Windows XP Pro – Problem z uwierzytelnianiem.

Witam. Mam następujący problem. Posiadam 2 karty sieciowe, jedna od LAN (10.0.0.5/255.0.0.0) a druga od internetu (193.43.242.30/255.255.255.0, stały IP przyznawany przez DHCP). Nie było nigdy problemu z moją lokalną (blokową) siecią dopóki mój ISP sobie nie wymyślił aby stworzyć swój LAN. Kiedy uruchomię komputer, przez jakiś czas jest OK, ale kiedy potem chcę wejść np na \\toy lub \\10.0.0.2 to wyświetla mi błąd "Określony pakiet uwierzytelniania jest nieznany". Uwierzytelnianie mam włączone na obu sieciówkach (kiedy nie były włączone było to samo), w sieciówce od NETa odinstalowałem Klienta sieci MS Network i Udostępnianie plików i drukarek. Wie ktoś jak rozwiązać ten problem?

Odpowiedzi: 4

ale mi glownie chodzilo o to co jest nizej:

"Określony pakiet uwierzytelniania jest nieznany."

dlatego ze wiekszosc pakietow byla poprostu odrzucana, na 10000 wyslanych karta odbierala 500 (!)

nie pomoglo grzebanie w ustawieniach uwierzytelniania, dodawanie jakichs wpisow do rejestru (google), doslownie nic. Widocznie za bardzo namieszalem ;)

Nie wiem co bylo przyczyna bo juz mam win xp z SP2, ale w Wlasciwosci polaczenia –> Klient sieci Microsoft Networks jest zakladka "Usluga RPC", a jak wiadomo w XP sa z nia problemy przez blasterka wlasnie, dlatego o tym wspomnialem. Zadna poprawka ktora mialem nie pomogla :/

teraz siec smiga idealnie :lol: na SP2.

a tak pozatym to nigdy nie mialem takiego problemu, raz tylko zdechla sieciowka to objawy byly podobne. ale nie jak sprzet jest ok! :twisted:

Pozdroo, dzieki za zainteresowanie i szczesliwego.. ;)
TooMeeK
Dodano
31.12.2005 04:19:40
TooMeeK:
Mozesz nie miec uprawnien
Ta fraze z polskimi literkami wpisz tu –> http://forum.centrumxp.pl/search.php zaznaczajac szukanie wszystkich slow i ten dzial.
RPC nic do tego nie ma.
EL NINO
Dodano
31.12.2005 00:58:17
no mi niestety nie pomoglo, dalej otrzymuje komunikat:

" nie jest dostepny. Mozesz nie miec uprawnien do ogladania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj sie z administratorem tego serwera, aby uzyskac uprawnienia dostepu."

"Określony pakiet uwierzytelniania jest nieznany."

gdy proboje wejsc do grupy roboczej, nikt tez nie moze wejsc do mnie. Czy to ma jakis zwiazek z RPC? bo korzysta z tego klinet Microsoft Networks.

moj sys to win xp pro sp1 z hotfix dla blasterka
TooMeeK
Dodano
30.12.2005 13:50:19
1. Sprawdz to uwierzytelnianie czy nie jest to IPsec:
– zainstaluj netdiag.exe z plyty XP, uruchamiajac plik setup.exe z folderu Support\Tools.
– otworz z Uruchom cmd, przejdz do C:\Program Files\Support Tools
– uruchom komende zeby sprawdzic czy masz przypisane zasady IPSec:
netdiag /test:ipsec

2. Mozesz rowniez sprawdzic, czy po wylaczeniu uslugi IPSEC w dalszym ciagu otrzymywac bedziesz komunikat.
EL NINO
Dodano
10.12.2005 02:17:39
Piterek
Dodano:
08.12.2005 23:34:56
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1