Windows – problem z siecią – dzaiała ping i nic po za tym
Zauwaźyłem taki problem w Windows (niestety nie tylko z XP).
Prawdopodobnie po instalacji "usprawniaczy" typu GetRight, WebAkcelerator itp. jak wiadomo programy te instalują spyware, króte to przeszkadzają a wręcz utrudniają źycie uźytkownika.
Po odinstalowaniu tych programów zauwaźyłem jednak tragiczną rzecz– NIE DZIAŁA SIEĆ.
Wygląda to w ten sposób jakby usunięty został moduł, który wcześniej przechwytywał cały ruch sieciowy (protokołu DNS, HTTP, FTP, POP3) ale wpisy źe ma przechwytywac zostały.
Jak sie to objawia ?? niedziała nic co ma związek z siecią HTTP, FTP, DNS – momoź źe ping (adres cyfrowy) działa, moźo źe w tym samym memencie ping (adres np. www.onet.pl) zwraca bład.
Do tej pory miałem na tą przypadłość jedno lekarstwo – format c: (niestety reinstalacja Windows nie pomagała) poniewaź nie znałem przyczyny tego problemu. Teraz powiązałem te problemy z owymi "usprawniaczami".
Jeźeli ktoś zna metodę naprawy Windows lub spotkał sie z podobnym problemem to prosze o kontakt.
Niestety grzebanie w standardowych ustawieniach sieci nic nie daje (nie działa dynamiczne czy statyczne IP, wpisanie DNSu na stałe, czy teź serwera proxy) co wskazuje na to źe sedno sprawy dziedzi gdzieś w głębi rejestrów. Acha, host i lmhost teź sprawdzałem.
Prawdopodobnie po instalacji "usprawniaczy" typu GetRight, WebAkcelerator itp. jak wiadomo programy te instalują spyware, króte to przeszkadzają a wręcz utrudniają źycie uźytkownika.
Po odinstalowaniu tych programów zauwaźyłem jednak tragiczną rzecz– NIE DZIAŁA SIEĆ.
Wygląda to w ten sposób jakby usunięty został moduł, który wcześniej przechwytywał cały ruch sieciowy (protokołu DNS, HTTP, FTP, POP3) ale wpisy źe ma przechwytywac zostały.
Jak sie to objawia ?? niedziała nic co ma związek z siecią HTTP, FTP, DNS – momoź źe ping (adres cyfrowy) działa, moźo źe w tym samym memencie ping (adres np. www.onet.pl) zwraca bład.
Do tej pory miałem na tą przypadłość jedno lekarstwo – format c: (niestety reinstalacja Windows nie pomagała) poniewaź nie znałem przyczyny tego problemu. Teraz powiązałem te problemy z owymi "usprawniaczami".
Jeźeli ktoś zna metodę naprawy Windows lub spotkał sie z podobnym problemem to prosze o kontakt.
Niestety grzebanie w standardowych ustawieniach sieci nic nie daje (nie działa dynamiczne czy statyczne IP, wpisanie DNSu na stałe, czy teź serwera proxy) co wskazuje na to źe sedno sprawy dziedzi gdzieś w głębi rejestrów. Acha, host i lmhost teź sprawdzałem.
Odpowiedzi: 15
Szymon Grabiński:zdanie o firewallu pozostawiam bez komentarza.
skoro tak upierasz sie przy rejestrze to moze scanreg ci pomoge :)
Nie pomaga – w moim wypadku tez nie pomagał.
Wyglada to jakby jakiś program przejmował (jak proxy) cały ruch sieciowy.
Wywalenie go powoduje źe sieć przestaje działać.
Internet jest poniewaź np. ping chodzi, ale nie ma dostępu do usług DNS, HTTP, FTP, POP3, SMTP itp.
zdanie o firewallu pozostawiam bez komentarza.
nie mam firewalla. a zreszta co by to zmienilo? przeciez nie powariowalby po jednym uzyciu programu Ad–Aware.
Przywracanie systemu nie powiodło się – źadne zmiany nie zostały wprowadzone... Innymi słowy, wciąź nie działa, a ja coraz intensywniej myślę o tym wspaniałym rozwiązaniu jakim jest format – on jest dobry na wszystko!
Przywracanie systemu nie powiodło się – źadne zmiany nie zostały wprowadzone... Innymi słowy, wciąź nie działa, a ja coraz intensywniej myślę o tym wspaniałym rozwiązaniu jakim jest format – on jest dobry na wszystko!
zrob przywracanie systemu do dnia w ktorym bylo ok.
uzywasz jakiegos firewalla?
KRYTYCZNE ŁATKI MICROSOFTU
Microsoft udostępnił dziesięć łatek bezpieczeństwa dla swoich
produktów, w tym siedem uwaźanych za krytyczne, których brak
umoźliwia przejęcie przez napastnika kontroli nad systemami, w
których pracuje oprogramowanie Microsoftu.
Pełna wersja: http://www.networld.pl/news/news.asp?m=35&id=71588
Wszystkie porty są zablokowane
zrob przywracanie systemu do dnia w ktorym bylo ok.
Wszystkie porty są zablokowane
mam identyczny problem i proszę wszystkich mądrych adminów o nie pytanie czy mam dobrze ustawione proxy. Problem wystąpił po skanowaniu programem Ad–Aware – kiedy zaczynałem skanować pojawiał się ekran jak przy wirusie Sasser, ze błąd RPC i za 1 minute wyłączał mi się komputer. Dlatego przerwałem skanowanie programem, wywaliłem pliki, które do tej pory znalazł i zresetowałem komputer. Po tym resecie nie było juź problemów z nieautoryzowanym resetowaniem, ale nie moge uruchomic zadnej uslugi sieciowej – ani GG, ani DC, strony, nawet LanChat. Wszystkie porty są zablokowane – za to działa ping i mogę oglądać zasoby sieciowe innych uźytkowników w LANie.
Mam połączenie z internetem przez Neostradę i sieć lokalną – źadne nie działa, więc jak to pisał Raku_, problem leźy gdzieś w rejestrach.
Z pewnością powodem problemu jest usunięcie jakiegoś pliku bądź wpisu do rejestru, ale teraz nie jestem w stanie sprawdzić jakiego. Aha, zrobiłem taką mądrą rzecz, ze od razu te pliki wywalilem a nie poddalem kwarantannie...
Jeźeli ktoś zna juź rozwiązanie, bardzo proszę o pomoc, ja zaczynam czytanie zagranicznych forum...
Mam połączenie z internetem przez Neostradę i sieć lokalną – źadne nie działa, więc jak to pisał Raku_, problem leźy gdzieś w rejestrach.
Z pewnością powodem problemu jest usunięcie jakiegoś pliku bądź wpisu do rejestru, ale teraz nie jestem w stanie sprawdzić jakiego. Aha, zrobiłem taką mądrą rzecz, ze od razu te pliki wywalilem a nie poddalem kwarantannie...
Jeźeli ktoś zna juź rozwiązanie, bardzo proszę o pomoc, ja zaczynam czytanie zagranicznych forum...
Szymon Grabiński:sprawdziles choc jedna z moich wskazowek przed sformatowaniem?!
Tak, i jeszcze pare innych rzeczy przy okazji.
Nie miałem tez za bardzo czasu się ze skubańcem bawić, tam mogły jeszcze być inne syfy po usprawniaczach typu GetRight i spyware wiec format na pewno pomógł w tej sytuacji, ale jak jeszcze raz spotkam się z tym problemem dam znak.
sprawdziles choc jedna z moich wskazowek przed sformatowaniem?!
Szymon Grabiński:czy na pewno nie masz blednego wpisu w narzedziach–polaczenia–ustawienia w sekcji lan, serwer proxy?
kolejna rzecz, masz nortona, odinstaluj go.
trzecia rzecz – poczta. czasami pomaga wykasowanie konta i ponowne jego zalozenie. na jakim serwerze masz poczte? moze to kwestia zalaczenia uwierzytelniania?!
ale to nie kwestia ustawienia np. proxy poniewaź co ma proxy w IE do pinga ??
niestety juź sobie poradziłerm standardowym format c: – ale chciałbym wiedzieć czy ktoś się z tym spotkał i ma moźe na to rade.
powaznie rady typu sprawdz DNS, proxy ... to nei to nei tędy droga – poniewaź strony nie ładuje równieź w postaci adresu IP, to samo z pocztą czy FTP, mimo źe pingt na ten adres działą.
czy na pewno nie masz blednego wpisu w narzedziach–polaczenia–ustawienia w sekcji lan, serwer proxy?
trzecia rzecz – poczta. czasami pomaga wykasowanie konta i ponowne jego zalozenie. na jakim serwerze masz poczte? moze to kwestia zalaczenia uwierzytelniania?!
Jesli ten HJThis nic nie pokaze, to wtedy reczne szukanie w rejestrze przez F3, wpisujac slowo "proxy".Raku_:Tylko jest mały problem, gdzie tego szukać
Tak jak pisałem juź kilka razy się na ten problem natknąłem ale tym razem chciałbym go obejść bez FORMAT C:
Sprobuje, jak się tylko dowiem to dam znak.
Faktycznie o jakieś proxy moźe chodzić bo Norton Seciurity zgłasza komunikat źe nei moźe skanowac poczty bo błędne połaczenie z proxy.
Tylko jest mały problem, gdzie tego szukać :evil:
P.S.
Wielkie dzięki.
Sprobuje, jak się tylko dowiem to dam znak.
Faktycznie o jakieś proxy moźe chodzić bo Norton Seciurity zgłasza komunikat źe nei moźe skanowac poczty bo błędne połaczenie z proxy.
Tylko jest mały problem, gdzie tego szukać :evil:
P.S.
Wielkie dzięki.
Skoro na modemie, gdzie ustawienia masz z automatu, to rzeczywiscie problem jest gdzies indziej.
Czy to ten program –> http://www.webaccelerator.com.pk/help.html ?
Bo jesli tak, to z tego co widze, jego dzialanie polegalo na uzywaniu jakiegos proxy i byc moze to proxy wpisane gdzies w rejestrze "blokuje" Cie odrobine ?
Sprobuj usunac modem a tym samym cale to polaczenie. Po restarcie system zalozy wszystko od nowa i byc moze to wystarczy.
Nie wiem czy przypadkiem programik HiJackThis nie pokaze w logu jakie proxy jest Ci "przypisane" ? Linka znajdziesz w dziale Bezpieczenstwo, albo w googlarce.
Czy to ten program –> http://www.webaccelerator.com.pk/help.html ?
Bo jesli tak, to z tego co widze, jego dzialanie polegalo na uzywaniu jakiegos proxy i byc moze to proxy wpisane gdzies w rejestrze "blokuje" Cie odrobine ?
Sprobuj usunac modem a tym samym cale to polaczenie. Po restarcie system zalozy wszystko od nowa i byc moze to wystarczy.
Nie wiem czy przypadkiem programik HiJackThis nie pokaze w logu jakie proxy jest Ci "przypisane" ? Linka znajdziesz w dziale Bezpieczenstwo, albo w googlarce.
EL NINO:Nie wiem czy zauwazyles, ale jest tu taki specjalnie utworzony dzial, ktory nawet w tylule ma wpisane: "Sieci ...".
To, ze dostajesz odpowiedz na ping z numerem IP a nie dostajesz przy pingu z nazwa serwera, jest IMO tylko i wylacznie wina wpisanych nieprawidlowych serwerow DNS.
Skad masz internet ?
Internet jest przez modem (TPSA), ale podobną sytuację miałem na komputerze w sieci lokalnej (osiedlówka) na XP a takźe 98.
Nie jest to problem DNSów – poniewaz przy łaczeniu z TPSA DNSy są przydzielane przy połaczeniu (w osiedlówce tez nie dawało nic wpisanie DNSów ręcznie) :twisted:.
Nie jest to wina sieci bo ping działa :twisted: .
Mi to wygląda na namieszane rzeczy w rejestrach dotyczące sieci, lub teźnie wiadomo co – bardziej podlegało by pod rózne problemy z Windows po odinstalowaniu usprawniaczy.
Mimo źe pinguje pi IP to nie chce wyswietlić zawartości strony wpisując http://IP nie działa teź ftp://IP – po prostu działa tylko i wyłacznie ping i chyab otoczenie sieciowe (siec lokalna) – natomiast to wygląda jakby wszystkie protokoły sieciowe powariowały i .... nie wiadomo gdzie je przekierowało.
Nie wiem czy zauwazyles, ale jest tu taki specjalnie utworzony dzial, ktory nawet w tylule ma wpisane: "Sieci ...".
To, ze dostajesz odpowiedz na ping z numerem IP a nie dostajesz przy pingu z nazwa serwera, jest IMO tylko i wylacznie wina wpisanych nieprawidlowych serwerow DNS.
Skad masz internet ?
Skad masz internet ?
Strona 1 / 1