win98 + XP – nawet ping nie dziala :(((

Witam.
Nie raz zdazalo mi sie konfigurowac mikrosiec – tzn. 2 komputery polaczone ze soba kablem z koncowkami RJ45.
Ostatnio mam problem i nie wiem o co biega?
Robilem rozne kombinacje i nic. Problem jest tego typu, ze robie to u kumpla i teraz nawet nie bardzo mam dostep do tych 2 jego kompow ktore chce ze soba polaczyc.
Za pare dni do niego pojde wiec dobrze jakby ktos mi poogl i naprowadzil na to co jest istotnei na co zwrocic uwage.

Chodzi o zgola prosta rzecz: polaczyc XP z Win98.
Dla mnie ten Micro$oft jest smieszny – robia komercyjnie 2 systemy ktore po instalce sie nie widza. To juz linux od razu wszystko rozpoznaje i nie ma takich fajerwerkow.

Po zainstalowaniu czystego XP, SP2 pojaiwia sie ikonka 'polaczenie lokalne' kolo zegarka na pasku po prawej stronie z zoltym znakime drogowym z wykrzyknikiem. W dymku widac komunikat, ze cos nie tak z polaczeniem lokalnym.

To ma miejsce od razu po zainstalowaniu.

Od razu pomyslalem sobie ze moze cos zle jest z polaczeniem fizycznym i od tego trzeba zaczac ale to jest na 100% dobre – system win98 z innego dysku widzi win98 na drugim kompie. Natomiast XP nie widzi win98.

Zmienilem adres IP na staly: w jednym kompie na 192.168.0.1 w drugim 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 – wlaczalem i wylaczalem serwer WINs – nic nie pomaga. Nie wiem w czym problem? Ustawialem tak jak nawielu stronach w necie mowia artykuly na temat konfiguracji porozumiewanie sie przez netbios.

Wspomne ze na obu kompach sa zainstlowane TCP/IP oraz Netbeui(chyba tak to sie pisze)m ale Netbeui jest protokolem nietrasowalnym i nie powinien sie zrec. XP ma jeszcze opcje jakies pakiety QoS ale chyba to nie ma znaczenia?

Na co mam zwrocic uwage? W czym tkwi najprawdopodobniej problem?

Prosilbym o jakies naprowadzenie – wezme pod uwage wszystkie wskazowki i jak bede u kumpla to je zastosuje i dam znac jak poszlo.

Dzieki!

Odpowiedzi: 4

Hmm – dzieki za posty w tym temacie.
Jak konfigurowalem XP u kolegi to na 100% nie bylo zadnych zapytanikow w menadzerze urzadzen. Wszystko zainstalowane bylo OK.

Hmm – z powyzszego postu wynika ze problem byl z sieciowka z plyty gl. u kolegi korpusz0z. :?

A to rzczywiscie – byc moze to jest problem! Jak pojde do kolegi to wezme ze soba sieciowke. Hmm – a moze on tez ma sieciowke zintegrowana z plyta glowna i z niej korzysta? Bardzo prawdopodobne – bo ja osobiscie nie zwracalem uwagi czy ma w slocie PCI czy na plycie glownej – a plyte ma na pewno nowoczesna z USB 2.0 to na 100% ma sieciowke bo ja mam taka plyte glowna i sam u siebie mam 2 kompa polaczonego przez sieciowke z plyty.

To musi byc to – zatem pozostaje albo poszukac na stronie producenta pl. gl. jakichs informacji lub updateow driverow do karty sieciowej z plyty glownej albo zakup innej.

Dzieki. Pozdrawiam i Szczesliwego Nowego Roku zycze.
arg(!)
Dodano
01.01.2005 16:02:38
Juź uruchomiłem zainstalowałem winxppro sp2 wyłączyłem karte sieciową na płycie i wsadziłem inną na PCI, ruszyło odrazu :) dziękuje za pomoc.

Mimo, źe problem rozwiązany to chciałbym się dowiedzieć czegoś o tym master browserze :)) ide czytać :)

PS. Jak próbowałem wejść na tego kompa to raz było, źe nie moźe znaleźć go w tej lokalizacji(coś w tym stylu) lub gadał źe nie mam uprawnień. Włączone miałem proste udostępnianie i udostępniony dysk C:
Difne podejźewam, źe problemem była właśnie zintegrowana sieciówka :(
korpusz0z
Dodano
30.12.2004 13:13:32
po prawej stronie z zoltym znakime drogowym z wykrzyknikiem

prosze sprawdzic czy nie ma wykrzynikow w menedzerze sprzetu przy karcie sieciowej. byc moze to tylko zle sterowniki do sieciowki.

Właśnie zauwaźyłem źe te kompy widza tege nowego na którym jest winxpsp2pro (obecnie) z tym, źe tylko go widzą w grupie roboczej, z źadnego nie moge wejść na tego kompa ani pingi nie dochodzą.

czy netbios przez tcp/ip zalaczone?
jaki pojawia sie komunikat po kliknieciu na ikone tego kompa w otoczeniu sieciowym?
prosze przeczytac przyklejony artykul w tym dziale autorstwa el nino. moze wtedy skojarzy pan czego panu brakuje np. kont uzytkownikow, wlaczonego master browsera (uslugi przegladarki).
Szymon Grabiński
Dodano
30.12.2004 08:57:20
Witam mam bardzo podobny problem z tym, źe u mnie 3x win98, 1x winme nie widza kompa na którym instalowałem winxpprosp2, win2k, winxphe. Za kaźdym razem to samo zero pingów felerny komp wysyła pakiety ale źadnych nie otrzymuje spowrotem, próbowałem róźnych kabli i kombinacji nawet karte na ethernet PCI wsadziłem i to samo :( IP czy ustawie na stałe czy na auto to nic nie pomaga. Sprzęt to Asus A7N8X–LA (Produkowana specjalnie dla HP na nForce2) 256ddr, sempron 2200+.

Prosze o szybka pomoc siedze juź nad tym 4h i niedługo wyrzuce tego kompa do śmieci grrr

Dzifne fatum czy jak moim zdaniem problem mój i Pana
który wyźej pisał jest identyczny :(

Edit: Firewalle są wyłączone
Właśnie zauwaźyłem źe te kompy widza tege nowego na którym jest winxpsp2pro (obecnie) z tym, źe tylko go widzą w grupie roboczej, z źadnego nie moge wejść na tego kompa ani pingi nie dochodzą. Dodam, źe z tego felernego kompa nie widze całej reszty
korpusz0z
Dodano
30.12.2004 04:13:55
arg(!)
Dodano:
30.12.2004 03:01:51
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1