Windows XP Prof. i dziwne rozmiary Xp–ka po formatowaniu.:(
Dokonalem Formatowania dysku. Problem jest tego rodzaju: jak klikne na ikonke Dysk C –––Wlasciwosci to widnieje mi opis na tym kole Zajete miejsce 2,78GB a jak zaznacze wszystkie foldery na dysku C to mam 1,11 GB. Co sie dzieje. Wspomne to iz przy formacie dysku na 20% komp zaliczyl mi zwieche :huh: musialem restartowac, przy zakladaniu partycji i sprawdzeniu spojnosci dysku tez mi zaliczyl zwiech na 51% – tez musialem reset mu walnac.
Odpowiedzi: 9
Pagefile to jak napisano wsześniej pamięć wirtualna ,swap,przy 1gb ramu teoretycznie moźna go wyłączyć
Właściwości systemu :arrow: zaawansowane :arrow: wydajność :arrow: ustawienia :arrow: zawansowane zmień
ale system przy braku pamięci moźe się pluć o zwiększenie swapa.
Ja ustawiłem na sztywno 1gb na innej partycji,jak dla mnie optymalnie.
Właściwości systemu :arrow: zaawansowane :arrow: wydajność :arrow: ustawienia :arrow: zawansowane zmień
ale system przy braku pamięci moźe się pluć o zwiększenie swapa.
Ja ustawiłem na sztywno 1gb na innej partycji,jak dla mnie optymalnie.
Znalazlem iz prawie 1,5 GB zajmuje mi Pagefile. Czy jest mozliwosc go wylaczenia lub calkowitego usuniecia.
Podam swoj sprzet: AbitIC7–G, P4 2,4GB, 2x512MB Kingston, WD 120GB.
Podam swoj sprzet: AbitIC7–G, P4 2,4GB, 2x512MB Kingston, WD 120GB.
Ja nie podwaźam waszego autorytetu poprostu proponuje swoje sugestie!
Seeker:
Rebe jak byś nie wiedział to takie podejście do tematu jak wypowiedź bimasa to ...pluralizm komputerowy (od łac. pluralis)
:wink:
Dziękuję za wyjasnienie, bom do tej pory jeno ....... majestatis, a i to w odniesieniu do siebie znał :wink:
Co do zwiech to Ci Studi78 nie odpowiem – za mało napisałeś o konfiguracji, no i o przyczynach tych zwiech które przy formacie tudzieź sprawdzaniu spójności na problem raczej sprzętowy wyglądają, ale.. na temat pliku wymiany czy tez hibernacji radę mam.
http://hslab.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=2
Podobne rzeczy otrzymasz wpisując w google "odchudzanie XP"
Rebe jak byś nie wiedział to takie podejście do tematu jak wypowiedź bimasa to ...pluralizm komputerowy (od łac. pluralis)
http://hslab.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=2
Podobne rzeczy otrzymasz wpisując w google "odchudzanie XP"
To co wymienił MarcinX to nie wszystko – najprościej w menu narzedzia – opcje foldeów dokonaj modyfikacji poprzez zaznaczenie opcji "pokaź ukryte pliki i foldery" oraz odznaczenie "ukryj chronione pliki systemu operacyjnego".
Po zastosowaniu tych opcji na dysku pokarze sie cała zawartość i bedziesz mógł stwierdzić ci i ile miejsca zajmuje.
W skrócie poza swapem i hibernacją dochodźą :
Zawartość SVI – tam są przechowywane m.in. pliki przywracania systemu. Część plików jest równieź "schowana" domyslnie w katalogu documents&settings – w profilach uźytkowników.
Jeźeli ś chodzi o najprostrzą metodę obejrzenia wszystkiego co się na dysku znajduje to bezkonkurencyjne są do tego celu programy do ....nagrywania – obsługi nagrywarek CD/DVD – one listują wszystko wraz z cąłą strukturą.
Hibernację moźna włączyć, a pomięć wirtualną albo włączyć, albo ustawić w innym rozmiarze – informacje na temat how to znajdziesz w archiwum.
bimas – jestem pod wraźeniem Twojej przenikliwości tak jako znawcy ludzkiej natury, jak i problematyki z komputerami związanej.
Po zastosowaniu tych opcji na dysku pokarze sie cała zawartość i bedziesz mógł stwierdzić ci i ile miejsca zajmuje.
W skrócie poza swapem i hibernacją dochodźą :
Zawartość SVI – tam są przechowywane m.in. pliki przywracania systemu. Część plików jest równieź "schowana" domyslnie w katalogu documents&settings – w profilach uźytkowników.
Jeźeli ś chodzi o najprostrzą metodę obejrzenia wszystkiego co się na dysku znajduje to bezkonkurencyjne są do tego celu programy do ....nagrywania – obsługi nagrywarek CD/DVD – one listują wszystko wraz z cąłą strukturą.
Hibernację moźna włączyć, a pomięć wirtualną albo włączyć, albo ustawić w innym rozmiarze – informacje na temat how to znajdziesz w archiwum.
bimas – jestem pod wraźeniem Twojej przenikliwości tak jako znawcy ludzkiej natury, jak i problematyki z komputerami związanej.
A jak sie tego pozbyc: Miejsce zajęte przez hibernację lub Pagefile.?? Czy to jest potrzebne czy nie bo sam juz stracilem glowe.
Moim zdaniem to klastry na dysku. Pewnie jesteś nerwowy i czasem walniesz w kompa jak się wkurzysz – to jest tego skutkiem. Dysk się wtedy rysze, a w następstwie wariuje i system źle z niego odczytuje dane.
Pozdro
Pozdro
Miejsce zajęte przez hibernację lub Pagefile.
Strona 1 / 1