Wina zasilacza?
Heja wszystkim. Mam pytanie. Kumplowi oszalał komputer w stylu niebieskie ekrany, kolorowe paski na ekranie monitora, restarty, zamoistne wyłączenia. Po sprawdzeniu grafika okazała się ok, pamięci ok. Wszystko ustąpiło po wymianie zasilacza i to nie na mocniejszy tylko taki sam tyle źe nowszy (350W)
Zamieszczam zdjęcie problemu i zapytuję czy ten objaw to wina zasilacza?
Widać po końcówce, źe było jakieś zwarcie i mam nadzieję, źe to tylko zasilacz.
Zamieszczam zdjęcie problemu i zapytuję czy ten objaw to wina zasilacza?
Widać po końcówce, źe było jakieś zwarcie i mam nadzieję, źe to tylko zasilacz.
Odpowiedzi: 11
Peter_l:Zasilacz sprwawdz sobie programem AIDA32
A co mu takiego pokaze AIDA32 czego nie pokazal SpeedFan ? BTW, AIDA to juz staroc,tak dla przypomnienia zastapil go Everest
Jedynie mozna by sie bylo przyczepic do lini +5V bo lekko wychodzi poza norme (4,72 to minimalnie za malo) 12V tez dosc wysokie, ale jeszcze miesci sie w normach. Sugeruje raczej skupic sie na tym nieszczesnym Caviar,ze i ich niedomaganiami z zasilaniem, posilkowac sie tematem do ktorego link podal Ci spiderko
Zasilacz sprwawdz sobie programem AIDA32
napiecia według speedfan
Vcore1 – 1,55V
Vcore2 – 2,51V
+3,3v – 3,38V
+5V – 4,72V–4,93V – zmienia sie
+12v – 12,03–12.4V – zmienia sie
–12V – –11,46V
–5V – 3,49V
Vbat – 3,38V
zasilacz jakis chyba bezfirmowy 350W ma symbol LPF2W
Vcore1 – 1,55V
Vcore2 – 2,51V
+3,3v – 3,38V
+5V – 4,72V–4,93V – zmienia sie
+12v – 12,03–12.4V – zmienia sie
–12V – –11,46V
–5V – 3,49V
Vbat – 3,38V
zasilacz jakis chyba bezfirmowy 350W ma symbol LPF2W
Czy moźemy raz na ZAWSZE ustalić jeden sposób podawania danych o zasilaczach? Czyli:
1. Producent
2. Model (nazwa kodowa + moc)
3. Jakie zasilacz podaje napięcia na liniach:
a) +12V
b) +3.3V
c) +5V
Same napisanie 350W guzik mówi.
To nie są napiećia które mogą śwadczyć o stanie faktycznym zasilacza, Vcore – napięcie procesora, Vbat – prawdopodobnie napięcie baterii biosu[/b], SB5V – moze być +5V ale to teź niewiadomo bo równie dobrze moźe być to Vcc5v
Skorzystajcie z programu Sandra Lite 2005 ona podaje napięcia dla tych w/w lini (Mainboard Information/Voltage Sensors), lub nieco prościej SpeedFan. Podajcie wyniki.
bialy2005 to moźe byc rzeczywiście wina Caviara:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=43535&start=0
1. Producent
2. Model (nazwa kodowa + moc)
3. Jakie zasilacz podaje napięcia na liniach:
a) +12V
b) +3.3V
c) +5V
Same napisanie 350W guzik mówi.
Vcc5V –>4,7V
SB5V –>4,919V
Vbat –>3,328V
Vcore –>1,552
To nie są napiećia które mogą śwadczyć o stanie faktycznym zasilacza, Vcore – napięcie procesora, Vbat – prawdopodobnie napięcie baterii biosu[/b], SB5V – moze być +5V ale to teź niewiadomo bo równie dobrze moźe być to Vcc5v
Skorzystajcie z programu Sandra Lite 2005 ona podaje napięcia dla tych w/w lini (Mainboard Information/Voltage Sensors), lub nieco prościej SpeedFan. Podajcie wyniki.
bialy2005 to moźe byc rzeczywiście wina Caviara:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=43535&start=0
Co do twojego problemu, to polecam poszukac na forum, byly tematy o zwiechach chwilowych dysku, dodam ze w kazdym przypadku chodzilo o dyski Western Digital Caviar, czyli taki jak twoj, podobno jakis problem z molexem...
Ja mam taki problem ze dzis zaczła mi pykac czyli wyłacxac sie dysc co skutkuje zwiecha kompa.
Mysle ze to wina zasilacza ale chciałbym zebi mi ktos potwierdził moja teze
W biosie na hardware monitor pokazuje za małe napiecie
Vcc5V –>4,7V
SB5V –>4,919V
Vbat –>3,328V
Vcore –>1,552
Miernik pokazuje na czerwonym zyli 5v kabelku od zasilacza 4,9V a jak jest bardziej obciazony to spada do 4,83V. Na trubie awaryjnym na tórym własnie jestem ponizej 4,8 nie spada i komp dział. Ale w tybie normalnym spada poniźe 4,8 i wyłacza sie dysk
zasilacz jest 350w
procek 2,0 celeron
dysk 120Gb 7200 8mb cache WD
płyta jakis shutle
karta sieciowa od rediówki
dvd–rom
ram 256 DDR
Mysle ze to wina zasilacza ale chciałbym zebi mi ktos potwierdził moja teze
W biosie na hardware monitor pokazuje za małe napiecie
Vcc5V –>4,7V
SB5V –>4,919V
Vbat –>3,328V
Vcore –>1,552
Miernik pokazuje na czerwonym zyli 5v kabelku od zasilacza 4,9V a jak jest bardziej obciazony to spada do 4,83V. Na trubie awaryjnym na tórym własnie jestem ponizej 4,8 nie spada i komp dział. Ale w tybie normalnym spada poniźe 4,8 i wyłacza sie dysk
zasilacz jest 350w
procek 2,0 celeron
dysk 120Gb 7200 8mb cache WD
płyta jakis shutle
karta sieciowa od rediówki
dvd–rom
ram 256 DDR
odświeźam temat. wtyczkę wtedy włoźyłem najstaranniej jak się dało. Do tego czasu było ok. Wczoraj kumplowi po dłuźszej aktywności kompa znów zaczęły pojawiać się paski na ekranie a dziś jak włączył to koło zegarka wyskoczył komunikat: "skok napięcia na porcie kondensatora"– to coś związane jest z usb. :shock:
Teraz to juź nie wiem: czy zmieniać zasilacz, czy moźe płyta główna szwankuje.
Teraz to juź nie wiem: czy zmieniać zasilacz, czy moźe płyta główna szwankuje.
wielkie dzięki za poradę :) sprawdzę jak to wygląda
Spotkalem sie juz trzykrotnie z takim osmoleniem, a nawet calkowitym wypaleniem plastyku. I nie byała to wina, ani zasilacza, ani plyty glownej :!:
Blad popelnil ten ktory podpinal przewod ATX, wystarczylo ze gniazda na plycie i we wtyczce pasowaly dosc luzno i podczas montowania wtyczki zrobiono to pod lekkim katem, efekt byl taki ze piny z plyty niedokladnie trafily na piny we wtyczce i powstawalo caly czas iskrzenie bo byla slaba przewodnosc,lub momentami jej brak:
Wiec polecam dokladnie sprawdzic, czy piny w gniazdach na zlaczu na plycie sa idealnie w pionie i czy nie sa przekrzywione. Bo za chwile wtyczka zx drugiego zasilacza moze wygladac tak samo :wink:
Blad popelnil ten ktory podpinal przewod ATX, wystarczylo ze gniazda na plycie i we wtyczce pasowaly dosc luzno i podczas montowania wtyczki zrobiono to pod lekkim katem, efekt byl taki ze piny z plyty niedokladnie trafily na piny we wtyczce i powstawalo caly czas iskrzenie bo byla slaba przewodnosc,lub momentami jej brak:
Wiec polecam dokladnie sprawdzic, czy piny w gniazdach na zlaczu na plycie sa idealnie w pionie i czy nie sa przekrzywione. Bo za chwile wtyczka zx drugiego zasilacza moze wygladac tak samo :wink:
ale co mogło być przyczyną tego zwarcia? Co zrobić aby w przyszłości uniknąć większych strat?
Takie osmalenie nie jest czymś normalnym, a czy to była wina zasilacza? – jeśli po wymianie komputer działa dobrze... sam znasz odpowiedź.
Strona 1 / 1