Windows "staje" na chwilke co dwie sekundy! (???)

nie wiem co sie dzieje,ale zauwaźyłam to w czasie słuchania Winampa.Nagle zaczęło sie coś zacinać i myślałam źe to moźe radio internetowe ma słabe połączenie, więc puściłam mp3 i dalej to samo–zacina sie co dwie sekundy na dosłownie ułamek sekundy.To jest strsaznie uciąźliwe...Tak samo dzieje sie gdy przesuwam kursor po ekranie,równieź gdy słychać dzwonek dostępności uźytkownika na gg albo gram w gre,wszystko sie przycina od dobrych paru godzin...! Okienka równieź sie przycinają...To zacinanie sie występuje w regularnych odstępach czyli jak wyźej wspomniałam co 2 sekundy na ułamek sekundy i niestety wyraźnie to widać... :? Sprawdzałam w procesach czy nie ma nic podejrzanego co by mi takie "zacinki" robiło,i nie ma nic takiego.Mimo ,źe mam wyłączone zbędne programy poza gg ,to uźycie procesora wynosi 20%–25% (a zawsze było ok 7–12%)

podam parametry kompa, jeśli to do czegoś sie przyda:
procek:Celeron 2000MHz ,s 478
płyta główna: i865PE Albatron PX865PE PRO
Karta graficzna: GF FX 5200 128MB ,128 bit
Pamięć DDRAM 512 MB PC333 FSB
help...

Odpowiedzi: 9

ja proponuję wejsc do menadźera programów i wyłączyć wszystkie niechciany procesy włącznie z firewallem i antyvirusem (zaleca sie odłączenie neta wczesniej), i czy wtedy tak chodiz czy nie ? jesli nei .. to teraz kwestia wyszukania programu co to powoduje
SHADOW–XIII
Dodano
26.07.2004 13:06:46
Wyczyść Temp, Cookie, Historię,
Zdefragmentuj dysk,
Wyczyść błędne i pustę klucze rejestru,
Posprzątaj ogólnie w OS,
Sprawdz stopień wykorzystania czasu procesora przez procesy,
Sprawdz klucze Run,
Przeskanuj system AntiMalware,
Sprawdz czy nie jest uruchomiony P2P i czy ktoś nie pobiera od Ciebie udostępnionych zasobów.

Zastosuj się do tego i zobacz czy problem ustąpił.

Everest znajdziesz tutaj.
McScr@by
Dodano
25.07.2004 10:11:18
SLAY3R:
zajaffka:
konkrety...gdzie jest ten bios ,jak go uruchomić i co wpisać?

Bios jest na mobo :wink:
Wejśc do niego moźna przez wciśnięcie DEL podczas wyświetlania listy dysków(zaraz po włączeniu/zrestartowaniu kompa), dalej trzeba poszukać opcji PC health lub podobnie – tam będzie cpu temp.
Jak nie chcesz włazić do biosa to ściagnij któryś z wymienionych programów, teź pokaźą temp. proca.

uf ,no to juź wole jakiś programik...Poszukam
zajaffka
Dodano
25.07.2004 02:24:26
zajaffka:

Bios jest na mobo :wink:
Wejśc do niego moźna przez wciśnięcie DEL podczas wyświetlania listy dysków(zaraz po włączeniu/zrestartowaniu kompa), dalej trzeba poszukać opcji PC health lub podobnie – tam będzie cpu temp.
Jak nie chcesz włazić do biosa to ściagnij któryś z wymienionych programów, teź pokaźą temp. proca.
SLAY3R
Dodano
25.07.2004 02:21:57
SLAY3R:
zajaffka:
padło pytanie :czym mam sprawdzić tą temperature procka ?!!!

W biosie lub program: everest, speedfan.

zajaffka
Dodano
25.07.2004 02:16:32
zajaffka:

W biosie lub program: everest, speedfan.
SLAY3R
Dodano
25.07.2004 02:12:23
Ten problem z zacinaniem sie wystąpił dopiero dzisiaj,wcześniej było ok ...a kompa mam juź od prawie roku.Co tak do cholery mogło sprawić źe raptem wystąpił taki problem :x :?
zajaffka
Dodano
25.07.2004 02:07:03
mam Windowsa Xp Home PL ,i faktycznie–po tym jak komp był wyłączony ponad 3 godziny,w ponownym uruchomieniu nic sie nie zacina (na razie...) Ale czuje źe za pare godzin bedzie znowu to samo :( I teraz uźycie procka to 4–10% –tak jak było zawsze (uruchomiony Winamp gg i IE) a przy "zacinkach" było po 20–25% i nie miałam źadnego programu włączonego oprócz gg
Sprawdziłam podłaczenie klawy,mychy i jest ok. A czym moge sprawdzić temperature procka?
zajaffka
Dodano
25.07.2004 00:57:45
Proponuje abys zrobil reistall windowsa. Napisz jakiego masz wina. Byc moze jest to spowodownae tym ze procesor sie zabardzo grzej wes wylacz kompa na noc i zobacz jak rabo bedzie, sprawdz temeprature na procku. sprawdz podlaczenie klaiwatury,myszy, itp.
piesogrodnika
Dodano
24.07.2004 21:51:53
zajaffka
Dodano:
24.07.2004 20:07:28
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1