Windows XP Home OEM – problem z licencją

Witam
Mam taki problem: zatrudniłem się w nowej pracy w zastępstwie osoby która m.in. zajmowała się instalowaniem oprogramowania w firmie. W "spadku" po niej pozostał jeden nierozpakowany windows xp home oem (na starej licencji tj. z prostokątną naklejką). problem w tym źe nie wiem w jaki sposób sprawdzić do którego komputera (płyty głównej) w firmie jest on przyporządkowany – zaznaczam źe jest kilka komputerów gdzie są zainstalowane linuxy – podejrzewam więc źe to któryś z nich. Niestety nie mam kontaktu z tym pracownikiem, ani dostępu do ew. faktur na windowsy, nie mogę więc sprawdzić tej kwestii "na papierze".
Zaznaczam źe Windows jest w pełni legalny, zafoliowany z naklejką i instrukcja.
Problem nr. 2. JAk moźna zauwaźyć osoba ta zostawiła po sobie spory bałagan – na innym komputerze jest zainstalowany windows xp pro – jak wynika z naklejki z licencją na 2 CPU. Niestety sama płyta zagnięła– chciałbym jej poszukać ale nie wiem jak mam rozpoznać źe to właśnie ona – z tego co wiem nr. seryjny nie jest przecieź na płycie wytłoczony.
Z góry dziękuje za pomoc.

Odpowiedzi: 1

Ad1. Skoro jest Windows XP Home Oem (stara licencja) a nie masz dostępu do faktur to nie wiadomo czy ten Windows został zakupiony z płytą główną (mógł być kupiony z innym podzespołem). A skoro jest nierozpakowany to nie został zainstalowany a tym samym przyporządkowany do źadnej płyty głównej...

Ad2. Fakt nie rozpoznasz po płycie do którego numeru jest przypisana. Ale i po co ??? Płyta nie jest przypisana do konkretnego numeru (ale do wersji Windowsa)... Poszukaj po prostu płyty do Windowsa Xp Pro...
g_c
Dodano
28.03.2006 17:51:22
bodok
Dodano:
28.03.2006 12:09:50
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1