winda nie widzi nowego dysku
Witam, mam jeden dysk Sygate 80 GB, nagrywarkę CD i DVD (wszystko na ATA). Ostatnio kupiłem nowy dysk, jako drugi, o takich samych parametrach i kieszeń do niego. Pierwszy dysk jest jak wiadomo na PrimMast. nagrywarka i naped sa kolejno na SecMast i SecSlv. Po podłączeniu dysku na PrimSlv BIOS go wykrywa bez problemu, PartitionMagic z płytki startowej również go widzi, a w systemie nie jest wykrywany. Próbowałem go również podłączać na SecMast i SecSlv, wtedy dysk działa prawidłowo, ale wtedy winda nie widzi sprzętu, który jest podłączony na PrimSlv.
Ktoś ma pomysły jak temu zaradzić?
Odpowiedzi: 1
Partycje na tym dysku założone jakieś czy jest dziewiczy ?
Jeżlei to drugie to ząłożyć trzeba - można z poziomu zarządzanai dyskami, tam sformatować i ew. przypisać litery.
Reszta opisu moze sugerować problem zworkowania jednak lub wadę kieszeni - to się zdarza dość często. Musiałbyś sprawdizć podpinając dysk z jej pominięciam, by to sprawdzić.
Strona 1 / 1
Dysk podłączany w kieszieni jak i bez niej (kieszeń wykluczona), zworkami i taśmą przestawiany na wszystkie możliwe sposoby nawet z CS (następne wykluczone), dysk sformatowany (1 partycja NTFS), ale to i tak nic nie zmienia czy formatowany czy nie, bo jeśli jest na PrimSlv to wogóle system go nie widzi, a jak jest na SECONDARY (obojętnie który kanał) to system nie widzi napędu podłączonego pod PrimSlv.<br />
<div>1. "systme go nie widzi" - a manager urządzeń ?</div><div>Jeżeli tak to wracamy do zarządzania dyskami i trzeba mu literę przypisać.</div><div>Dopiero po tej operacji można zacząć kombinowac co ew. z napędem sie dzieje ( tym slave ).</div><div></div><div>PS.</div><div>To czy sformatowany czy nie znaczenia nie ma rzeczywiście ( w każdym razie nie kluczowe ), ale założenie partycji owszem ma. - To jednak tylko doprecyzowanie poprzedneij wypowiedzi. </div>
Menadżer urządzeń jest dla mnie częścią systemu, tak jak i zarządzanie dyskami. Windows wogóle nie widzi urządzenia podłączonego na Primary Slave jeśli na obu kanałach Secondary są podłączone dwa urządzenia. Zmienię może zapytanie - jak z konsoli odzyskiwania WinXP Home naprawić istniejącą wersję systemu (chodzi o takie polecenie jak Napraw istniejące w instalatorze WinXP Pro)? Czy jest możliwe takie działanie?<br />
Naprawic caly system ? To juz nie z konsoli. Uruchamiasz instalatora, wybierasz "Instaluj", zatwierdzasz licencje i dopiero wtedy wybierasz "Napraw".
Reinstalka nie pomogła :( instaluje system na nowo.<br />