windows xp i linux na jednym dysku!!
No właśnie . Jak w temacie chciałbym sobie zainstalować lina Mandrake 9.2 na kompie z XP , ale nie wiem jak to zrobić :( . Chodzi mi o to ,źe by mi nic się nie popieprzyło w kompie , bo słyszałem ,źe linux zmienia system plików na swój i Xp juź ich nie odczyta :( . Więc sprawa wygląda tak :
Twardziela mam podzielonego na dwie partycje – c: 9.75 GB , i d: 27.4 . Na c mam winde i większość programów uźytkowych do niego. Tak więc c chciałem zostawić takie jak jest , nie zmieniając nic. No i na d chciałbym zainstalować lina. No i teraz jak zrobić ,źeby lin odj_ebał się od c , a win od d?? Jest to moźliwe?? I czy będą stabilne ???
Prosiłbym o instrukcje co mam robić ??? itd.
Z góry dziękuje!!! :D
Twardziela mam podzielonego na dwie partycje – c: 9.75 GB , i d: 27.4 . Na c mam winde i większość programów uźytkowych do niego. Tak więc c chciałem zostawić takie jak jest , nie zmieniając nic. No i na d chciałbym zainstalować lina. No i teraz jak zrobić ,źeby lin odj_ebał się od c , a win od d?? Jest to moźliwe?? I czy będą stabilne ???
Prosiłbym o instrukcje co mam robić ??? itd.
Z góry dziękuje!!! :D
Odpowiedzi: 15
EL NINO:
Nie napisali Ci – RTFM ?
:lol:
.
nie juź odpowiedzieli . Ale nikt tam chyba jeszcze tak lamerskiego pytania nie zadał , więc i odpowiedzi chyba nie było :lol: .
A moze odpowiedz na tak proste pytania jakie zadawales mozna znalezc na kazdej stronie poswieconej Linuksowi ? Moze w archiwum tamtego forum bylo ?piotreklord:(bo na forum linux+ na źdne pytanie nie uzyskałem odpowiedzi , wychodzi na to ,źe "rozmawiają" tylko z wtajemniczonymi ;).)
Nie napisali Ci – RTFM ?
heh , no juź zainstalowałem i wszystko ok :) , jeszcze nie sprawdzałem czy winda działa :) . Dzięki!!!
Ogólnie zgadzam się z brtx, ale z jednym wyjątkiem. Linuksa najlepiej zainstalować na partycji ext2. Ext3 spowalnia działanie linuksa (jest to szczególnie widoczne podczas kompilacji jądra). Ma oczywiście swoje zalety, ale początkującemu uźytkownikowi na pewno się nie przydadzą.
piotreklord przestaw w biosie bootowanie na cdrom, a po instalacji przestaw spowrotem na hdd.
PS. Nie daj się zniechęcić do linuksa. On tylko tak groźnie wygląda :wink:
Jakbyś miał problemy z linuksem nie wahaj się pytać.
piotreklord przestaw w biosie bootowanie na cdrom, a po instalacji przestaw spowrotem na hdd.
PS. Nie daj się zniechęcić do linuksa. On tylko tak groźnie wygląda :wink:
Jakbyś miał problemy z linuksem nie wahaj się pytać.
i jeszcze jedno(bo na forum linux+ na źdne pytanie nie uzyskałem odpowiedzi , wychodzi na to ,źe "rozmawiają" tylko z wtajemniczonymi ;).) : Mogę zbootować cd instalacyjne z windy , czy lepiej jak ustawie w biosie cd jako first boot???
dzięki :D .
P.S: A jest jakiś inny darmowy program jak P Magic?
Link mile widziany :D .
P.S: A jest jakiś inny darmowy program jak P Magic?
Link mile widziany :D .
Jeli chodzi o M9.2 a XP to nie ma problemu:)
1) Mozesz uzyc Menadzera Dyskow ktory znajduje sie w kolejnym kroku (juz nie pamietam ktorym) instalacji M9.2, musisz uwazac by instalator nie wymazal Ci calego dysku, najlepeiej przejsc do zaawansowanych i tam wydziellic sobie jakas partycje...
2) Uzyj Partition Magic pod Windowsem – zrob dwie partycje dla linuxa (wydziel je z jakiegos wolnego miejsca) – SWAP i ext3. Ext 3 bedzie systemowa a swap to swap :) Bedzie je pozniej dobitnie widac podczas instalowania M9.2
Oczywiscie pod Part.Mag. po zrobieniu odpowiednich dla siebie partycji mozesz je sformatowac (w PM da sie to zrobic oczywiscie) po czym mozesz zaczac instalowac M9.2.
Punkt montowania ( / ) ustaw na partycji ext3. Jej rozmiar jest zalezy od tego ile pakietow bedziesz instalowal – zdrowo–rozsadkowo 3,5 GB bedzie OK.
SWAP – zalezy od ramu – im wiecej tym mniejszy SWAP, ale lepiej nie robic mniejszego jak 128MB.
To tyle. Pozdr i powodzenia
1) Mozesz uzyc Menadzera Dyskow ktory znajduje sie w kolejnym kroku (juz nie pamietam ktorym) instalacji M9.2, musisz uwazac by instalator nie wymazal Ci calego dysku, najlepeiej przejsc do zaawansowanych i tam wydziellic sobie jakas partycje...
2) Uzyj Partition Magic pod Windowsem – zrob dwie partycje dla linuxa (wydziel je z jakiegos wolnego miejsca) – SWAP i ext3. Ext 3 bedzie systemowa a swap to swap :) Bedzie je pozniej dobitnie widac podczas instalowania M9.2
Oczywiscie pod Part.Mag. po zrobieniu odpowiednich dla siebie partycji mozesz je sformatowac (w PM da sie to zrobic oczywiscie) po czym mozesz zaczac instalowac M9.2.
Punkt montowania ( / ) ustaw na partycji ext3. Jej rozmiar jest zalezy od tego ile pakietow bedziesz instalowal – zdrowo–rozsadkowo 3,5 GB bedzie OK.
SWAP – zalezy od ramu – im wiecej tym mniejszy SWAP, ale lepiej nie robic mniejszego jak 128MB.
To tyle. Pozdr i powodzenia
fajnie , ale to opis instalacji 9.1 :( , a i w gazetce nic nie ma o dwóch os'ach :( .
tego to juz nie wiem :( ale na stronce ktora ci podalem powinno pisac co i jak. a pisales ze masz gazetke na temat instalacji, tam tez bedzie :wink:piotreklord:Czyli co mam zrobić???
Sformatować sobie najpierw d: z dos'a??? A później zainstalować na niego lina???
Czyli co mam zrobić???
Sformatować sobie najpierw d: z dos'a??? A później zainstalować na niego lina???
P>S: Bardzo prosiłbym o jakieś info na temat tych napędów LG!
P>S: Bardzo prosiłbym o jakieś info na temat tych napędów LG!
no wlasnie tak musi byc. ze jedna linuxowa a druga windowsowa
a da się zrobić tak ,źe jedna partycja będzie windowsowa(fat32) a druga linuxowa???
P.S: sorki za lamerskie pytania , ale moja przygoda z lineuxem zaczęła się nie dawno , kupiłem sobie taką gazetkę LINUX+ :D , no i bardzo bym chciał go sprawdzić , ale w ogóle się na tym nie znam i boje się ,źe coś spapram
P.S: sorki za lamerskie pytania , ale moja przygoda z lineuxem zaczęła się nie dawno , kupiłem sobie taką gazetkę LINUX+ :D , no i bardzo bym chciał go sprawdzić , ale w ogóle się na tym nie znam i boje się ,źe coś spapram
no ja mam na jednym dysku WinMe i Linuxa Mandrake` 9.1 i chodzi stabilnie.
nie no ok :D , tylko ja mam całą gazetę poświęconą instalacji :D , ale mi chodzi konkretnie o instalowanie pod winxp :D ! A z tymi LG to ma ktoś dokładniejsze info na ten temat , bo niestety posiadam napęd tej firmy(DVD) :(. No i chodzi mi głównie właśnie o to , czy będzie moźliwe takie "odseparownie" tych dwóch partycji , czy systemy będą stabilnie , itd.
moj stary przedwczoraj postawil Mandrake`a 9.1 (9.2 podobno niszy cd–romy, szczegolnie LG). z tego co wiem to linux instaluje na swojej partycji specjalnej pod linuxa. tutaj jest strona, jak zainstalowac linuxa –> http://klub.chip.pl/twarogal/ins_91.htm
Strona 1 / 1