Windows staje na planszy ZAPRASZAMY .

Mam taki problem a mianowicie podczas uruchamiania windowsa zdarza się, źe windows staje na niebieskim ekranie ZAPRASZAMY i dalej nic trzeba wykonac restart. Ostatnoi nawet stanął wcześiej tzn. na czarnym ekranie tam gdzie przesówa się niebieski pasek musiałem wykonać reset bo inaczej nic nie szło zrobić. Proszę o pomoc . Z GÓRY DZIĘKI

Odpowiedzi: 6

miron1974:
Mam taki problem a mianowicie podczas uruchamiania windowsa zdarza się, źe windows staje na niebieskim ekranie ZAPRASZAMY i dalej nic trzeba wykonac restart. Ostatnoi nawet stanął wcześiej tzn. na czarnym ekranie tam gdzie przesówa się niebieski pasek musiałem wykonać reset bo inaczej nic nie szło zrobić. Proszę o pomoc . Z GÓRY DZIĘKI

Menedźer sesji (smss.exe) uaktywnia podsystemy wysokiego poziomu i usługi systemu operacyjnego. Wszystkie informacje uźywane przez menedźera sesji są takźe przechowywane w rejestrze w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControl–Set\Control\Session Manager. Menedźer sesji korzysta z danych umieszczonych w następujących elementach rejestru: Wpis BootExecute

Wpis BootExecute zawiera jedno lub kilka poleceń, które muszą zostać wykonane przez menedźera sesji przed rozpoczęciem przez niego ładowania usług. Domyślną wartością tego wpisu rejestru jest łańcuch autochk.exe, będący po prostu wersją programu chkdsk.exe znajdującą się w systemach Windows NT/2000/XP. Oto przykład ustawienia domyślnej wartości wpisu rejestru BootExecute:

BootExecute: REG_MULTI_SZ: autochk autochk*

Menedźer sesji jest w stanie uruchomić więcej niź jeden program. W poniźszym przykładzie pokazano, jak uruchomić narzędzie convert konwertujące wolumin x przy uźyciu systemu plików NTFS przy następnym załadowaniu systemu. Oto on:

BootExecute: REG_MULTI_SZ: autochk autochk* autocom \DosDevices\x: /FS:ntfs

Po wykonaniu przez menedźer sesji wszystkich określonych poleceń jądro załaduje inne gałęzie rejestru zapisane w plikach katalogu %SystemRoot%\System32\Config.
Piotr P.
Dodano
03.05.2006 21:10:24
chkdsk nic nie znajduje :–(

Oto log z HijackThis:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 09:58:38, on 2006–05–01
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\System32\Ati2evxx.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\Programy\Avast4\aswUpdSv.exe
C:\Programy\Avast4\ashServ.exe
C:\WINDOWS\system32\drivers\CDAC11BA.EXE
C:\WINDOWS\System32\nvraidservice.exe
C:\Programy\Diskeeper\DkService.exe
C:\Programy\Avast4\ashDisp.exe
C:\WINDOWS\system32\kxmixer.exe
C:\Programy\ZoneAlarm\zlclient.exe
C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
C:\Program Files\UPHClean\uphclean.exe
C:\WINDOWS\system32\ZoneLabs\vsmon.exe
C:\Programy\Avast4\ashMaiSv.exe
C:\Programy\Avast4\ashWebSv.exe
C:\WINDOWS\System32\wbem\unsecapp.exe
C:\Programy\eMule\emule.exe
C:\WINDOWS\explorer.exe
C:\Programy\Gadu–Gadu\gg.exe
C:\PROGRA~1\MOZILL~1\FIREFOX.EXE
C:\Programy\HijackThis.exe

R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O4 – HKLM\..\Run: [NVRaidService] C:\WINDOWS\System32\nvraidservice.exe
O4 – HKLM\..\Run: [avast!] C:\Programy\Avast4\ashDisp.exe
O4 – HKLM\..\Run: [kX Mixer] C:\WINDOWS\system32\kxmixer.exe ––startup
O4 – HKLM\..\Run: [Zone Labs Client] C:\Programy\ZoneAlarm\zlclient.exe
O4 – HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O20 – Winlogon Notify: WgaLogon – WgaLogon.dll (file missing)
O23 – Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) – Unknown owner – C:\Programy\Avast4\aswUpdSv.exe
O23 – Service: Ati HotKey Poller – Unknown owner – C:\WINDOWS\System32\Ati2evxx.exe
O23 – Service: ATI Smart – Unknown owner – C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
O23 – Service: avast! Antivirus – Unknown owner – C:\Programy\Avast4\ashServ.exe
O23 – Service: avast! Mail Scanner – Unknown owner – C:\Programy\Avast4\ashMaiSv.exe" /service (file missing)
O23 – Service: avast! Web Scanner – Unknown owner – C:\Programy\Avast4\ashWebSv.exe" /service (file missing)
O23 – Service: C–DillaCdaC11BA – Macrovision – C:\WINDOWS\system32\drivers\CDAC11BA.EXE
O23 – Service: Diskeeper – Executive Software International, Inc. – C:\Programy\Diskeeper\DkService.exe
O23 – Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) – Macrovision Corporation – C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe
O23 – Service: TrueVector Internet Monitor (vsmon) – Zone Labs, LLC – C:\WINDOWS\system32\ZoneLabs\vsmon.exe

P.S.
Odinstalowanie Zone Alarma nic nie dalo wiec ponownie go zainstalowalem...
X–Ray
Dodano
03.05.2006 12:08:05
A chkdsk co na te Wasze przypadłości mówi?

PS.
W zalewie informacji podawanych przez Was moźna utonąć.
Rebe
Dodano
03.05.2006 11:36:58
Mam niestety tak samo :–(
Nic nie pomoglo narazie...

Moze ktos wie jak temu zaradzic?
X–Ray
Dodano
03.05.2006 09:25:36
chodzi mi ot to, źe nie zawsze winda staje mi na ekranie powitalnym czasami uruchamia się normalnie. A jeźeli chodzi o te zdarzenia to na co mam zwrócić szczególną uwagę ? dokonałem defragmentacji plików startodych myśląc źe to coś pomorze ale nie stety
miron1974
Dodano
02.05.2006 14:42:12
a jak w trybie awaryjnym, jeśli się da uruchomic to zobacz podglad zdarzen czy so s tam jest
BoBa
Dodano
02.05.2006 13:55:09
miron1974
Dodano:
02.05.2006 13:34:23
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1