Windows XP i dysk SATA

Witam, na wstępie przepraszam jeśli ten temat był poruszany, niestety nie miałem siły przeszukiwać całego forum. Mam problem kilka dni temu kupiłem nowego kompa.

Pocesor – > AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice
Płyta –> Gigabyte GA–K8N Ultra–9 nVidia nForce4 Ultra
Dysk –> WD Caviar SE 200 GB WD2000JS 8MB cache Serial ATA–II

Chciałem zainstalować na nim WindowsXP Pro. Sytuacja standardowa, odpala się instalator, przez F6 ładuję sterowniki sata/raid z dyskietki, którą zrobił mi program ściągnięty ze strony GigaByte, instalator tworzy patrycję na dysku, formatuje, kopiuje pliki, po czym następuje restart. Tu się zaczyna problem, normalnie zawsze pojawiał się komunikat, źe wciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch ze napiędu CDROM, wystarczyło więc zaczekać kilka sekund i instalator pracował dalej. W moim przypadku instalator zaczyna swoją pracę znów od samego początku. Próbowałem juź róźnych rzeczy (z wyjmowaniem płyty w czasie sprawdzania napędów włącznie) ;) No i niestety nic nie pomogło. Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 11

No racja w sumie zadałem głupie pytanie ;) Ale dzięki...
bohen
Dodano
08.09.2005 01:42:20
Procedura standardowa czyli do znudzenia:
–pamięci (Memetest)
–napięcia
–chłodzenie
–BIOS – ustawienia posrawdzać ew. na default ustawić
Seeker
Dodano
07.09.2005 22:57:57
Procedura standardowa czyli do znudzenia:
–pamięci (Memetest)
–napięcia
–chłodzenie
–BIOS – ustawienia posrawdzać ew. na default ustawić
Seeker
Dodano
07.09.2005 22:57:57
No dobra system jest zainstalowany, dzięki za wskazówki. Niestety pojawił się kolejny problem, częste restarty na przykład podczas grania. Po ponownym załadowaniu systemu wuświetla komunikat źe nastąpił powaźny błąd. Nie wiem czy to coś da ale zamieszczę to co wyrzuciło:
BCCode : 10000050 BCP1 : E3C93824 BCP2 : 00000000 BCP3 : BFA8C558
BCP4 : 00000001 OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1

C:\DOCUME~1\ja\USTAWI~1\Temp\WER5621.dir00\Mini090705–02.dmp
C:\DOCUME~1\ja\USTAWI~1\Temp\WER5621.dir00\sysdata.xml

Jeszcze raz proszę o pomoc. Miałem nadzieję źe uniknę jakichkolwiek konfliktów sprzętowych kupują płytę i grafikę tej samej firmy, niestety się nie udało.
bohen
Dodano
07.09.2005 19:15:57
bohen:

seeker –> RAID mam włączony w BIOSie z tego co wiem inaczej mój dysk byłby wykrywany jak zwykłe ATA...

A to niby z jakiej racji?
Przeczytaj dokładnie instrukcję , to się włącza wtedy gdy chcesz RAID skonfigurować, domyślnie – akurat w tej płycie RAID jest wyłączony i SATA powinien się bez problemów instalować.

http://tw.giga–byte.com/Download/Download.asp?DownloadPath=/MotherBoard/FileList/Manual/manual_sata_raid_os_nforce3_e.pdf

Podałem linka , ale nie wiem jaką masz Rev. płyty – BIOSy trochę się róźnią dla poszczególnych . Ten opis jest chyba najprostszy
Seeker
Dodano
06.09.2005 07:50:29
Seeker:

JN reset BIOSu jak mnie pamięć nie myli – a moźe myli– powoduje ustawienie RAID jako opcji wyjściowej do instalacji i chyba nic nie zmieni.

Tak w 90 % się nie mylisz,ale niektóre płyty po resecie na default kontroler SATA ustawiają na disabled – więc sprawdź.

Dysk przy starcie kompa ma być prawidłowo wykrywany.

Sprawdź ustawienia dokładnie jeszcze raz,weź ksiąźkę do płyty i poczytaj.

Rzuć okiem jeszcze na bootowanie.

jako pierwsze napęd CD
jako drugi dysk SATA

Spróbuj instalować z CD XP z SP2,powinien wykryć dysk Sata bez dodatkowych sterów.

Moźe te stery do Sata robią problem.

Uźyj ewentualnie tych co masz na płycie CD do płyty głównej.
JNJN
Dodano
05.09.2005 16:38:41
JN –> płyta jest ok, ale dla pewności testowałem przetestowałem na innym napędzie, poza tym system się z niej zainstalował na moim drugim kompie bez problemów.

seeker –> RAID mam włączony w BIOSie z tego co wiem inaczej mój dysk byłby wykrywany jak zwykłe ATA...

Pierwszy raz taką lipę mam ze stawianiem systemu :/
bohen
Dodano
05.09.2005 15:47:29
bohen , a jak tak u Ciebie z RAIDem? , nie uźywasz wszak jeden dysk podałeś źe masz.
Moźe masz go włączone/ustawione w BIOSie – sprawdź

JN reset BIOSu jak mnie pamięć nie myli – a moźe myli– powoduje ustawienie RAID jako opcji wyjściowej do instalacji i chyba nic nie zmieni.
Seeker
Dodano
05.09.2005 14:33:42
A zmiana nośnika CD z XP.

A reset biosu na default i ustaw co trzeba i start.

A zgrać dane i zdjąć wszystkie partycje z dysku i próbować instalacji.
JNJN
Dodano
05.09.2005 12:53:12
Tego teź próbowałem... Niestety :/
bohen
Dodano
04.09.2005 20:53:22
Moźe zmiana bootowania w BIOS na hdd coś pomoźe.
Oczywiście po zakończeniu pierwszego etapu instalacji.
Anonymous
Dodano
04.09.2005 20:49:32
bohen
Dodano:
04.09.2005 20:02:14
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1