Windows XP problemy z instalacja
Czesc,
Nie widzialem odpowiedzi na moje pytanie na forum, wiec zaczynam nowy watek.
Mam notebooka toshiba 1400/1405 z Windows XP (w wersji OEM) kupionego mniej wiecej dwa lata temu w Stanach. Mam problem z Windows XP. Nie chce mi wgrywac driverow z plytek. Dotad bylo wszystko w porzadku – kilka razy reinstalowale system, ale teraz kiedy probuje to zrobic wyskakauje mi ekran "Wrong Machine". Dodam ze nie zmienialem niczego w hardware. Na upartego zainstalowalem Windows 98, jednak tutaj nie moge sciagnac driverow z plytek.
co zrobic? :cry:
Nie widzialem odpowiedzi na moje pytanie na forum, wiec zaczynam nowy watek.
Mam notebooka toshiba 1400/1405 z Windows XP (w wersji OEM) kupionego mniej wiecej dwa lata temu w Stanach. Mam problem z Windows XP. Nie chce mi wgrywac driverow z plytek. Dotad bylo wszystko w porzadku – kilka razy reinstalowale system, ale teraz kiedy probuje to zrobic wyskakauje mi ekran "Wrong Machine". Dodam ze nie zmienialem niczego w hardware. Na upartego zainstalowalem Windows 98, jednak tutaj nie moge sciagnac driverow z plytek.
co zrobic? :cry:
Odpowiedzi: 7
FAtman:Co do linkuksa to przy instalacji moźesz jedynie uszkodzic punk startowy np
Co to jest punk startowy?
. walnie ci sie lilio albo grub i moga wystepowac problemy z rozruchem XP. A jak ci zalezy na nadpisanie MBR to masz taka opcje jak wystartujesz sytem z płyty botowanej "Konsola odzyskiwania" wtedy masz do wykorzystania takie polecenia jak FiXmbr i fixboot i inne.
Z jakiej plyty mozna te konsole zastartowac z win98 czy winxp(jesli winxp to nie da rady – od razu wlacza mi sie ekran "Wrong Machine")
A co do tego OM to za bardzo sie na tym nie znam sprubuj zdobyc od kogos normalna płyte z XP to znaczy nie OM. A z tych komunkatów moge jedynie wycztac ze chyba ten OM jest przystosowany do innego kompa moge sie mylic cos wykryło ze masz inny system i BUUMM. Tylko tyle moge ci poradzic.
Nie nawidze Microsoftu :twisted:
Co do linkuksa to przy instalacji moźesz jedynie uszkodzic punk startowy np. walnie ci sie lilio albo grub i moga wystepowac problemy z rozruchem XP. A jak ci zalezy na nadpisanie MBR to masz taka opcje jak wystartujesz sytem z płyty botowanej "Konsola odzyskiwania" wtedy masz do wykorzystania takie polecenia jak FiXmbr i fixboot i inne. A co do tego OM to za bardzo sie na tym nie znam sprubuj zdobyc od kogos normalna płyte z XP to znaczy nie OM. A z tych komunkatów moge jedynie wycztac ze chyba ten OM jest przystosowany do innego kompa moge sie mylic cos wykryło ze masz inny system i BUUMM. Tylko tyle moge ci poradzic.
[quote="Aretai"]czy w takim razie da sie jakos "wyczyscic" MBR – moze to cos da? :wink:
Gagman:Czyli jak, napęd CDrom normalnie działa, pod Windowsem inne płytki czyta tylko przy instalacji jakiegoś hardwara nie moźesz wybrać sterowników z płytki?
Kiedy chce doinstalowac drivery z plytki oryginalnej winxp wlacza mi sie napis mniej wiecej taki: this cd–rom was designed to run on the computer i jakies numerki i koniec, a dla mnie poczatek klopotow.
Nienawidze Microsoftu :twisted:
FAtman:Tak to jest zabezpiecenia microsoftu uderzaja tylko w zwykłych urzytkowników. Ale jak chcesz rozwiazac ten problem to opisz swoją sytuacje dokładniej czy masz pirata czy płyta jest porysowana i takie tam :]
Ja tez nienawidze microsoftu (chyba przez to zaczne pisac pod niego wirusy;)).
Napisalem, ze mam w wersji oem – czyli nie pirat (chcialoby sie powiedziec niestety). Nie jest tez porysowana. Nie wiem czy fakt, ze instalowalem Linuksa (ma zapis w MBR) mogl tutaj cos zmienic – czy zabezpieczenia microsoftu uderzaja jakos w Linuksa – zeby nie mozna miec obu systemow ;)|? :wink:
Czyli jak, napęd CDrom normalnie działa, pod Windowsem inne płytki czyta tylko przy instalacji jakiegoś hardwara nie moźesz wybrać sterowników z płytki?
Tak to jest zabezpiecenia microsoftu uderzaja tylko w zwykłych urzytkowników. Ale jak chcesz rozwiazac ten problem to opisz swoją sytuacje dokładniej czy masz pirata czy płyta jest porysowana i takie tam :]
Strona 1 / 1