Windows XP podłączony do kontrolera domeny

Mam sieć z kontrolerem domeny Win 2k serwer.
W sieci ok 100 komputerow – glownie windows 98 se, kilka win 2k ilka windowsow xp pro.

Skrotowy opis problemu:

Udostepnianie w win 98 se:
klikam prawym na folderze, udostępnianie, wyskakuje lista uźytkownikow (apisana na kontrolerze domeny) wybieram uzytkownikow i nadaje im prawa.

Udostepnianie w win 2k:
klikam prawym na folderze, udostepnianie, wyskakuje lista uzytkownikow (apisana na kontrolerze domeny) wybieram uzytkownikow nadaje im prawa (w skrocie – wiadomo NTFS umozliwia bardziej szczegolowe przyznanie uprawnien)

Udostepnianie w Win XP pro:
klikam prawym na folderze, udostepnianie,
i tu pierwszy problem moge tlko wybrac uzytkownikow LOKALNYCH – nie moge wybrac tych z kontrolera domeny.

Czasem zdarzy sie, ze w miejscu "lokalizacja" widze domene i moge udostepnic jakis zasob, ale i tak po czasie nie mozna "wejsc" przez otoczenie sieciowe do win xp.

Wyczytalem na gdzies, ze w ustawieniach sieci nalezy podac na jako 1szy DNS adres kontrolera domeny, alternatywny np DNS tpsa. Tak tez zrobilem. Widze uzytkownikow domeny, ale nie otwiera sie zadna strona internetowa. Zamienilem kolejnoscia DNS, dzialaja strony, widze w udostepnianiu uzytkownikow doemny, ALE po chwili okazuje sie, ze nie wszystkie strony dzialaja, udostepnianie tez zaczyna szwankowac po chwili. Znowu Win XP z poziomu sieci lokalnej bywa nie dostepny. Aby cos zaczelo dzialac, musze wpisac po raz kolejny adresy dns, kliknac ok, jednak po chwili dzieje sie to samo, czyli wszystko przestaje dzialac...

Czy ktos wie jak sobie z tym poradzic ?

Blagam o pomoc :roll:

Odpowiedzi: 2

Nie wiem jak XP chodzi w domenie, ale czy nie mozna mu wylaczyc uslugi "Przegladarka komputera" ?
EL NINO
Dodano
08.07.2005 23:00:35
Nie wiem jak XP chodzi w domenie, ale czy nie mozna mu wylaczyc uslugi "Przegladarka komputera" ?
EL NINO
Dodano
08.07.2005 23:00:35
Vincencique
Dodano:
08.07.2005 16:46:42
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1