Winamp, Allplayer – max zuźycie procesora

Witam,

Czy WinAmp w wersji 5.01 na skórce zwykłej moźe zajmować połowę procesora? Podobnie rzecz ma się z AllaPlayerem. Zwykle połowę zajmuje program, drugą połowę wypełnia proces o nazwie System i proces bezczynności nie wychodzi poza 10%. Uruchomienie np. WinAmpa (ale moźe to być teź Windows Media Player)i Kyodaia (to taka gra) powoduje widoczne zacinanie się tego drugiego. Ponoć proces "system" to taki nic nie znaczący proces i nie naleźy się tym przejmować, ale nastepujący sprzęt:
Duron 950, 384MB RAM (133MHz), GeForce 2 MX 64RAM
chyba wystarczy do takich rzeczy?

Kolejny problem wydajnościowy – gdy wygaszam monitor, a uruchomiony jest WinAmp, muzyka zaczyna się zacinac, źe nie da się jej słuchać. Na razie jedynym zastosowanym przeze mnie rozwiązaniem było wyłączenie wygaśnięcia monitora.

Jeszcze jeden problem to prawdopodobnie kodeki, chociaz nie wykluczam, źe jest powiązany z opisanym wcześniej. Próbowałem przeróźnej konfiguracji kodeków: zestawy AllInOne, kLiteCodec, wreszcie pojedyncze kodeki DivX i XviD. W 90% filmów, obraz mija się z dźwiękiem, tzn. ten drugi przychodzi trochę za późno. Na innych komputerach te same fily chodzą bez zarzutu. Czasem AllPlayer próbuje nadrabiać co widać jako skoki obrazu – wtedy na jakis czas dźwięk i obraz idą w parze. Próbowałem teź na BestPlayerze – jest to samo, więc problem leźy gdzieś głębiej.

Pozdrawiam z nadzieją, źe znajdzie się ktoś znający odpowiedź na moje problemy.

Odpowiedzi: 5

Eugen_W:
Sprawdz czy masz KB35732

Jest taka łatka, wywalić?

Jesli numerki sie zgadzaja to odinstaluj
Bobi
Dodano
12.11.2004 19:01:50
Sprawdz czy masz KB35732

Jest taka łatka, wywalić?

Sprawdzę jeszcze OGG, jesli się nie poprawi, dam znac :–)
Eugen_W
Dodano
12.11.2004 14:24:21
Eugen_W:
Moźe nie wspomniałem wcześniej – komputer nie ma dostępu do internetu od samego początku (czyli instalacji systemu), wiec raczej małe szanse, źe jakiś wirus się załapał

Wirusa/trojana mozna zlapac i bez dostepu do neta ale to inna historia

Problem wystepuje od samego poczatku czyli od
instalacji XP ??

Moze chodzic rowniez o ktoras łate z WU
Sprawdz czy masz KB35732
Eugen_W:
A z kodekami juz tak probowalem. Instalowalem tylko DivX'a lub tylko Xvida... problem musi siedzieć gdzieś głębiej...

Rozchodzi sie glownie o Ogg i Ac3
Bobi
Dodano
02.11.2004 16:37:56
Moźe nie wspomniałem wcześniej – komputer nie ma dostępu do internetu od samego początku (czyli instalacji systemu), wiec raczej małe szanse, źe jakiś wirus się załapał.

A z kodekami juz tak probowalem. Instalowalem tylko DivX'a lub tylko Xvida... problem musi siedzieć gdzieś głębiej...
Eugen_W
Dodano
02.11.2004 16:34:02
Eugen_W:
Jeszcze jeden problem to prawdopodobnie kodeki, chociaz nie wykluczam, źe jest powiązany z opisanym wcześniej. Próbowałem przeróźnej konfiguracji kodeków: zestawy AllInOne, kLiteCodec, wreszcie pojedyncze kodeki DivX i XviD. W 90% filmów, obraz mija się z dźwiękiem, tzn. ten drugi przychodzi trochę za późno. Na innych komputerach te same fily chodzą bez zarzutu. Czasem AllPlayer próbuje nadrabiać co widać jako skoki obrazu – wtedy na jakis czas dźwięk i obraz idą w parze. Próbowałem teź na BestPlayerze – jest to samo, więc problem leźy gdzieś głębiej.

Pozdrawiam z nadzieją, źe znajdzie się ktoś znający odpowiedź na moje problemy.

Posprzataj dokladnie po poprzednich i zainstaluj taka konfiguracje:
DivX, XVid, (ewentualnie ffdshow), Ac3 Filter, Ogg Vobis
kolejnosc postaraj sie zachowac, moze z wyjatkiem ac3 i ogg

Zastanawiajace jest tak duze zyzycie CPU przez system.exe
W ciemno mozna strzelic ze moze byc to powiazane z jakas infekcja wirusowa
Bobi
Dodano
02.11.2004 16:01:22
Eugen_W
Dodano:
02.11.2004 12:07:47
Komentarzy: