[win2000 pro] jak zwiększyć wydajność??
Mam server WWW postawiony na w2kpro (pII230 128mb RAM:)). Jak zwiększyć jego wydajność, np. czy da się wyłączyć graficzne środowisko i czy to coś da. moźe zna ktoś jakieś podstawowe tipy aby zmniejszyć zuźycie procesora?? Czy moźe zainstalować np.debiana i męczyć się z konfiguracją wszystkiego (czy warto??).
dzięki za odpowiedź
pozdro
:D
dzięki za odpowiedź
pozdro
:D
Odpowiedzi: 11
trzeba by na samym początku powiedzieć, ze IIS jako serwer sam w sobie nei jest zbyt wydajną jednostką. Dodaj temu komputerowi troche pamięci, to poprawi wydajność. LBA mode 4 to dobre ustawienie.
a wiec tak mam teraz p200pro x2 i 256 RAM ecc 60mhz i dysk ata133 200gb i na tym win2000 server. Nie nazekam. Fakt ze ram do 512 rozbudowac nalezy. Ale tak pozatym to jako serwer dns www z php i mysql wystarcza w zupelnosci na samym p200 bylo ciezej.
pozdro
ps : apropos linuxow, nieche mi sie wogole zajmowac ta platforma, nie mam na to czasu in NT we trust:)
pozdro
ps : apropos linuxow, nieche mi sie wogole zajmowac ta platforma, nie mam na to czasu in NT we trust:)
Postawic win2000 na takim sprzecie to jak zapytac sie jak zrobic z malucha ,VOLVO:/ mi sie kiepsko pracowało na Cel 533 256 ram a co tu mówic o tym :/
Postaw na jakism linixie moze
Postaw na jakism linixie moze
Minimalne wymagania dla Win2000 Pro to 64MB RAM zaleca sie mieć 256MB dla przyjemnej pracy
Spróbuj dołoźyć kostkę ramu (128 powinno styknąć).
Tryb DMA, więc powinno nieobciąźać procka, więc co jest grane?
Menedzer urzadzen i kontroler IDE ATA//ATAPI – tam sprawdz.
Dysk odpala wię w : LBA Mode 4... to dobrze czy źle??...sorry za to pytanie ale juz nie pamietam tak dawno to bylo...
O kurna. Na oczy mi padlo i nie zauwazylem tego "serwera WWW" – sorry. Z tym moze byc gorzej, bo na TAKI serwer przydalaby sie wydajniejsza maszyna.
Jesli chodzi o dysk, sprawdz standardowo tryb pracy – czy czasem w PIO nie chodzi.
Jesli chodzi o dysk, sprawdz standardowo tryb pracy – czy czasem w PIO nie chodzi.
Ok Nino co do programów i usług to jeszcze jakoś sobie poradzę. Co wydłuźa proces wczytywania strony z mojego serwa?? wydaje mi się źe fakt źe gdy odpala się php.exe wykorzystanie CPUpodskakuje do 100%. Czy IIS plik php.exe trzyma w pamięci ram?? jeśli nie to jak to zrobić?
I jeszcze druga sprawa mam dysk maxtora 3.1 i gdy cokolwiek z niego odczytuje znów 100% CPU czy da się coś z tym zrobić??
pozdro
:)
I jeszcze druga sprawa mam dysk maxtora 3.1 i gdy cokolwiek z niego odczytuje znów 100% CPU czy da się coś z tym zrobić??
pozdro
:)
W2k na takim sprzecie, wykorzystywany tylko jako serwer, powinien sie sprawdzic z powodzeniem. Wejdz moze do uslug i popatrz ktore nie beda Ci potrzebne. Spojrz rowniez co odpala Ci sie automatycznie – niepotrzebne programy, itp.
Strona 1 / 1