zaczyna sie wgrywac [chyba nie przez to :/ ]
Ok jakby Ci cos jeszcze przyszlo do glowy to slucham, reinstalke zrobie pozniej, teraz nie moge, wiec moze jeszcze ktos da jakis pomysl...chociaz stracilem juz nadzieje.
Nic to, dzieki raz jeszcze za pomoc.
Żem zgłupł ze szcźetem, o ile przy chkdsk–u to jeszcze w grę wchodzą sposoby odpalenia , o tyle co do drugiego z poleceń , a łaściwie jego braku nie mam pomyśłu.
Dobra to zostaje jeszcze metoda naprawy systemu poprzez jego reinstalację.
Ignorujesz "napraw przy uźyciu konsoli" i przechodzisz dalej. Po zaklepaniu licencji instalator napisze, źe znalazł na dysku system i spyta co zrobić – wybierz "R" napraw – wszystkie ustaiwenia będą zachowane, tylko część poprawek zniknie i sterowniki bedą do reinstalacji – głównie grafiki, alem oźe i jakiś jeszcze.
Tak przy okazji – to czy czasem ten problem nie powstął Ci bezpośrednio po instalacji linuksa, bo moźe to on coś namieszał z plikami startowymi i w takim wypadku moźe jakie fixboot, czy fixmbr wystarczy.
Dobra to zostaje jeszcze metoda naprawy systemu poprzez jego reinstalację.
Ignorujesz "napraw przy uźyciu konsoli" i przechodzisz dalej. Po zaklepaniu licencji instalator napisze, źe znalazł na dysku system i spyta co zrobić – wybierz "R" napraw – wszystkie ustaiwenia będą zachowane, tylko część poprawek zniknie i sterowniki bedą do reinstalacji – głównie grafiki, alem oźe i jakiś jeszcze.
Tak przy okazji – to czy czasem ten problem nie powstął Ci bezpośrednio po instalacji linuksa, bo moźe to on coś namieszał z plikami startowymi i w takim wypadku moźe jakie fixboot, czy fixmbr wystarczy.
Rebe ja naprawde mam dobre intncje, i to wszystko robilem wlasnie z konsoli ratowania z dysku instalacyjnego[tyle to jeszcze wiem] i tam NIE MA polecenia SFC :(, a chkdsk ma tylko takie parametry jak napisalem, zreszta jego uruchomilem to nic zbytnio nie wykryl, bynajmniej nie napisal o tym.
Z reguły mam na mylsi to co pisze – tak iwęc wiersz polecenia nie oznacza źadnego trybu awaryjnego.
A jak tę konsolę uruchamiasz w ogóle ?
Moźe trzeba od poczatku :
płyta do cd – start z niej instaltora wybór naprawy przy uźyciu konsoli odzyskiwania i tam chkdsk i/lub sfc – jest tam jeszcze pare opcji i poleceń, kóre isęp o wpisaniu help pokazują – moźe warto się z nimi zapoznać ?
A jak tę konsolę uruchamiasz w ogóle ?
Moźe trzeba od poczatku :
płyta do cd – start z niej instaltora wybór naprawy przy uźyciu konsoli odzyskiwania i tam chkdsk i/lub sfc – jest tam jeszcze pare opcji i poleceń, kóre isęp o wpisaniu help pokazują – moźe warto się z nimi zapoznać ?
Wiersz polecen?? Masz na mysli tryb awaryjny z wierszem polecen? Napisalem ze awaryjny sie nie chce uruchomic :(
A w chkdsk sa tylko dwie opcje /P i /R.
A w chkdsk sa tylko dwie opcje /P i /R.
Co prawda nie z konsoli, ale z wiersza polecenia i "F" – jest, ale mniejsza o to – wpisz chkdsk /? i bedzieszm iał opis + dostepne – wybierz to co pasuje.
sfc – komtroler plików systemowych – w sytuacji kiedy jakieś pliki zostąły zmienione/uszkodzone jego uźycie umoźliwia ich przywrocenie – potrzebna jest oczywiście płyta windowsa .
sfc – komtroler plików systemowych – w sytuacji kiedy jakieś pliki zostąły zmienione/uszkodzone jego uźycie umoźliwia ich przywrocenie – potrzebna jest oczywiście płyta windowsa .
To chkdsk to mialo miec parametry /P /R ? bo /F nie ma :)
A jak uruchomic to sfc i coz to robi?
A jak uruchomic to sfc i coz to robi?
Nie usilowalem, bo nie wiedzialem co, ale teraz zrobie to co powiedziales i zobacze co bedzie.
A moźe by tak .konsola i chkdsk z jakimi parametrami /F /R , a potem jakie sfc /scannow ?
Wszak nie podałeś newet czy i co usiłowałeś sam zrobić.
Wszak nie podałeś newet czy i co usiłowałeś sam zrobić.
Strona 1 / 1