Windows 7 instalacja na Laptopie Toshiba !!
Witam.Posiadam laptop Toshiba L30-10X , kupiłem go 4 lata temu.
Otóż chciałbym na nim zainstalować windows 7 , jak myślicie pójdzie na nim. Obecnie mam XP. Jego specyfikacja:
Intel Celeron 1.86 GHz
Pamięć ram 1GB
Grafika Ati radeon Xpress 200m
Dysk twardy 80 gb.
Czy lepiej pomyśleć nad windows 8 , podobno ma mniejsze wymagania . POMÓŻCIE !!!
Odpowiedzi: 2
Trochę późno, ale napiszę: Posiadam ten laptop z preinstalowaną Vistą Home Basic. I mimo okrojenia przez vlite jest to porażka. Długo sie włącza, długo wyłącza. A uruchomienie jakiejkolwiek aplikacji trwa wieki. Chyba największa bolączką jest RAM. 1GB z Vistą to pomyłka - zaraz po włączeniu system zajmuje ok 600MB. Włączenie przeglądarki powoduje, że dochodzi do 800MB i wtedy system zrzuca pamięć do SWAP, a że HDD jest wolny to często przeglądarka się zawiesza :( Myślę nad zainstalowaniem XP. Jak okroję go trochę, to powienien chodzić w miarę przyzwoicie.
Z takim sprzętem upgrade możesz sobie darować. Windows 7 może i by się uruchamiał, ale komfort pracy pozostawiałby wiele do życzenia. Nie liczyłbym też na to, że zasobożerność Windowsa 8 będzie porównywalna do tej z XP. Krótko mówiąc - chcesz mieć nowy system, będziesz musiał zainwestować w nowy komputer.
Strona 1 / 1