win98 – problem z polskimi znakami
Witam.
Zainstalowalam nowy win98, wszystko ladnie, najpierw format c:, pozniej grzecznie jak instalator kazal. No i mam nowy system ale cos jest nie tak, bo nie wszystkie polskie znaki sie pojawiaja. Nie moge zainstalowac programu ktory ma pliki z polskimi znaczkami w nazwie, w komunikatach win98 nie ma wszystkich polskich liter. Sprawdzilam ustawienia klawiatury – polski (programisty), wiec to tez chyba ok. Co mam zrobic zeby system byl spolszczony?
pozdrawiam cieplutko
Gala
Zainstalowalam nowy win98, wszystko ladnie, najpierw format c:, pozniej grzecznie jak instalator kazal. No i mam nowy system ale cos jest nie tak, bo nie wszystkie polskie znaki sie pojawiaja. Nie moge zainstalowac programu ktory ma pliki z polskimi znaczkami w nazwie, w komunikatach win98 nie ma wszystkich polskich liter. Sprawdzilam ustawienia klawiatury – polski (programisty), wiec to tez chyba ok. Co mam zrobic zeby system byl spolszczony?
pozdrawiam cieplutko
Gala
Odpowiedzi: 6
Seeker:Gala co to za program/y? w których nie masz polskich znaków.
Mozliwe źe czcionka uźyta przez twórcę ew spolszczenie nie działa tak jak powinno.
Masz wszystkie uaktualnienia w tym WIN98? dla świętego spokoju uaktualniłbym system.
I co jeszcze? sprawdziłbym czy ten sam problem wystapi na innym komputerze z zainstalowanym XP np. lub 98, by wykluczyc ew. potwierdzić winę/wadę programu lub systemu
Posta sa nabiję :wink:
Taki problem występował np. – dawne to były lata – gdy jakaś wersja 3 NU sie pokazała – Symantec cos pomieszał i wywalało przy opcjach – nomen omem – naprawczych , polskie znaki z systemu.
Tak wracając do tematu – moźe warto spróbowac doinstalować – podmienieć – fonty systemowe z innej płyty, albo popatrzeć na ustawienia wyglądu czy czcionka nie zostąła z domyslnej na jakąś "swoją" zmieniona.
Gala co to za program/y? w których nie masz polskich znaków.
Mozliwe źe czcionka uźyta przez twórcę ew spolszczenie nie działa tak jak powinno.
Masz wszystkie uaktualnienia w tym WIN98? dla świętego spokoju uaktualniłbym system.
I co jeszcze? sprawdziłbym czy ten sam problem wystapi na innym komputerze z zainstalowanym XP np. lub 98, by wykluczyc ew. potwierdzić winę/wadę programu lub systemu
Seeker:Gala jeśli masz w autoexec.bat taki wpis:
keyb pl,,C:WINDOWSCOMMANDkeybrd4.sys to.... trzeba szukać gdzie indziej (jeszcze myślę i nie wiem gdzie) jesli natomiast miast kebrd4 masz keybrd2 to popraw to i sprawdź
sprawdzilam w wordzie– sa polskie literki, sprawdzilam wpisy w plikach systemowych – jest keybord4, czyli wyglada na to ze polski jezyk jest dobrze zainstalowany.
Czemu jednak nie moge zainstalowac programow zawierajacych pliki z polskimi literami? Instalator nie moze otworzyc tych plikow:(
pozdrawiam cieplutko
Gala
Wcisnij lewy ctrl+alt+shift+f1
Gala jeśli masz w autoexec.bat taki wpis:
keyb pl,,C:WINDOWSCOMMANDkeybrd4.sys to.... trzeba szukać gdzie indziej (jeszcze myślę i nie wiem gdzie) jesli natomiast miast kebrd4 masz keybrd2 to popraw to i sprawdź
Galo włącz wordpada czy notatnik są normalnie polskie litery..? moźe starczy tylko czcionke(fonts) zmaienić) POzdro..!Galadriela:Witam. Zainstalowalam nowy win98, wszystko ladnie, najpierw format c:, pozniej grzecznie jak instalator kazal. No i mam nowy system ale cos jest nie tak, bo nie wszystkie polskie znaki sie pojawiaja. Nie moge zainstalowac programu ktory ma pliki z polskimi znaczkami w nazwie, w komunikatach win98 nie ma wszystkich polskich liter. Sprawdzilam ustawienia klawiatury – polski (programisty), wiec to tez chyba ok. Co mam zrobic zeby system byl spolszczony? pozdrawiam cieplutko Gala
Strona 1 / 1