windows xp obok visty PROBLEM Z KONTROLERAMI ?
witam
po calym dniu poszukiwan (nie wiem czy nie potrafie czy naprawde nie ma nigdzie odpowiedzi na moj problem)
Posiadam laptopa HP dv6000 procek 1.86 2gb ramu dysk 160 gforce7400
i teraz tak: mam viste do ktorej jak narazie nie ma jakichs wiekszych zastrzezen (pewnie dlatego ze ma ten komp dopiero od 3 dni) moze poza problemami z grami iso itp ;]
chcial bym zainstalowac xp i miec oba te systemy z mozliwoscia wybrania ktory ma byc odpalony
czytalem ze pierwszy powinien zostac zainstalowany starszy potem vista jednak znalazlem i program ktorym to ustawie instalujac wszystko w odwrotnej kolejnosci Jednak moj problem polega na "kontrolerach" ? o co chodzi na bank bedzie wiedzial ktos z was
przy instalowaniu xp po skopiowaniou plikow systemowych pojawia sie komunikat ze nie zostal znaleziony zaden zainstalowany/podlaczony dysk
z tego co sie orientuje ma to byc pewnie jakis kontroler ATA jezeli dobrze wnioskuje odczytujac z menadzera urzadzen
znajduja sie tam takie oto kontrolery:
Ata channel 0
ata channel 0
ata channel2
intel 82801G (ICH7 Family) Ultra storage controller 27DF
ricoch memory stick controller
ricoch MMC Host controller
ricoch xD picture card controller
standard AHCI 1.0 ATA controller
nie wiem dokladnie czy to ma znaczenie ale chce jak naj dokladniej wszystko opisac co mam cco jest by ulatwic i przyspieszyc odpowiedz
CO mam sciagnac i JAK to zainstalowac czy w viscie czy jakos wciskajac f6 przy instalacji xp ?
nie posiadam stacji dyskietek prosze to uwzglednic na wypadek gdyby to z dyskietki mialy byc te sterowniki
jezeli cos trzeba wlaczyc wylaczyc w windowsie tez prosil bym krok po kroku bo komputerowcem raczej nie jestem :)
z gory dzieki za odpowiedz i ma nadzieje ze opisalem swoj problem w miare przejzyscie
Odpowiedzi: 14
http://forum.centrumxp.pl/Default.aspx?g=posts&t=155434 czytałeś to?
no niestety nadal nic i widze ze juz nikt nie ma pomyslow co z tym zrobic
mimo wszystko dzieki za probe pomocy
ps po tygodniu juz wiem ze vista ssie poteznie
slaba jest i beznadziejna ;]
pzdr
a wiec sprawa okazala sie banalna
wchodzimy do bios'a
w zakładke system configuration
i w sekcji SATA NATIVE SUPPORT zmieniamy na disebled
i odpalamy instalke win XP, u mnie poszło
POZDRAWIAM
Ja dołączam sie do tematu, mam ten sam problem , instalator XP nie widzi zainstalowanego dysku
dołączyłem wskazane przez "was' sterowniki programem nlite, dodawalem je na rozne sposoby
cale katalogi, pojedyncze pliki
jako sterownik typu teksowego
regularny sterownik PNP
i po odpaleniu storzonej nowej instalki dalej nie widzi zainstalowanego dysku twardego
ja mam sprzeciek hp Pavilion dv6271
tez bylbym wdzieczny za pomoc
[quote]a co do tych co mam w linku to wszystko o k ale to plik exe i teraz nie rozumiem co znaczy ze mam go rozpakowac ?
w tym programie nlite oczekuje ze dodam pliki o rozszerzeniu .inf chyba ze nadal niczego nie kumam
[/quote]
Klikasz dwa razy na pliku i postępujesz zgodnie ze wskazówkami instalatora. Następnie podasz tam lokalizację, gdzie mają być wypakowane pliki. Po tym procesie kończysz instalację (anulujesz). Wyżej wspomniałem gdzie znajdziesz pliki sterownika kontrolera (.inf itd.).
dzieki za zainteresowanie tematem to na poczatek
dekorator ja juz mam gotowa partycje chodzi tylko o sterowniki
a co do tych co mam w linku to wszystko o k ale to plik exe i teraz nie rozumiem co znaczy ze mam go rozpakowac ?
w tym programie nlite oczekuje ze dodam pliki o rozszerzeniu .inf chyba ze nadal niczego nie kumam
lece do pracy i bede sie glowil wieczorrem nad tym dalej
jak macie jeszcze jakies porady czy sugestie to jak najbardziej pisac
dzieki kolejny raz
pzdr
A ,dzieki sam się uczę.
-
[quote=detektor]A ,dzieki sam się uczę.[/quote] Luz :]
Anathema jak to jest kolega ma ATA,a ty mu podajesz SATA?
-
[quote=detektor]Anathema jak to jest kolega ma ATA,a ty mu podajesz SATA?[/quote] Tam będzie katalog ze sterownikami Sata/Ide. Oczywiście trzeba odpowiedni wybrać :]
Ok, pobierz ten plik -> http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=ob-42431-1&lc=en&cc=pl&dlc=pl&product=1842155&os=228&lang=pl Następnie wypakuj zawartość i tam będziesz miał sterownik kontrolera IDE/Sata. Potem zintegruj go za pomocą nlite.
P.S. Manual = Instrukcja ;)
Rozumiem że na laptopie jest preinstalowana Vista? jaka wersia? Vista ma w sobie narzędzie do tworzenia partycji,wydziel miejsce i spróbuj zainstalowac XP ze wskazaniem tego dysku,nie baw sie w jakies programiki jeśli się na tym nie znasz, czasem zmieniają wpisy w rejestrach i są problemy.Jeszcze jedno jakiego producenta jest dysk? może na jego stronie znajdziesz stery,na stronie HP tego niema.
dokladnie z tym scalaniem juz znalazlem pospieszylem sie z pytaniem ale nadal mam problem z tym sterownikiem czy kontrolerem bo nie mam pojecia do czego to ma byc jak sie to ma nazywac
to wszystkie drivery co oferuja do mojego laptopa
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareList?os=228&lc=en&cc=pl&dlc=pl&product=1842155&lang=pl
jezeli chodzi o manual to co to znaczy i gdzie tego szukac bardziej łopatologicznie poprosze heh
thx
Co do kontrolera i sterownika to musisz poszukać info o tym w manualu, lub na stronie producenta lapka. I zdobyć odpowiedni driver.
O scalaniu przy pomocy nlite info w archiwum forum.
ok tylko teraz jeszcze bym prosil o wyjasnienie jak to zrobic ? moze byc jakis link do opisu i jaki to musi byc sterownik gdzie go szukac jak to sie ma nazywac ...
naprawde zero pojecia mam o tych sprawach a dla niektorych to pewnie oczywiste rzeczy
pozdrawiam i dzieki za odpowiedz
Instalując XP zapewne musisz mieć takowe sterowniki. Nie masz flopa, więc scal je za pomocą nlite z płytą instalacyjną :]
Strona 1 / 1